Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Pelicans koki viime viikolla kaksi rajua tälliä parin päivän sisään, mutta vain toisesta tuli pelikieltoa – Liigan kurinpitäjä selittää nyt, miksi

"Jääkiekko on raju peli ja kontaktipeli", Sampo Liusjärvi muistuttaa.

Pelikiellot ja niiden pituudet kuuluvat jääkiekon Liigan kestopuheenaiheisiin. Pelicansin viime viikon otteluissa nähtiin kaksi huomiota herättänyttä tapausta, joiden jälkipuinnissa mielipiteet ovat jakautuneet. HIFK:n Johan Motin sai viiden ottelun kakun taklattuaan Miro-Pekka Saarelaista perjantain ottelussa Lahdessa, kun taas Miika Roineen rajusti jyrännyt JYP-puolustaja Niko Seppälä selvisi teostaan ilman jälkiseuraamuksia.

Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja Sampo Liusjärvi ei saanut Seppälän tapausta käsiteltäväkseen lainkaan. Seppälälle tuomittiin 5+20 minuutin rangaistus pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta, mutta Liigan tilannehuone ei katsonut rikettä ottelurangaistuksen arvoiseksi eikä toimittanut sitä kurinpitodelegaation käsiteltäväksi.

Liusjärvi kertoi torstaina ESS:n Hockey Time -podcastin haastattelussa, että hänen tulkintansa taklauksesta on sama kuin tilannehuoneen, eli kyseessä ei ollut pelikiellon arvoinen teko.

– Jääkiekko on raju peli ja kontaktipeli. Taklaajan toiminta on täysin puolustajan oppikirjan mukaista siinä mielessä, että hän tulee matalassa asennossa ja olkapää edellä taklaukseen. Siinä ei ole ylöspäin suuntautuvaa liikettä eivätkä kädet ole ylhäällä, Liusjärvi avasi.

– Taklaus kohdistuu kiekolliseen pelaajaan. Pelicansin hyökkääjä [Roine] altistaa kurottaessaan itsensä siihen, että edestäpäin taklatessa tulee väistämättä kontaktia päähän.

HIFK:n Motinin tapauksessa kurinpitodelegaatio totesi taklauksen aiheuttaneen suoran ja voimakkaan iskun Saarelaisen päähän, vaikka vauhti tilanteessa olikin vähäinen. Liiga on linjannut, että kaikista taklaamalla suoritetuista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan lähtökohtaisesti vähintään viiden ottelun pelikielto. Rangaistus voidaan kuitenkin määrätä lievempänä, jos kontaktin voimakkuus tai pelaajan toiminnan moitittavuus katsotaan vähäiseksi.

Liusjärven mukaan Motinin taklauksessa oli samoja oikeaoppisen taklauksen piirteitä kuin Seppälällä: kädet alhaalla, ei ylöspäin kohdistuvaa liikettä eikä ylikovaa vauhtia.

– Huomionarvoinen ero on se, että ajoituksesta ja muusta johtuen kontakti tuli pelkästään Saarelaista päähän. Silloin kyseessä on päähän kohdistuva taklaus, josta ansaitsee pelikiellon.

Saarelainen on ollut tällä viikolla sivussa peleistä Motinin antaman tällin seurauksena. Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä totesi Radio Voiman haastattelussa tiistaina, että päähän kohdistuneet taklaukset pitäisi saada kitkettyä pelistä, eikä tuomareiden, valmentajien ja muiden Liiga-osapuolten keskinen vuoropuhelu tällä hetkellä toimi niin hyvin kuin pitäisi.

Pelicansin kolmen ottelun viikko päättyy perjantaina kotiottelulla KooKoota vastaan. Uutena vahvistuksena Pelicans saa riveihinsä puolustaja Aleksi Laakson, joka saapuu Lahteen HIFK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella. 30-vuotias Laakso on pelannut urallaan 438 Liiga-ottelua.

– Hienoa saada Laakso loppukaudeksi meille. Kyseessä on monipuolinen huippu-urheilija ja -jätkä, jonka pystyy laittamaan kaukaloon tilanteessa kuin tilanteessa. Laakso tuo meille takalinjoille monipuolista osaamista sekä kokemusta, Niemelä sanoi Pelicansin tiedotteessa.

Pelicans–KooKoo, Liigaa Isku Areenassa tänään kello 18.30 ilman yleisöä.

Juttua muokattu 26.2. kello 12.15. Täsmennetty Liigan pelikieltolinjausta.