Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suomen MM-hopeaa juhlittiin Oberstdorfin hiihtoalueella riehakkaammin kuin Ruotsin ja Norjan mestaruuksia

Suomen maajoukkueen mitalirieha peitti alleen kaiken Oberstdorfin hiihtostadionin maalialueella. Ruotsi voitti naisten pariviestin, Norja juhli jossain miesten kilpailun voittoa, mutta kultajuhlat jäivät äänekkään suomalaishulinan jalkoihin.

– Hyvä jätkät, 193-senttisen maajoukkuevalmentajan Mikko Virtasen ääni jylisi päällimmäisenä, kun Joni Mäki oli ylittänyt maalilinjan Norjan ankkurin Johannes Hösflot Kläbon perässä.

Ristomatti Hakola ja Mäki hiihtivät yllätyshopealle miesten MM-pariviestissä. Vapaalla hiihtotavalla Suomen edellinen pariviestin mitali oli vuodelta 2013 Val di Fiemmen kisoista.

Mitalissa oli draamaa, sillä suomalaisten finaalipaikka ratkesi vasta aikavertailussa Mäen kompuroitua alkuerässä.

Finaalissa suomalaiset nostivat asemiaan viimeisillä osuuksillaan, ja ankkuri Mäki ohitti loppusuoralla Venäjän hiihtoliiton ankkurin Gleb Retivihin.

Mestariksi hiihti Norja joukkueella Erik Valnes–Johannes Hösflot Kläbo. Kläbo voitti Saksassa myös sprintin. Venäjän pronssijoukkueen toinen hiihtäjä oli eilisen yhdistelmäkilpailun mestari Aleksandr Bolshunov.

Hakolan ja Mäen mitali oli suomalaishiihtäjien ensimmäinen Oberstdorfissa. Yhdistetyssä Ilkka Herola oli MM-kisojen ensimmäinen suomalaismitalisti perjantaisella hopeallaan.

Hakolalle ja Mäelle mitali oli arvokisauran ensimmäinen.

Koko joukkueelle iso juttu

Suomalaiset ilonhuudot jatkuivat, kun mitalikaksikko kiersi pukeutumisalueella onnittelijoiden sylistä toiseen.

– Tämä on koko joukkueelle iso juttu, Virtanen vakuutti suomalaismedialle hetkeä myöhemmin.

– Valmentajakin kasvaa tällä mitalilla helposti 10–20 senttiä lisää pituutta.

Valmennuksen riemua lisäsi se, että kilpailu eteni pitkälti kuten suomalaiset olivat ennakoineet. Hakola selvisi osuudellaan Ranskan Lucas Chanavat'sta ja Italian Francesco de Fabianista, ja Mäki pääsi Kläbon imussa Venäjän ankkurin Gleb Retivihin kimppuun.

Kläbo karkasi kultaan, mutta Mäki ohitti Venäjän.

– Vähän tuli hypittyä ja karjuttua tuolla mäen päällä. Sen verran tällainen rauhallisempikin mies innostui, kun miehille tuli pitkään jahdattu joukkuemitali, päävalmentaja Teemu Pasanen kertoi tunnelmistaan.

Mäen pyllähdys säikäytti

Dramatiikkaa alleviivasi se, että kaksikko oli karsiutua finaalista, kun Mäki kaatui alkuerän viimeisellä osuudella.

– Se tapahtui juuri kohdallani. Ilmeisesti jokin osui Jonin sauvaan, kun se tuli oudossa asennossa ja oman suksen eteen, Pasanen kertoi kompastelusta.

– Jonin hiihto oli näyttänyt siihen asti hyvältä. Kylmästi ja nopeasti hän hoiti kaatumisestakin joukkueen aikavertailuun.

Mitali edellytti onnistumisia koko tiimiltä. Valmennuksessa ennakoitiin kilpailun kehitys hyvin, huolto teki jälleen huippuluokan työtä, ja pehmeä rata oli eduksi suomalaisille.

– Pelikirja onnistui, sillä meillä oli aavistus siitä, miten tämä kilpailu kehittyy, Pasanen totesi.

– Myös tuurin pitää olla kohdallaan. Nyt Retivih oli meidän onneksemme hieman irti, ja Kläbon oli pakko ottaa hänet kiinni. Ja tiesimme Jonin vahvaksi kilpailun loppuvaiheessa.

Niskanen uhkaili leikata hiukset

Suomalaisten mitaliriehaan osallistui myös olympiavoittaja Iivo Niskanen, joka kävi onnittelemassa mitalikaksikkoa haastattelualueella. Sen jälkeen Niskanen jäi odottelemaan Mäkeä ja Hakolaa hiustenleikkuukoneen kanssa.

– Joni. Sä tiiät, mitä nyt tapahtuu, Niskanen huuteli, kun Mäki ilmestyi paikalle.

Uhkaus säikäytti Mäen terävään kiriin kohti huoltoaluetta, ja hän pelastui juoksujalkaa ainakin hetkeksi Niskaselta ja leikkuukoneelta.

Hakola lupasi hieman aiemmin, että hän pyytää omat hiukset pois leikanneelta Niskaselta armoa Mäen puolesta. Hakola oli jo menettänyt hiuksensa Niskasen käsittelyssä.

---

Korjattu klo 16.40 Viimeinen kappale: Hakola oli jo menettänyt hiuksensa, lupasi anoa armoa Mäen puolesta.