Mihin asti Pelicans-hyökkääjä voi yltää? Valmentajan mukaan vaikka NHL-pelaajaksi tai Suomen pääministeriksi

Hannes Björnisen matka liigajoukkueen kapteeniksi on esimerkki mihin ehtymätön halu kehittyä voi viedä. Ahkeruus ja luontainen johtajuus ovat tehneet matkan varrella vaikutuksen valmentajiin. "Hänellä ei ole ylärajaa"

Kerinkallion jäähallista alkoi Hannes Björnisen (toinen oikealta) nousu kohti ammattilaisjääkiekkolijan uraa. Tammikuussa 2006 samassa pukukopissa olivat Jussi Lahdenne (vas.), Jesse Viljakainen, Niklas Puustinen ja Joonas Kuisma. Mirja Hussain

Esa Rauhanlaakso

Vuosi on 2006 ja paikka Kerinkallion harjoitusjäähalli. Kiekkoreippaan pieniä junioreita istuu pukukopissa harjoitusten jälkeen. Kerin halli vetelee viimeisiään. Etelä-Suomen Sanomat on tekemässä juttua 1980-luvulla rakennetusta hallista.

Pieni, hikinen ja haisee pahalle. Näin pojat arvioivat omaa jääkiekkokotiaan.

– Jää on hyvä, sanoo Hannes Björninen, 10 vuotta.

Yli 13 vuotta myöhemmin Björninen on Pelicansin liigajoukkueen kapteeni ja viime kaudella miesten A-maajoukkueessa debytoinut ammattijääkiekkoilija.

– Sieltä se lähti, Kerinkalliolta, Björninen katsoo lehtijutun kuvaa.

– Jää oli hyvä. Siellä oli niin kylmä, että jää pysyi hyvänä.

Kuva pukukopista ja joukkuekavereista nostaa muitakin muistoja mieleen. Osan kanssa Björninen tapailee edelleen, osa on Facebook-kavereita. Joihinkin yhteys on katkennut, kuten elämässä tahtoo käydä.

– Kerillä oli aika pienet kopit, mutta siinä oli tunnelmaa. Hyvin siellä pystyi harrastamaan, ei se toiminnasta pois ollut, Björninen muistelee.

Aika kultaa muistot, mutta 10-vuotiaan Björnisen jää on hyvä -kommentti kertoo, että tässä on kaveri, joka on aina nähnyt asiat positiivisesti.

– Kyllä, positiivinen edellä kuvastaa minua hyvin, Björninen myöntää.

Tommi Niemelä oli Hannes Björnisen valmentaja C-junioreista A-junioreihin. Nykyisin Lausannessa valmentava Niemelä aloitti haastattelun sanoilla: Minulla on ollut kunnia olla mukana nuoren miehen kehityskaaressa." Pertti Louhelainen

Myönteinen asenne on nostanut Björnisen liigajoukkueen kapteeniksi ja miesten maajoukkuepelaajaksi. Pelkkä positiivisuus olisi kuitenkin yksipuolinen kuvaus hänestä. Pelicansin päävalmentajan Ville Niemisen luonnehdinta on astetta rouheampi.

– Huippu-urheilija, erittäin itseohjautuva, pelillisesti esimerkin näyttävä soturi. Hänen soturiluonteensa on aina nähtävissä, jopa otsalla. Soturiluonne tekee hänestä huippupelaajan, Nieminen sanoo kapteenistaan.

Nieminen aloitti Lahdessa valmennustyönsä keväällä 2018. Hän tiesi jo Lahteen tullessaan mihin suuntaan Björnisen ura oli kehittymässä.

– Vaikutuin, kun katselin hänen toimintaansa vuosi sitten, Nieminen myöntää.

Ei ole mikään ihme, että aikuinen huippu-urheilija on itseohjautuva, mutta tilanne muuttuu toiseksi, kun puhutaan vasta 14-vuotiaasta pojasta. Tommi Niemelä valmensi Björnistä C-juniorista A-nuoriin asti.

Björninen nostaa Niemelän yhdeksi merkittävimmäksi vaikuttajaksi uransa aikana. Jo junioreissa jääkiekkoilijan alku piti siitä, että harjoittelun painotus oli pitkäjänteisessä työssä.

– Hanneksella oli väsymätön halu kehittyä ja tulla paremmaksi. Valtava intohimo siinä asiassa ja päivittäinen tekeminen kohti omia unelmia ja paremmaksi tulemista oli nähtävissä heti C-junioreissa. Hän oli poikkeuksellinen harjoituslahjakkuus nuoresta pitäen, ja sen takia hän on siellä missä on. Ei hän kuitenkaan ollut mikään ikäluokkansa tähti Suomen tasolla, Niemelä sanoo.

Hannes Björninen on Ville Niemisen mukaan erittäin itseohjautuva harjoittelija, jonka luistelussa nähdään tällä kaudella jälleen yksi kehitysaskel. Antti Yrjönen

Niemelän aikakauden jälkeen Björninen eteni 19-vuotiaana Pelicansin liigamiehistöön ja on siellä pysynyt kolmen valmentajan aikakaudella. Tomi Lämsä oli ensimmäinen päävalmentaja, sitten seurasi Petri Matikaisen kolmen vuoden jakso ja nyt hyökkääjää vie eteenpäin Ville Nieminen.

Kaikkien valmentajien puheissa toistuvat samat luonnehdinnat: itseohjautuva, korkea päivittäisen työnteon taso, johtajaominaisuudet, helppo pelaaja valmentajalle.

Helppo tie Björnisellä ei ole ollut. Jo junioriaikana puutteet luistelussa olivat työlistalla. Petri Matikainen muistelee miettineensä Pelicans-pestinsä alussa miten nuoren miehen liike riittää.

– Mutta kyllä vaan on poika siinäkin tehnyt hirveän määrän töitä. Joka vuosi liikkuminen on mennyt hirveästi eteenpäin. Osoittaa, että hän oli keväällä maajoukkueessa, sillä ei sinne pääse pelaajat, jotka eivät pysty liikkumaan, Matikainen painottaa.

Jokainen neljästä valmentajasta mainitsee luistelun ja liikkuvuuden Björnisen kehityskohteeksi. Jokainen myös muistaa mainita, että heikkous on kehittynyt vuosi vuodelta paremmaksi.

– Hän tekee päivittäin asioita liikkumiskyvyn parantamiseksi ja on ottanut todella ison harppauksen voimaharjoittelussa. Kaikki tulee näkymään positiivisesti hänen luistelussaan, Nieminen vakuuttaa.

C-kirjain on tullut tutuksi Hannes Björnisen rinnassa. Juha Peurala

Viime kauden alla Björninen, silloin 22 vuotta, nousi Pelicansin kapteeniksi, mutta jo Petri Matikaisen päätöskaudella hyökkääjä kuului kapteenistoon A-kirjain rinnassaan. Jo juniorijoukkueissa kapteenin tehtävä oli käynyt tutuksi.

– Kapteeni on silti vain yksi pelaaja joukkueessa, Björninen muistuttaa.

– Minun kohdallani kyse on luontaisesta johtajuudesta, ei minun ole pitänyt erikseen asiaa miettiä. Yritän luoda sellaista positiivista energiaa. Jos täytyisi joka päivä esittää, ei siitä tulisi mitään, Björninen miettii.

Liigadebyyttinsä aikaan Björninen oli 18-vuotias.

– Johtajuusominaisuudet olivat jo silloin nähtävissä, Tomi Lämsä sanoo.

Tommi Niemelä kiinnitti jo C-junioriaikana huomion siihen, että Björninen pystyi keskustelemaan aikuisen kanssa hyvin muustakin kuin jääkiekkoilusta. Hän tuntui joukkuekavereitaan kypsemmältä, joka pystyi joukkueen sisällä olemaan muille esimerkkinä sekä puheillaan että teoillaan.

– Siellä on sellaisia johtajaominaisuuksia mitä ei kaikilla ihmisillä ole, Niemelä sanoo.

– Pitäisin häntä jopa poikkeuksellisena. Ihan kärkipäätä omankin urani aikana, vaikka olen ehtinyt kaikenlaisia pelaajia näkemään. Kaapo Kakko, Jesperi Kotkaniemi, heilläkään ei oman kehittymisen halu ole tuolla tasolla, Niemelä sanoo.

Hannes Björninen tietää mistä maalit tehdään. Silloin on oltava myös valmis ottamaan iskuja vastaan, kuten tässä KalPan Ari Gröndahlilta. Juha Poutanen

Pienenä poikana Björninen pelasi jääkiekkoa, koska se oli mukavaa. Joukkueharjoitusten lisäksi aika kului pihapeleissä. Sama into on säilynyt edelleen, vaikka harrastuksesta on tullut ammatti.

