Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tokion olympiapomo pyysi anteeksi naisia vähätteleviä kommenttejaan mutta nostatti taas vaatimuksia erosta

Tokion olympialaisten järjestelykomitean johtaja Yoshiro Mori on pyytänyt anteeksi naisia vähätteleviä kommenttejaan, mutta nostattanut puheillaan jälleen vaatimuksia erostaan. Eilen tuli julki, että Japanin entinen pääministeri Mori oli sanonut järjestelytoimikunnan kokousten olevan tehottomia, koska naiset puhuvat liikaa.

Mori ilmoitti haluavansa perua puheensa.

– Sanomani oli vastoin olympialaisten ja paralympialaisten henkeä, ja ymmärrän, että se oli sopimatonta. Mietin tätä syvästi. Haluan perua puheeni ja pyytää anteeksi kaikilta, jotka loukkaantuivat, Mori sanoi.

Mori kertoi saaneensa vaimoltaan satikutia puheistaan. Hän kuitenkin jatkoi, ettei aio erota toimestaan ja sanoi kuulleensa muualtakin valitusta naisten puheliaisuudesta.

– Kuulen sitä usein. En ole viime aikoina puhunut paljon naisten kanssa, joten en tiedä. Te esitätte näitä kysymyksiä, koska haluatte kirjoittaa hauskoja juttuja, eikö niin? Mori selvitteli.

Morin selittelyt herättivät Japanissa lisää vaatimuksia siitä, että hänen pitäisi erota tehtävästään.

Mori paljasti eilen teoriansa naisten käyttäytymisestä.

– Naiset ovat kilpailuhenkisiä. Kun yksi nostaa käden pystyyn (pyytääkseen puheenvuoroa), muut ajattelevat, että heidänkin täytyy puhua. Sen takia kaikki pitävät puheenvuoron.

Japanissa on pyritty helpottamaan naisten pääsyä johtotehtäviin, mutta maan hallitus lykkäsi joulukuussa lähes 20 vuotta sitten asetettua tavoitetta, jonka mukaan johtavissa asemissa työskentelevistä työntekijöistä vähintään 30 prosenttia olisi naisia vuoden 2020 loppuun mennessä.

Japanin olympiakomitean tavoite on nostaa naisten osuus hallituksen jäsenistä 40 prosenttiin, mutta tällä hetkellä olympiakomitean 24 hallituksen jäsenen joukossa on vain viisi naista.