Kuninkuusraveihin luvassa hevosten kannalta mainio ravisää – ihmiset voivat joutua vetämään takit niskaan

Kuninkuusravit kilpaillaan näillä näkymin hyvässä ja tasaisessa säässä. Ravisään tärkein elementti on lämpötila.

Hevosten jaksamisen kannalta viikonlopulle luvattu sää on lähes optimaalinen, vaikka monien ihmisten mielestä sää saisikin olla lämpimämpi. Iita-Maria Ahtiainen / Hippos

Veera Sinervo

Viikonloppuna Jokimaalla järjestettävät Lahden Kuninkuusravit kilpaillaan näillä näkymin hyvässä ja tasaisessa säässä. Koko viikonlopuksi on luvattu puolipilvistä taivasta. Forecan ennusteen mukaan perjantaina ja sunnuntaina paistaa hieman enemmän kuin lauantaina, mutta aurinko näyttäytyy näillä näkymin kaikkina ravipäivinä.

Lämpötila pysyttelee 12–15 celsiusasteen tuntumassa suurimman osan viikonlopusta. Perjantaina lämpömittari saattaa Ilmatieteenlaitoksen mukaan kivuta kuitenkin korkeimmillaan jopa 19 asteeseen. Foreca povaa sunnuntaille pientä sateen mahdollisuutta, mutta vedentulo olisi ennusteen mukaan hyvin vähäistä. Tuulta luvataan pohjoisesta 3–5 metriä sekunnissa. Kovimmillaan tuulet ovat iltapäivällä ja ne laantuvat yöksi.

Kuninkuusraveille saadaan arvoisensa olosuhteet

Viikonlopuksi luvattu 15 celsiusasteen tienoilla oleva lämpötila on Suomen raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Hippos ry:n asiantuntijaeläinlääkäri Martti Talan mukaan hevosten kannalta lähes optimaalinen.

– Kyllä luvassa on viikonlopuksi mainio ravisää. Tämä on hevosten jaksamisen kannalta oikein hyvä, ei liian kuuma eikä liian kylmä, Tala toteaa.

Ravisään tärkein elementti on lämpötila. Kovilla helteillä hevosia täytyy jäähdyttää pesemällä, pakkasilla taas kyseeseen tulee loimittaminen ja hevosen liikkeellä pitäminen lämpöenergiantuotannon ylläpitämiseksi. Pääasiassa hevonen kuitenkin kestää lämmön vaihtelua Talan mukaan hyvin.

Myöskään viikonlopuksi luvattu 3–5 metrin tuuli ja pieni sateen mahdollisuus eivät hetkauta asiantuntijaa.

– Tuulella on enemmän merkitystä kylmällä ja pakkasella, mutta tuommoinen vieno [3–5 metrin] tuulenvire on oikein hyvä, että ilma kiertää. Sadetta ei toki toivota yleisön vuoksi, mutta pieni sadekaan ei hevosia haittaa, sillä Jokimaan rata kestää hyvin, Tala toteaa myhäillen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.