Pärmäkoski haki vipua tutuista ratkaisuista – arvokisojen kestomenestyjä on kiihdyttänyt vauhtia MM-kisoihin joulukuun harjoitusjaksolla, Tourin kisaryppäällä ja korkean paikan leirillä

Krista Pärmäkoskella kävi mielessä myös korkean paikan leiristä luopuminen. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Pasi Rein / STT

Kymmenen arvokisamitalia saavuttanut Krista Pärmäkoski on valmistautunut Oberstdorfin MM-kisoihin koetelluin konstein mutta tavallista hankalammista lähtökohdista. Kestomenestyjä on ajellut kirivaihteella aikaa vastaan, kun syksyn sairastelu patosi vauhdin alkukaudesta.

Joulukuun harjoitusjakso, tammikuun Tour de Ski ja viimeksi Seiser Almin korkeanpaikan leiri olivat Pärmäkosken ja valmentaja Matti Haaviston keinot takamatkan kiinnikuromiseksi.

Pärmäkosken, 30, olympia- ja MM-mitalit ovat seuranneet maailmancupin kisojen voittoja ja podiumsijoituksia. Tämän talven cupista Pärmäkoski on saanut parhaimmillaan viidensiä ja kuudensia sijoja, mutta hän päätti lähipiirinsä kanssa luottaa entiseen valmistautumismalliin.

– Olisihan tilanne helpompi, jos olisin voittanut alkukauden kaikki kisat tai ollut joka kisassa pallilla. Mutta nämä ovat uudet kisat, ja uskon pystyväni näyttämään täällä kauden parasta, Pärmäkoski arvioi tilannettaan MM-joukkueen etänä järjestetyssä ennakkotilaisuudessa.

– Se riittää sitten, mihin se riittää.

Parhaalla tiedolla

Valmennuksen ratkaisut tehdään käsillä olevan tiedon, kokemuksen ja lopulta arvauksen perusteella. Ratkaisujen viisautta joutuu yleensä arvailemaan myös jälkeenpäin.

Tour de Ski -kiertueesta Pärmäkoski tavoitteli harjoitusvaikutusta, joka on aiemmin kammennut kunnon kireämmäksi.

– Tour on palvellut ihan hyvin. Maailmancupin viime kilpailut eivät menneet niin hyvin kuin olisin halunnut, mutten voi syyttää Touria siitä, että olisin alipalautunut tai huonossa kunnossa, Pärmäkoski pohti kilpailuryppään vaikutusta.

– Ei se ainakaan tällä hetkellä paina mitenkään.

Korkean paikan viimeistelyleiriä Italian Alpeilla Seiser Almissa Pärmäkoski pohti vakavammin.

– Leiristä luopuminen kävi mielessä, mutta kaikki tukihenkilöt olivat sitä mieltä, että kannattaa lähteä, Pärmäkoski kertoi.

Oberstdorfissa Pärmäkoski tunsi leirin onnistuneeksi.

– En kadu päätöstä, koska Suomessa on ollut niin kylmä. Oli oikea ratkaisu lähteä, saada breikki, ja korkean paikan harjoittelu on aina sopinut minulle. Uskon, että se oli oikea ratkaisu, enkä mieti asiaa, menee kisat miten menee.

Vanhalla sapluunalla

Myös leirin ohjelma pidettiin entisellään.

– Tein korkealla kaksi kovaa harjoitusta sekä muutaman voimatreenin, ja täällä Oberstdorfissa ohjelmassa on vielä kaksi kovempaa harjoitusta, Pärmäkoski kertoi.

– Kroppa toimi leirillä normaalisti, ja pystyin pitämään saman harjoitusrytmin kuin aiemmin. Valmistautuminen oli samantapainen kuin Lahden kisoihin.

Harjoitusleirillä Haavisto tarjoili Pärmäkoskelle tutut harjoitukset samalla rytmityksellä kuin ennen 2017 MM-hiihtoja. Oberstdorfiin Pärmäkoski matkusti harkitusti lasketussa ajassa.

– Minulle sopii, että tulen alas kymmenen päivää ennen päästarttia, Pärmäkoski muistutti edellisten kisojen kokemuksista.

Urakka alkaa 15 kilometrin yhdistelmäkilpailulla. Normaalimatkoille rajoittuvasta jatko-ohjelmasta Pärmäkoski tekee päätöksensä päivittäin.

Vauhti, vire ja kunto paljastuvat skiathlonissa 27. helmikuuta.

– On arvoitus kaikille, mihin olen saanut kunnon käännettyä, kunnes eka kisa saadaan hiihdetyksi. Mutta kaikki on tehty, jotta olisin kauden parhaassa kunnossa.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut