Erilaiset tiet, yhteinen tavoite – Merelä ja Kinnunen hakevat ahnaasti liigastatusta

Parikymppisten pelaajien rypäs tavoittelee paikkaa Pelicansin pelaavasta miehistöstä. Vain osalle riittää tilaa kokoonpanossa.

Waltteri Merelä on ollut tyytyväinen, kun muutti Yläjärveltä Lahteen viime kaudeksi. Antti Yrjönen

Lauri Ilola

Pelicansin kokoonpanossa on nippu nuoria, jotka hamuavat läpimurtoa Liigassa. Puolustaja Santtu Kinnunen ja laitahyökkääjä Waltteri Merelä kuuluvat parikymppisten Pelicans-pelaajien joukkoon, joilta murtautumista voidaan odottaa jo tällä kaudella.

Vuonna 1999 syntynyt Kinnunen ja vuoden vanhempaa ikäluokkaa edustava Merelä ovat saman tavoitteen edessä, vaikka kaksikon pelaajapolku on kulkenut erilaisia reittejä aikuisten edustusjoukkueeseen.

Kinnunen on lahtelaisen juniorikiekon isoimpia lupauksia, mistä kertoo muun muassa Florida Panthersin tekemä ­NHL-varaus viime vuodelta. Merelä kolusi Tapparan juniori-ikäluokissa, mutta ovet pysyivät kiinni miesten joukkueeseen.

Ylöjärveltä kotoisin oleva Merelä aloittaa toisen kautensa Lahdessa. Maiseman vaihto on ollut Merelän mielestä oikea ratkaisu.

– Vakiopaikka kokoonpanosta on ollut tavoitteena heti kesän alusta saakka. Sen jälkeen voi vähitellen alkaa odottaa myös tehoja. Varsinkin, kun olen saanut vastuuta myös ylivoimalla, Merelä linjaa.

Viime kaudella Merelä teki hurjan määrän tehopisteitä A-nuorten SM-sarjassa. Yhdeksässä miesten Liiga-ottelussa maalitili jäi avaamatta. Halusta ja motivaatiosta päätellen maaliverkon heiluttaminen myös ­Liigassa lienee ajan kysymys.

– En vielä Tampereella ollut niin valmis pelaaja, että minulla olisi ollut asiaa Liigaan. Täällä Lahdessa on konkretisoitunut se, että minusta voi tullakin ihan hyvä pelimies. Nälkää riittää, ja koko ajan yritän oppia lisää.

Waltteri Merelä on hionut luisteluaan kovasti. "Tekniikkaa ja teränkäyttöä hinkattiin paljon kesällä." Antti Yrjönen

Mittatikusta riippuen noin 190-senttinen Merelä on saanut kesän aikana luisteluaan parempaan kuntoon. Jalkoihin on tullut voimaa, ja tekniikkaa on hiottu valmentaja Vesa Petäjän johdolla. Hyvin sujunut kesä on nostanut odotuksia entisestään.

– Kehityksen huomasi viikko viikolta, kun luistelu meni eteenpäin. Tekniikkaa ja teränkäyttöä hinkattiin paljon kesällä, Merelä kertaa.

Santahamina muokkasi Kinnusen kesää

Kinnusen kesä on ollut erilainen. Koko ikänsä Lahdessa asunut kiekkolupaus aloitti asevelvollisuuden Santahaminassa keväällä. Kotiutuminen urheilukoulusta on edessä syyskuun loppupuolella. Nuori pelaaja on saanut yksilöityjä harjoitusohjelmia seuran fysiikkavalmentaja Tommi Pärmäkoskelta. Voimaa on tullut kesän aikana lisää, vaikka armeija-aika on tuonut harjoitteluun haasteita.

Harjoituskaudella Kinnunen on ollut osa Pelicansin vakiomiehistöä. Lupauksia antavasta roolista huolimatta Kinnunen ei uskalla vielä julistaa itseään lahtelaismiehistön pysyväksi jäseneksi.

Santtu Kinnunen tietää, että mikään ei ole itsestään selvää, ei varsinkaan liigamiehistön vakiokokoonpanon paikka. Antti Yrjönen

Vaatimattomuutta ei pidä kuitenkaan sekoittaa alhaisiin tavoitteisiin. Ne on asetettu korkealle.

– Kipinää riittää ja intoa tehdä hommia. Mikään ei ole itsestään selvää, vaan itse pitää näyttää varsinkin kotikaupungille, miten pystyn pelaamaan, Kinnunen kertoi.

– Liigassa pelaaminen on tavoite. Jos Heinola jossain vaiheessa kutsuu, niin tehdään tarpeeksi hommia, että pääsee takaisin, Kinnunen linjasi.

Kaksikon esikuvat ovat kiekkokansalle tuttuja pelimiehiä. Tapparan ringissä ollut Merelä on seurannut erityisesti Kristian Kuuselan esimerkkiä. Tamperelaisjoukkueen johtaviin pelaajiin useaan otteeseen lukeutunut Kuusela pelasi itsensä ensimmäistä kertaa Leijonien MM-jouk­kueeseen, 36-vuotiaana.

Siniviivalla kiekon kanssa viihtyvän Kinnusen esikuva on San Jose Sharksin tähtipuolustaja Erik Karlsson. 29-vuotias ruotsalaispakki on taalaliigan taitavimpia pelaajia ja valittu kahdesti NHL:n parhaaksi puolustajaksi.

– Karlsson on ollut oma esikuvani siitä asti, kun aloin puolustajana pelata. Huikea pelaaja, ja yritän parhaani mukaan ottaa omaan pelaamiseeni mallia häneltä, Kinnunen valotti.

Kuka?

Syntynyt 25. 3. 1999 Lahdessa.

Puolustaja, kätisyys right.

Pelicansin kasvatti.

Liigadebyytti: 10. 10. 2018 Ässät–Pelicans.

Viime kausi: Liigassa 27 ottelua tehoin 1+6=7, Mestiksessä 21 1+12=13.

NHL-varaus: Floridan Panthers, 7. kierros 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.