Pajulahdessa pelataan näkövammaisten shakin PM-kilpailujen 50-vuotisjuhlaturnaus

Pajulahdessa pelataan perjantaina ja lauantaina näkövammaisten shakin Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen 50-vuotisjuhlaturnaus. Ensimmäinen PM-kilpailu järjestettiin 50 vuotta sitten Norjassa, ja Pajulahdessakin pelaa yksi jo silloin mukana olleista pelaajista, Norjan 85-vuotias Tormod Prytz.

Suomen joukkueessakin riittää kokemusta. Riihimäkeläinen Ari Tonteri osallistui ensimmäistä kertaa PM-turnaukseen vuonna 1977, tamperelainen Kari Holmela 1984 ja raaseporilainen Bengt Wikman 1987. Suomen kuusihenkisestä joukkueesta löytyy yksi ensikertalainenkin, tamperelainen Juha Perttula.

Tällä kertaa shakissa saa puhua

Näkövammaisten shakissa molemmilla pelaajilla on omat shakkilautansa. Kun toinen pelaaja tekee siirron, hän paitsi siirtää omaa nappulaansa omalla laudallaan myös sanoo ääneen siirtonsa, jolloin vastustaja osaa tehdä vastaavan siirron omalla laudallaan. Näkevien pelaajien shakissa siirtojen ääneen sanominen tai kaikki muukin puhuminen pelin aikana katsotaan vastustajan häirinnäksi, mutta näkövammaisten shakissa puhetta täytyy olla, jotta peli sujuu.

Kun näköaisti puuttuu tai on hyvin heikko, täytyy pelitilanteessa pysytellä kärryllä koskettelemalla nappuloita.

Näkövammaisten shakissa on vielä yksi erikoinen yksityiskohta näkevien shakkiin verrattuna. Kansainvälisissä turnauksissa siirrot ilmoitetaan saksaksi.

– Näkövammaisten shakki on aikanaan 1950-luvulla alkanut kirjepeliturnauksina Keski-Euroopassa saksankielisellä alueella, ja sieltä on pelissä käytettäväksi kieleksi jäänyt saksa. PM-turnauksissahan muunmaalaiset pelaajat usein ehdottavat, että pelikielenä käytettäisiin ruotsia, mutta me suomalaiset olemme pysyneet tiukkoina – saksaa sen olla pitää. Puolueeton kieli on tasapuolinen, omaa äidinkieltään käyttävillä pelaajilla on aina pieni etu, Ari Tonteri selvittää.

PM-turnaus alkaa perjantaina ja päättyy lauantai-iltana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut