Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Historian pisimmän tappioputken kokenut koutsi: ”Todellinen valmentaminen on pelaajan nostamista nollasta voittajaksi”

Amerikkalaisen jalkapalloseura Päijä-Häme Panthersin nykyinen päävalmentaja Anthony De Carvalho on ehtinyt kokea 49 vuotta jatkuneella jenkkifutisurallaan kaikenlaista.

Oman Yhdysvalloissa tahkotun peliuransa loputtua, intohimoisesti lajiin suhtautuva amerikkalainen on saavuttanut valmentajana muun muassa Ranskan ja Tanskan mestaruudet.

- Mestaruudet ovat tietysti suuria hetkiä, mutta hienoa on myös törmätä vanhoihin tuttuihin pitkän ajan jälkeen, kun he muistavat minut jostain tilanteesta, jossa olen kyennyt auttamaan heitä elämässä tai urallaan, sanoo De Carvalho valmennusuransa ikimuistoisimpia hetkiä kysyttäessä.

Talvisin opettajana työskentelevä jenkki nauttii tämän hetkisestä harrastuksestaan lahtelaisseuran valmentajana. Uran alkuaikoina ääntä ja energiaa oli vielä enemmän, mutta nykyisin konkariluotsi pyrkii olemaan pikemminkin mentorina pelaajilleen. Hänen joukkueelleen iskostama pelityyli perustuu monipuolisuuteen.

- Pyrimme pelaamaan samankaltaista jalkapalloa kuin ammattilaisjoukkueet, jossa pelaaminen perustuu hajautettuun järjestelmään. Sen avulla pelejä pystytään voittamaan sekä syöttö-, että juoksupeleillä tarpeen vaatiessa.

Euroopassa voitettujen mestaruuksien vastapainoksi De Carvalho on saanut maistaa myös tappioiden karvasta kalkkia. Kausien 2002–2005 välisenä aikana Helsinki Wolverines hävisi De Carvalhon johdolla peräti 22 ottelua putkeen. Vastaavanlaiseen pesukoneeseen on Vaahteraliigan historiassa joutunut ainoastaan raumalainen Sea City Storm.

- Valmentajana on vaikea antaa lausuntoja tämänkaltaisista asioista, sillä se helposti kuulostaa tekosyiden keksimiseltä. Wolverinesissä oli tuolloin päämääränä rakentaa joukkue, joka eroaisi sarjan muista joukkueista. Nykyisin joukkueiden rakentamisessa on lajista riippumatta yleinen malli, että otetaan 20 pelaajaa, karsitaan niistä seitsemän heikointa pois ja otetaan heidän tilalleen uudet seitsemän. Sen sijaan, että nähtäisiin vaivaa heidän kehittämiseen sekä valmentamiseen, selventää hyväksi nuorten pelaajien kouluttajaksi kehuttu amerikkalaisvalmentaja.

Pienien lukiojoukkueiden valmennuksessa De Carvalho törmäsi tilanteeseen, jossa poislähteneiden pelaajien tilalle ei ollut mahdollisuutta hankkia ulkopuolisia laatupaikkaajia. Tuolloin aika ja resurssit tuli ohjata käytössä olevan joukkueen jalostamiseen.

- Wolverinesissä idea oli samankaltainen. Tarkoituksena oli luoda maan laajin juniorikoulu, jonka kautta kykenisimme tuottamaan hyviä pelaajia aikuisten tasolle omista joukoistamme. Kun tappioita alkoi tulla, ihmiset tulivat kärsimättömiksi ja unohtivat lopullisen päämäärän.

Useissa eri seuroissa työskennellyt Panthers-valmentaja sanoo nauttivansa nykyisestä tehtävästään 3.divisioonajoukkueen peräsimessä. Suurin mielihyvä syntyy nuorten ja eteenpäin pyrkivien pelaajien kehittymisestä sekä heidän halusta oppia uusia asioita.

- Menestyksen siemen on aina nuorissa pelaajissa. Jos haluaa rakentaa voittavan joukkueen pitkällä aikavälillä, täytyy antaa nuorille aikaa ja kärsivällisyyttä tehdä virheitä, joista he voivat oppia. Jos puolestaan haluaa voittavan joukkueen nopeasti, täytyy palkata uusia pelaajia sellaisten tilalle, joista ei ole voittajiksi juuri sillä hetkellä. Useissa lajeissa tämänkaltainen toiminta on yleistä Suomessa sekä ympäri Eurooppaa. Se ei ole mielestäni oikeaa valmentamista. Todellinen valmentaminen on pelaajan nostamista nollasta voittajaksi, päättää De Carvalho.