Miksi Lahti on naisjääkiekon musta aukko?

Lahdessa tytöt pelaavat salibandya ja ringetteä, mutta eivät jääkiekkoa. Naiset haluavat harrastaa, mutta eivät voi sitoutua sarjatoimintaan. Tytöille ei ole tarjolla yhtään omaa joukkuetta.

Janne Urpunen

Lahden alueella ei tälläkään kaudella pelata naisten kilpakiekkoa. Alueella ei näytä olevan riittävää määrää kilpailuhenkisiä pelaajia, jotka pystyisivät sitoutumaan sarjapelaamiseen.

– Meillä on pelaajia, mutta ei tarpeeksi sellaisia, jotka haluaisivat istua viikonloppuja bussissa, sanoo Pelicans 2000 -joukkuetta pitkään vetänyt Jouko Järvinen.

Pelicansin naisten joukkue harjoittelee kerran viikossa Hollolassa ja pelaa harjoitusotteluita. Naiskiekon toimintaa hallinnoi Junior­Pelicans.

– Naiset ilmoittivat, että haluavat toimintaa, mutta eivät voi sitoutua sarjapeleihin, vahvistaa JuniorPelicansin toiminnanjohtaja Ari Suomalainen.

Viime kauden alla Pelicans ehti ilmoittautua Mestis-karsintaan, mutta sarjapaikasta jouduttiin pelaajapulassa luopumaan.

Tyttöjen tilanne on vielä heikompi. Junioreille ei ole Lahdessa joukkuetta yhdessäkään ikäluokassa.

Pelicansilla on sentään kaksi kautta toiminut tyttökiekkokerho, joka pyörii alkavallakin kaudella.

– Viime kaudella toiminnassa oli mukana noin 30 tyttöä. Osa tytöistä pelaa poikajoukkueissa ja osa ringetteä. Kaikki eivät pysty käymään säännöllisesti niin, että heistä saisi omaa joukkuetta, Suomalainen kertoo.

Pelicansin poikajoukkueissa on toiminnanjohtajan mukaan kymmenkunta tyttöpelaajaa.

Seuran ajatus on lähteä pelaajakasvatuksessa tyvestä liikkeelle.

– Kiekkokouluista pitäisi saada niin paljon tyttöjä mukaan, että heille pystyttäisiin perustamaan jossain välissä oma ryhmä. Meillä on kova halu saada homma rullamaan niin, että tyttöjen olisi jokaisessa ikäluokassa mahdollista harrastaa omassa ryhmässään, Suomalainen sanoo.

Pasi Mustonen on huolissaan, kun Lahden seudulla ei ole naisjääkiekkoilussa jatkuvuutta. Heikki Löfman

Lahdessa jääkiekko ei liikuta tyttöjoukkoja salibandyn, ringeten ja taitoluistelun lailla. Voisi kuitenkin olettaa, että Lahdessa kiekko kiinnostaa tyttöjä ja naisia suunnilleen yhtä paljon kuin muissa Liiga-kaupungeissa.

Alueen naiskiekkoilun pitkän linjan vaikuttaja Jouko Järvinen sanoo, että Pelicansin toimistosta pitäisi jalkautua aktiivisemmin sinne, missä lapsia voi tavoittaa.

– Jääkiekossa ei ole Pia Järvistä (Joukon tytär, Lahti Ringeten dynamo), joka tekee lasten kanssa ja jaksaa markkinoida. Onhan Pelicansillakin koulukiertueita, mutta enemmän ne taidetaan kuitenkin mieltää poikien kosiskeluksi.

Järvinen muistaa senkin ajan, kun Hollolassa pelattiin tyttökiekkoa.

– Meillä oli yksi tai kaksi tyttöjoukkuetta, mistä pelaajia kasvoi naisten joukkueeseen, mutta seurassa (Pelicans 2000) tehtiin huonoja päätöksiä, ja enää ei ole.

Naisten maajoukkueen lahtelaisen päävalmentajan Pasi Mustosen mukaan Pelicansissa jääkiekko nähdään miesten ja poikien lajina.

– Sinä päivänä, kun seuran johtokunnassa päätetään, että halutaan oikeasti panostaa naiskiekkoon, homma alkaa toimia muutamassa vuodessa ihan varmasti. Tulisielut saavat hommat pyörimään aikansa, kuten Hollolassa, mutta mitään jatkuvuutta ei tule, ellei alueen pääseura eli tässä tapauk­sessa Lahden Pelicans aidosti kiinnostu asiasta, Mustonen lataa.

Hän ei odota taikatemppuja. Jos seura laittaa laatutekijät samalla tavalla kuntoon kuin poikapuolella, pelaajiakin riittää.

– Valmennuksellinen tuki tarvitaan, kun halutaan laadukasta, kilpailukykyistä toimintaa.

Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu vastaa Mustosen kritiikkiin, että tyhjästä on paha nyhjäistä.

– Kysymys ei ole kiinnostuksen puutteesta. Naispelaajia alueella ei ole riittävästi. Tämä ei siksi ole Pelicans oy:n, vaan junioripuolen asia. JuniorPelicans tekee laadukasta työtä nuorten ja lasten parissa, ja siellä tytöille tarjotaan hyvää mahdollisuutta harrastaa. Samat valmentajat ovat tytöillä käytössä kuin pojillakin.

Mustonen näkee, että Pelicansin kannattaisi huomioida sukupuolet samalla tavalla jo tulevaisuutensakin kannalta.

– Kun toimintaa kasvatetaan, pitääkö Lahdessa myydä vielä enemmän kaljaa vai laajennetaanko fanipohjaa? Suurin potentiaali on naisten puolella. Tie fanipohjan laajentamiseen käy sitä kautta, että tytöt ja naiset pääsevät harrastamaan, pelaamaan lajia. Siitä miehetkin hyötyvät.

Kolun mielestä molempi parempi. Palveluita kannattaa parantaa ja fanipohjaa laajentaa.

– Joskus on viisautta olla hiljaa. Se on meille ihan selvää, että mitä enemmän harrastajia, sitä laajempi on fanipohja.

Entä voiko JuniorPelicans tehdä jotain paremmin houkutellakseen toimintaansa tyttöjunioreita, joiden varaan naisjääkiekon tulevaisuus seurassa on mahdollista rakentaa?

– JuniorPelicans tekee kaiken tehtävissä olevan, mutta jokainen tyttö tekee oman ratkaisunsa, mitä lajia hän rupeaa harrastamaan, Kolu toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.