Tiesitkö tämän Jari Litmasesta? Litti-nimi tuli vasta lukiossa, ja neljä muuta knoppia

Litmanen ei koskaan ilmoittanut jalkapallouransa loppumisesta, eikä hän omasta mielestään ole varsinaisesti lopettanutkaan.

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen täyttää 50 vuotta lauantaina 20. helmikuuta. Lahtelainen lajilegenda tunnetaan Littinä ja Kuninkaana, mutta mitä muuta hänestä on syytä tietää? Kokosimme viisi knoppia.

Lahtelainen vain osittain

Litmanen syntyi Lahdessa ja asui lapsuudestaan kuusi ensimmäistä vuotta Liipolan kaupunginosassa. Sitten perhe muutti Hollolan Tiilikankaalle, missä Litmanen asui siihen asti kunnes muutti aikuisena omilleen. Häntä pidetään silti yleisesti lahtelaisena. "Kun puhun Lahdesta, tarkoitan Lahtea ja Hollolaa yhdessä", Litmanen itse sanoo.

Lähes parikymppiseksi asti vain Jari

Kaikkien tuntema Litti-lempinimi sai alkunsa vasta lukion viimeisellä luokalla, kun englanninopettaja totesi oppitunnin nimenhuudossa piikitellen, viitaten Litmasen edellisenä iltana pelaamaan otteluun: "Kas, Littikin on palannut maailmankiertueeltaan. Ihan hyvin näytti peli menneen." Nimi vakiintui käyttöön hiukan myöhemmin HJK:ssa, jossa oli useampi Jari. Koska "HJK:ssa yksikään Jari ei ole Jari", Litmaselta kysyttiin, onko hänellä lempinimeä tai voitaisiinko sellainen keksiä. Opettajan keksimä nimi tuli mieleen, samoin kuin se, että saksalaista maailmanmestaripelaajaa Pierre Littbarskia kutsuttiin Litiksi. Litti jäi elämään.

Paljon tuli maailmaa kierrettyä

Litmanen pelasi ammattilaisurallaan virallisia sarja- tai maaotteluita 52:ssa eri maassa. Ikimuistoisimmaksi kohteeksi hän nimeää Trinidadin & Tobagon, jossa pelasi ensimmäiset A-maaottelunsa lokakuussa 1989. "Kun koneesta astui ulos, oli kuin saunaan olisi mennyt. Kaikki se aurinko, valo ja lämpö. Kylmästä ja synkästä pohjolan lokakuusta tultiin eksoottiselle Karibian saarelle."

Suomi-paidassa 1980-luvulta 2010-luvulle

Litmanen on ilmeisesti maailman ainoa jalkapalloilija, joka on pelannut miesten A-maaotteluita neljällä eri vuosikymmenellä (1989–2010). "Vaikka suomalaisuudesta ei ole ollut minun urallani kovinkaan paljon hyötyä, olen aina kantanut maajoukkuepaitaa ylpeydellä."

Jalkapalloilu jatkuu edelleen

Jari Litmaselta alettiin kysyä jo 2000-luvun alkuvuosina, milloin hän aikoo lopettaa jalkapallouransa. Lopettamisilmoitusta ei ole koskaan kuultu, eikä välttämättä kuullakaan. Jalkapalloilu nimittäin jatkuu omalla tavallaan, vaikka ammattilaispelit päättyivät kauteen 2011. "En muista koskaan lapsena päättäneeni, että nyt aloitan jalkapalloilun. -- Miksi siis pitäisi päättää lopettaa?"

Trinidadia ja Tobagoa koskeva kommentti on saatu ESS:n tuoreen haastattelun yhteydessä, muut sitaatit Litmasen elämäkertakirjasta Litmanen 10 (Tammi, 2015).

"Jari ei ole koskaan halunnut olla joukkueensa parhaiten palkattu pelaaja"

Suurhallin tekonurmelta Mestareiden liigan voittajaksi ja Linnan juhlien parrasvaloihin – katso kattava kuvakooste Jari Litmasen jalkapallouran ja elämän eri vaiheista

Tämäkin haastattelu saattaisi olla suorapuheisempi, jos ei oltaisi Suomessa vaan Hollannissa – "Suutari pysyköön lestissään"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut