Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Helmarit ja Emma Koivisto levollisina kovien panosten Portugali-otteluun – "Emme ole hirveästi miettineet tätä asetelmaa"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen laitapuolustaja Emma Koivisto on joukkueensa kanssa suuren unelman äärellä. Perjantain EM-karsintavoitto Portugalista veisi Koiviston ja Helmarit ensi vuoden EM-kisoihin.

Kun Suomi pelasi edellisen kerran EM-kisoissa kesällä 2013, Koivisto oli juuri noussut maajoukkuerinkiin mukaan. Ruotsin kisat menivät tuolloin kuitenkin sivu suun.

– Kisojen aikana olin juuri loukkaantuneena. En ole päässyt kokemaan aikuisten kisoja aikaisemmin, joten on se tosi iso unelma, 26-vuotias Koivisto sanoi STT:lle.

– Joukkueessa on tosi hyvä fiilis. Ainakin itse olen odottanut näitä pelejä todella paljon – varmaan senkin takia, kun on mahdollisuus saavuttaa jotain.

Maajoukkueen luottopelaajaksi nousseella Koivistolla on toki runsaasti kokemusta nuorten arvokisoista. Loppukesällä 2013 hän oli mukana alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa, joissa Suomi eteni komeasti välieriin. Vuotta myöhemmin Koivisto edusti Suomea alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kanadassa.

Puolustuksen kautta

Töölön pakkassäässä pelataan perjantai-iltana hurjien panosten karsintaottelu. Jatkokarsintapaikan varmistanut Suomi ottaa voitolla historiansa neljännen EM-kisapaikan, mutta tasapelikin takaisi erinomaiset lähtökohdat viimeiseen karsintaotteluun lohkon heittopussia Kyprosta vastaan.

Koivisto vakuuttaa, ettei joukkueen ajatus vielä karkaa kisalippujen varaamiseen.

– Emme ole hirveästi miettineet tätä asetelmaa, missä ollaan, vaan pyrimme pelaamaan niin kuin aina ennenkin. Tämä on samanlainen karsintapeli kuin kaikki muutkin.

– Portugali on erittäin taitava joukkue, taitavia yksilöitä. Keskitymme puolustuspeliin ja yritämme pitää joukkueen kompaktina. Uskotaan, että vastahyökkäyksien kautta pystytään maalintekoon, Koivisto tiivisti taktiikan lohkokakkosta vastaan.

Koivisto uskoo, että Suomi saa Portugalia vastaan pientä kilpailuetua sääoloista. Ottelu pelataan noin kymmenen asteen pakkasessa, ja esimerkiksi Ruotsin liigassa pelaavat suomalaiset ovat tottuneet otteluihin pikkupakkasessa.

Pelin tuoksinassa pakkaseen ei kuitenkaan kiinnitä suurta huomiota, viime vuonna Göteborgissa Ruotsin mestaruuden voittanut Koivisto toteaa.

– Kentällä tuntuu lopulta aika samalta, oli pakkasta sitten kymmenen astetta tai yksi aste.

Unelma-alku Englannissa

Koivisto siirtyi hiljattain Englannin Superliigan Brightoniin, jossa pelaa myös maajoukkuetoveri Nora Heroum.

Laitapuolustajan ura Englannissa on alkanut loistavasti. Brighton nujersi Koiviston debyyttiottelussa sarjakärki Chelsean vieraskentällä 2–1, ja seuraavassa ottelussa kaatui West Ham. Koivisto pelasi täydet minuutit molemmissa otteluissa.

– Se (Brighton) on tuntunut sellaiselta ympäristöltä, missä pystyisin vielä kehittymään pelaajana. Tempo on ollut selvästi korkeampi peleissä ja treeneissä. Olen huomannut, että monet pelaajat ovat tosi nopeita, räjähtäviä ja kestäviä. Fyysisissä ominaisuuksissa siellä ollaan selvästi edellä Ruotsiin verrattuna.