Urheilijat joutuvat Tokiossa ankaraan koronakuriin

Ohjekirjassa pyydetään urheilijoita varautumaan uusiin käytäntöihin, sillä ne poikkeavat monella tapaa aiemmista. Kuvassa pyöräilijöitä ajamassa olympiarenkaiden edustalla Tokiossa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ja Tokion olympialaisten järjestäjät ovat julkaisseet urheilijoille yksityiskohtaiset koronasäännöt, joiden turvin kisat pyritään järjestämään turvallisesti ensi kesänä. 33-sivuisessa ohjeistuksessa kielletään muiden muassa halaukset, käsitervehdykset ja rajoitetaan sosiaalinen kanssakäyminen minimiin.

Koronapandemian takia annetut määräykset ovat yksityiskohtaiset ja ankarat. Sääntöjä rikkovia urheilijoita uhkaa osanotto-oikeuden menetys.

Urheilijoille tehdään koronatestejä kisapaikalla vähintään neljän päivän välein. Positiivisesta näytteestä seuraa sulku kilpailuista.

Myös urheilijoiden Japanissa viettämä aika minimoidaan tartuntariskin pienentämiseksi. Fyysiset tapaamiset olympiakylässä tulee ohjeistuksen mukaan rajoittaa vain välttämättömiin. Ihmiskontaktit pitää rajoittaa mahdollisimman vähäisiksi. Järjestäjät aikovat silti jakaa urheilijoille noin 150 000 ilmaista kondomia.

Ohjeet tarkentuvat vähitellen

Ohjekirjassa pyydetään urheilijoita varautumaan uusiin käytäntöihin, sillä ne poikkeavat monella tapaa aiemmista.

– Ohjeet ja rajoitukset edellyttävät kaikilta kisoihin saapuvilta vierailta joustavuutta ja ymmärtäväisyyttä, ohjeissa varoitetaan.

– Tiedämme, että kisoista tulee monella tapaa uudenlainen kokemus myös edellisiin kisoihin osallistuneille urheilijoille.

Tokion kisojen järjestäjät julkaisevat ennen kisoja useita ohjekirjasia eri ryhmille. Ensimmäisenä julkaistiin ohjeet kisojen virkailijoille ja tuomareille sekä medialle. Ohjeita on tarkoitus päivittää ja tarkentaa kisojen lähestyessä.

Kaikilta kisavierailta vaaditaan puhdas kotimaassa tehty koronatesti ja kaikki testataan myös maahantulon yhteydessä. Urheilijat eivät joudu Japanissa karanteeniin, joten heille voi järjestää maassa harjoitusleirejä ennen kisoja.

Rokotesuositus urheilijoille

Kaikki urheilijoiden ja joukkueiden kuljetukset pitää sopia ja järjestää erikseen, eivätkä joukkueiden jäsenet saa käyttää julkisia kulkuneuvoja.

– Urheilijat saavat liikkua vain kisapaikoilla ja erikseen heille varatuissa kohteissa. Julkiset harjoitustilat, turistikohteet, kaupat, ravintolat ja ja baarit on kielletty urheilijoilta, ohjeissa luetellaan.

Maskien käytöstä on voimassa yleinen suositus. Ne saa riisua vain kilpailuissa, harjoituksissa, syödessä, nukkuessa ja väljissä ulkotiloissa.

Urheilijoille suositellaan koronarokotusta, mutta se ei ole osanoton edellytys.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut