Analyysi: Räiskyykö Pelicansin ilotulitus pienemmin paukuin?

Kesän pelaajamarkkinat lohkaisivat Pelicansilta maalintekovoimaa ja taitoa erityisesti puolustuksesta.

Jesse Ylöseen kohdistuu isoja odotuksia tällä kaudella.

Aatu Raninen

Isku Areenan ovet kävivät kesän aikana jälleen tiuhaan. Loistavan viime kauden ansiosta parhaita pelaajiaan siirtomarkkinoilla menettänyt Pelicans kohtaa kauden 2019–2020 alkaessa tutun kysymyksen: kuka nyt tekee maalit ja pisteet?

Tässä analyysissa tarkastelimme maalintekoa viidestä eri näkökulmasta.

1 Lähteneiden mukana meni lähes puolet maaleista.

Viime kaudella Pelicans mässäili runkosarjassa 196 pelitilannemaalia (vl-kisoja ei huomioitu), mikä oli toiseksi eniten Kärppien (202) jälkeen. Maagisen 10 maalin rajan turkooseista rikkoi yksitoista pelaajaa, joista kuusi siirtyi kesällä pois.

Eniten satutti Oliwer Kasken, Jesse Saarisen ja Hynek Zohornan menettäminen – he olivat paitsi kolme parasta maalintekijää (19, 14, 14) myös sisäisen pistepörssin kärki (51, 49, 39).

Miska Siikonen oli 13 osumallaan sisäisen maalipörssin jaettu kuudes, ja Niko Kivelä yhdeksäs 12 kihauksellaan.

Pelicansin 196 maalista lähteneiden pelaajien osuus oli 86 maalia, eli 44 prosenttia. Suurelta kuulostava lukema ei kuitenkaan ole tavaton. Vuosi sitten Pelicans menetti siirtomarkkinoilla vieläkin enemmän (48% maaleista), pystyen silti massiiviseen 34 maalin lisäykseen.

Kaikissa liigajoukkueissa lähteneiden pelaajien maaliosuuden normaali vaihteluväli on noin 20–60 prosenttia, ja esimerkiksi vuosi sitten keskiarvo oli 41.

2 Kaski ja Kousa olivat puolustuksen maalirohmut.

Pelicansin hyökkäys pysyi koossa selvästi puolustusta paremmin. Hyökkäyksestä lähti 54 maalia, ja 99 jäi, joten lähteneiden osuus on reilu kolmannes (35 %).

Puolustuksessa taas erityisesti Kasken (19 maalia) ja Mikko Kousan (10) poistuminen teki ammottavan loven, sillä lähteneiden maalien osuus on peräti 74 prosenttia. Puolustajien tekemistä 43 maalista jäljelle jäi vain 11.

Selvimmin tämä voi näkyä ylivoimapelaamisessa, johon Pelicansilla ei enää ole asettaa vastaavia spesialisteja.

Viime kaudella maalinteossa ylivoimalla onnistui Kasken (10 maalia) ja Kousan (3) lisäksi puolustajista vain Casimir Jürgens (1).

3 Maalimäärät ovat olleet neljä kautta kasvussa.

Viimeisten neljän kauden ajan Pelicans on jatkuvasti onnistunut parantamaan hyökkäystehojaan, mikä on näkynyt maalimäärien kasvuna.

Kun vielä floppikaudella 2014–2015 maaleja syntyi heikot 125, tehoilivat pelikaanit viime sesongilla peräti 74 osumaa enemmän. Seuraennätyksenä säilyy hopeakaudella 2011–2012 tehdyt 213 maalia.

Hyökkääjät tekevät keskimäärin neljä viidestä maalista. Sekä Pelicansin hyökkääjien että puolustajien kokonaismaalimäärät ovat viime vuosina kasvaneet, mutta puolustajien suhteellinen osuus maaleista on hieman lisääntynyt.

4 Hyökkäys pursuaa potentiaalia.

Kesän aikana Pelicans satsasi pelaajahankinnoissaan enemmän potentiaaliin kuin valmiiseen laatuun. Petrausta viime kauden maalimääriinsä voi odottaa esimerkiksi hyvässä kehitysiässä olevilta laitahyökkääjiltä Jonatan Tanus (10 maalia), Otto Nieminen (12) ja Frank Gymer (7).

He ovat urallaan sellaisessa vaiheessa, jossa sopivan roolin ja flow-tilan löytyessä, terveenä pysyessä, ja fyysisten ominaisuuksien parantuessa viimeistely voi tehostua nopeasti 5–10 maalin verran. Esimerkiksi Nieminen teki toissa kaudella Turun Palloseurassa kolme maalia 39 ottelussa, viime kaudella jo 14 maalia 41 ottelussa pudotuspelit mukaan lukien.

Toisaalta realismia on, että etenkin Pelicansin laitakaistoilla kilpailu on tällä kaudella äärimmäisen kovaa. Kaikki eivät voi saada optimaalista roolia ja peliaikaa.

Huippukaudet heikommissa sarjoissa pelanneille Miro-Pekka Saarelaiselle (36 maalia) ja János Hárille (22) on iso haaste saada siirrettyä tehot Liigaan. Saarelainen on profiililtaan puhdas maalintekijätyyppi, Hari enemmänkin pelintekijä.

5 Ennuste: 170–180 maalia runkosarjassa.

Odotettavissa on, että viime kautta vastaavaa maali-ilotulitusta ei Pelicansilta nyt nähdä.

Pelaajien potentiaalia ynnäten ennusteeksi voi haarukoida 170–180 maalia runkosarjassa. Sekin olisi hyvä saldo, sillä sen verran maaleja kuuden parhaan joukkoon pääsemiseksi yleensä vaaditaan.

Joukkueessa jatkavista pelaajista suurimmat odotukset kohdistuvat Jesse Ylöseen (13 maalia), Juhamatti Aaltoseen (9), Severi Lahtiseen (5) sekä Santtu Kinnuseen (1). Heidän pitäisi pystyä yhdessä tuottamaan noin 20–25 maalia enemmän kuin viime kaudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 3. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 4. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 5. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 6. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 7. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 8. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 9. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 10. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 11. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 12. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 13. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 14. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 15. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.