Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Roponen palaa ensimmäisen MM-mitalinsa lähteille, ilman taaperoa

Hiihtäjä Riitta-Liisa Lassilalla olivat elämänsä tärkeimmät tukipilarit mukana Oberstdorfin 16 vuoden takaisissa MM-hiihdoissa, kun ampumahiihdon päävalmentajana silloin toimineen aviomies Toni Roposen lisäksi kisamatkalla olivat vuoden ikäinen Ida-tytär ja tyttärestä huolehtinut äiti. Vaippapöksyinen Ida tapaili kävelyaskelia joukkueen Sonnenbichl-hotellin aulassa, ja samassa paikassa Suomen joukkue asuu tämänkin vuoden kisareissulla.

Lassilalle, nykyiselle Roposelle, vuoden 2005 MM-hiihdot olivat uran toiset aikuisten maailmanmestaruuskilpailut. Hän ja Pirjo Manninen (sittemmin Muranen) nappasivat hopean MM-ohjelmaan ensi kertaa tulleesta pariviestistä, jota he eivät olleet aiemmin hiihtäneet yhdessä. Mitali oli Roposen uran ensimmäinen arvokisoissa.

Vapaan hiihtotavan kisassa suomalaisten edelle ylsivät Norjan Marit Björgen ja silloin 40-vuotias Hilde G. Pedersen. Roponen laittaa vielä paremmaksi, sillä Oberstdorfissa 2021 hän kilpailee yhdeksänsissä MM-kisoissaan 42-vuotiaana. Ilman talven 2017 pilannutta selkävammaa MM-lukema olisi kymmenen, sillä Roposelta jäivät Lahden MM-kotikisat väliin.

Virpi Kuitusen (myöhemmin Sarasvuo) sairastuminen kisojen aattona rokotti Suomen naisten neljän mitalin tavoitetta. Kuitunen vertyi kuitenkin hopeaan päätösmatkalla 30 kilometrillä.

Mieshiihtäjiltä mitali olisi ollut niin kova yllätys, että silloinen päävalmentaja Reijo Jylhä lupasi hiihtää kevään SM-laduilla 50 kilometriä, jos mitali heltiää. Teemu Kattilakoski oli parhaana suomalaismiehenä yhdeksäs vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä. Ei auttanut edes sprintteri Keijo Kurttilan lumenluonti hotellin viereisellä pellolla kehon virittämiseksi.

Päätösmatkalla 50 kilometrillä norjalaiset Frode Estilin johdolla juoksivat parilla viime kilometrillä muilta karkuun ja kolmoisvoittoon yhteislähdössä. Kisaa väritti räntäinen pyry, jollaiseen Oberstdorfissa on syytä varautua, vaikka ennusteet näyttävätkin kisojen alkuun aurinkoisia, lähes 20 asteen päiviä.

Ahonen vertyi vaikeuksista voittoon

Kuitunen oli ennen MM-hiihtoja vakiokasvo maailmancupin palkintopallilla. Suuria suomalaistoivoja olivat myös yhdistetyn Hannu Manninen ja mäkihypyn Janne Ahonen, lajiensa sen talven maailmancupin valtiaat.

Ennen kisoja iskeneestä sairastelusta ja yskimisestä tulleesta kylkiluun murtumasta huolimatta Ahosen kortti piti, sillä hän palasi kotimaahan kolmen mitalin miehenä.

– Tässä on ollut niin paljon kaikkea... välillä on ollut epäilys, saadaanko Janne mäkeen lainkaan, silloinen mäkihypyn päävalmentaja Tommi Nikunen sanoi STT:n jutun mukaan Ahosen suurmäen mestaruuden jälkeen.

Lievä sairastelu ja väsymys kiusasivat yhdistetyn miehiäkin Saksassa. Hannu Manninen joutui odottamaan ensimmäistä henkilökohtaista arvokisamitaliaan 2007 MM-Sapporoon. Mannisen paras Oberstdorfin sijoitus oli kahdeksas, mutta Antti Kuisma yllätti normaalikilpailun viidennellä sijallaan.