Brittinaisille kaksoisvoitto Lahden Ironmanissa – peesauksesta sakotettu Kaisa Sali taisteli kolmanneksi

Britti India Lee sai edetä juoksuosuudella yksin kohti voittoa. Mirja Hussain

Aleksi Sammalisto

Lahden Ironman-kisan naisten pro-sarjan voittajaksi kruunattiin Iso-Britannian India Lee ajalla 4.17.55.

Suomen ykköstykki Kaisa Sali sijoittui kovasti kannustaneen kotiyleisön edessä kolmanneksi, reilut 6,5 minuuttia Leelle hävinneenä. Salin edelle kiiruhti myös toinen britti Katrina Rye.

Ensimmäistä kertaa Lahdessa kisannut Lee, 31, rakensi voittoaan vahvalla pyöräilyosuudella.

– Uintiosuus oli aallokon vuoksi melko raskasta. Pyöräilyosuuden vedin hieman liian lujaa vauhdinjakooni nähden. Juokseminen tuntui myös hieman tahmealta, mutta kokonaisuutena onnistuin kohtalaisen hyvin, summasi vaatimaton Lee maalissa.

– Kilpailu oli erinomaisesti järjestetty. Luonto oli kaikessa vihreydessään todella upea.

Kuinka aiot juhlistaa voittoasi?

– En ole vielä täysin varma, mutta seuraavaksi aion hakea Coca-Colan, enkä todellakaan kevytversiota, Lee naurahti.

Kaisa Sali sai pyöräilyosuudella viiden minuutin aikasakon peesauksesta, mutta nousi naisten pro-sarjan lopputuloksissa lopulta komeasti kolmanneksi. Mirja Hussain

Suomen ykköstähti kehui kotiyleisöä

Sali lähti puolimaratonille noin 7,5 minuuttia Leen perässä kärsittyään pyörämatkan varrella viiden minuutin aikarangaistuksen peesauksen vuoksi.

– Ohitustilanteesta huolimattomuudestani seurannut tuomio ei ollut mielestäni täysin reilu. En ole saanut koskaan urallani aikasakkoa, joten sen jälkeen ei ollut helppo paikka kasata itseään.

Kotiyleisön loistava kannustus auttoi kuitenkin jaksamaan.

– Oli mielettömän hienoa kisata Suomessa. Tunnelma oli alusta loppuun loistava ja maalisuoralla kylmät väreet tulivat pintaan, tunnelmoi tähän vuoteen ammattilaisuransa päättävä Sali.

India Lee ei tiennyt heti maaliintulon jälkeen, miten aikoisi voittoaan juhlia. Ensimmäiseksi hän halusi nauttia aidon Coca-Colan. Mirja Hussain

Jo toinen debyytti Suomessa

Leen ja Ryen maanainen Lucy Hall, 27, repäisi kisan avanneella 1,9 kilometrin uintiosuudella yli kahden minuutin eron Leehin, mutta 90 kilometrin pyöräilyn jälkeen tilanne oli kääntynyt päälaelleen.

Kaksi minuuttia Leen perässä juoksuosuudelle lähtenyt ja uransa ensimmäisen puolen matkan triathlonkisan suorittanut Hall tippui lopputuloksissa kuudenneksi, yli 14 minuutin päähän voittajasta.

– Kisasin ensimmäisen kansainvälisen kilpailuni 14-vuotiaana Kuopiossa. Osallistuin tuolloin joukkuekilpailuun ja voitimme oman sarjamme. Hieno, että sain tehdä myös tämän sarjan (70,3 mailia) debyyttini Suomessa.

Kisajärjestäjät, Lahti ja Suomi valtasivat viimeistään lauantain jälkeen paikan Hallin sydämestä.

– En tiennyt Lahdesta etukäteen muuta kuin sen, että täällä on todella vihreää. Nyt voin sanoa, että loistava tunnelma ja ystävälliset ihmiset tekivät erittäin positiivisen vaikutuksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa DVV:n rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 2. Kuntalaiset sanovat kyselyssä kuntaliitoksille selkeästi "ei" – suopeus kuntatalouden tasapainottamistoimia kohtaan kasvussa
 3. Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla
 4. Markus Pirttijoen Esalainen: Parempi kokeilla uutta kuin olla paikallaan
 5. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 6. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 7. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 8. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 9. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 10. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 11. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 14. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 15. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.