Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Riitta-Liisa Roponen mukaan hiihdon MM-joukkueeseen – edellisten arvokilpailujen ainoa suomalaismitalisti Iivo Niskanen tähdittää Suomen joukkuetta

Suomen hiihtoliitto julkaisi maanantaina joukkueen Saksan Oberstdorfissa 23. helmikuuta–7. maaliskuuta kisattaviin pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuihin. Maastohiihtomaajoukkueen kärkikaartiin kuuluvat esimerkiksi Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Miesten viestijoukkueeksi on muodostumassa Salpausselän maailmancupissa toiseksi taistellut nelikko Niskanen, Joni Mäki, Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola.

Lauantaina vapaan kympin SM-kultaa voittanut Riitta-Liisa Roponen, 42, puski mukaan MM-joukkueeseen ja tuo yhden vaihtoehdon muun muassa naisten viestijoukkueeseen.

– MM-joukkue rakennettiin matkakohtaisesti eli katsottiin, kuka mitäkin matkaa hiihtää. Sen mukaisesti joukkueen koko rakentui ja lisäksi tarvittiin myös varahiihtäjä pitkälle kiertueelle, maastohiihdon päävalmentaja Teemu Pasanen sanoi tiedotteessa.

Pärmäkosken ja Roposen lisäksi naisista mukaan nimettiin Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Laura Mononen ja Vilma Nissinen. Miehistä kisakoneeseen nousevat myös Lauri Lepistö, Juho Mikkonen, Markus Vuorela ja Lauri Vuorinen.

Yhdistetyn naiset eivät lähde arvokisoihin

Suomen miesten mäkihyppymaajoukkueen muodostavat Antti Aalto, Niko Kytösaho, Jarkko Määttä ja Eetu Nousiainen. Naisten joukkueeseen kuuluvat Susanna Forsström, Julia Kykkänen, Jenny Rautionaho ja Julia Tervahartiala.

Yhdistetyn miesten joukkueessa ovat Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Wille Karhumaa ja Perttu Reponen. Viides urheilija nimetään valmistautumisleirin päätteeksi.

Naisten yhdistetty on ensimmäistä kertaa kisaohjelmassa, mutta Suomi ei lähetä Alpeille naisten yhdistetyn urheilijoita.

– Naisten joukkueen urheilijat ovat nuoria, joiden kauden päätavoite oli Lahdessa järjestetyt nuorten MM-kilpailut. Niissä kisoissa oli tarpeeksi haastetta meille, valmentaja Lasse Moilanen kertoi STT:lle puhelimitse.

– Tämä yhdistettynä vallitsevaan maailmantilanteeseen oli syynä siihen, ettei joukkue lähde MM-kilpailuihin. Tiedämme jo etukäteen, ettei siellä olisi menestysmahdollisuuksia. Tässä maailmantilanteessa pitää miettiä, onko järkeä lähteä vain kokemuksenhakureissulle.

Yhdistetyn naisten joukkueen urheilijoiden kalenteri täyttyy koulupäivillä ja harjoittelulla.

– Joukkueemme urheilijoiden keski-ikä on siinä 15 ja 16 vuoden paikkeilla. Nuorin on vasta 13 ja vanhin täytti just 18. Kahden vuoden päästä olemme varmaan lähdössä seuraaviin MM-kilpailuihin, valmentaja viittasi Slovenian Planicassa 2023 käyttäviin MM-hiihtoihin.

Naisten yhdistetty ei ole vielä ensi talven olympiaohjelmassa Kiinan Pekingissä, mutta Italian Milanon ja Cortina d'Ampezzon olympialaisissa 2026 naisetkin kilpailevat yhdistetyn mitaleista. Suomalaisilla riittää hyviä kehitysvuosia.

– Annamaija Oinaksen (18) lisäksi Alva Thors oli nuorten MM-hiihdoissa. Alva on juuri 15-vuotias ja päässyt ikänsä puolesta kilpailemaan ja saanut tärkeitä kokemuksia kansainvälisistä kilpailuista jokusen kisan verran, Moilanen selvensi.