– Ehkä lukioikäisenä alkoi ajatus realisoitua, että minusta voi tulla jääkiekkoilija.

Petri Matikaisen ja Pasi Nurmisen yhteinen kolmen vuoden mittainen valmennusjakso Pelicansissa tuli tunnetuksi erittäin kovasta vaatimustasosta. Matikainen muistaa, että vaikka Björnisellä on ollut aina korkea työmoraali, oli pelaaja silti hämmentynyt hänen ja Nurmisen vaatimustasosta.

Matikaisen ensimmäisellä kaudella Pelicans oli vieraspelireissulla Kuopio–Tampere. Vaatimattoman KalPa-pelin jälkeen joukkue matkasi kohti Tamperetta. Matikainen ja Nurminen ottivat Björnisen puhutteluun linja-auton etuosaan. Valmentajat kertoivat mitä he odottivat nuorelta pelaajalta ja missä oli parannettavaa. Matikainen muistelee, että Björninen oli jopa järkyttynyt esitetystä vaatimustasosta.

– Hän halusi, että olisi ollut jossakin jo silloin. Se ei vaan riittänyt vielä silloin. Pasin kanssa ajateltiin, että jumaliste, tästä pojasta tulee vielä jotain. Tietyllä tavalla, en sano revittiin hänet kappaleiksi, vaan kerrottiin mitä hänen kohdalla tulemme vaatimaan. Aika vahvasti sanottiin – rakkaudellisesti. Se otti häntä niin syvälle, mikä teki minuun positiivisen vaikutuksen, Matikainen muistelee.

NHL-pelaaja, KHL-pelaaja vai Suomen pääministeri? Tommi Niemelän mukaan kaikki ovat mahdollisia skenaarioita. Juha Peurala

Mitä Hannes Björnisestä voi siis tulla? NHL-pelaaja? KHL-pelaaja? Maajoukkueen vakiokasvo?

– Näen koko kehityskaaren jatkumona. Tavoite on pelata aina parempi kausi kuin edellisenä. Kantaa vastuuta ja olla vastuun arvoinen, mies itse sanoo.

Ville Nieminen näkee pelaajassaan potentiaalin eurooppalaiseksi huippusentteriksi oikeassa roolissa, ehkä jopa NHL:ssä.

– Tykkään että hän on asettanut kovat tavoitteet myös tuloksentekoyksikössä. Hän tietää mistä maalit tehdään, Nieminen sanoo.

Ehkä parhaan kuvauksen Björnisen mahdollisuuksista antaa kuitenkin junioriaikojen valmentaja Niemelä.

– Hänellä ei ole ylärajaa. Ei ole järkevää sanoa, että hän voi yltää tähän. Hannes tulee tuolla sisäisellä motivaatiolla aina kehittymään. Hän voi pelata NHL:ssä, KHL:ssä tai hänestä voi tulla Suomen pääministeri. Mikä tahansa on sille miehelle mahdollista.

Björninen myöntää, että nuorena poikana haaveena oli NHL ja Leijona-paita. Nyt maajoukkueen ensiaskeleet on otettu.

– Totta kai NHL on haaveena vieläkin. En pidä sitä suoranaisena tavoitteena, koska tavoitteeni on kehittyä joka päivä paremmaksi. Haluan joskus katsoa ylpeästi sitä mitä tein, todeta, että kaikkeni tein ja olen ylpeä siitä mitä olen saavuttanut. Pystyn sitten taputtamaan itseäni selkään, että hienosti meni.

Petri Matikainen seurasi Itävallasta viime kauden aikana ylpeänä pelaajansa kasvua.

– Hannes on malliesimerkki siitä mitä me teimme kolmen vuoden aikana. Huikea pelaaja, sitoutunut, ei lähde vieläkään Lahdesta, vaikka varmasti olisi ollut ottajia.

Kuka?

Hannes Björninen #24

Syntynyt 19.10.1995, Lahdessa.

Keskushyökkääjä, kätisyys left.

Pituus 185 cm/paino 86 kg.

Sopimus Pelicansin kanssa kevääseen 2021 asti.

Liigassa 256 ottelua 96 pistettä (39+57).

3 A-maaottelua.

Isoveli Anton voitti Pelicansin A-nuorissa Suomen mestaruuden 2007.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.