Huippuravuri Varennen ex-hoitaja opastaa nyt tyttäriään hevoshommiin

Hevosalan ex-ammattilaisten Iina Rastaan ja Samuli Innasen pienellä tilalla asuvat myös tytärten ponit. "Suomen raviurheilu on hyvissä kantimissa, jos nuorilla on tällainen palo."

Emmi Innanen ja ystävä Juuli Strand (vas.) antavat Jussille lenkin jälkeen suihkun. Juha Peurala

Suvi Lempinen

Kesäisessä maalaisidyllissä Nastolassa, kaivinkoneiden, rakennusprojektien ja tulevaisuuden ideoiden keskellä Emmi Innanen treenaa Jussia, shetlanninponiruuna Petbacka Little Johnia.

– Olen sanonut, että Suomen raviurheilu on hyvissä kantimissa, jos nuorilla on tällainen palo ravihommaan, äiti Iina Rastas viittaa 11-vuotiaaseen tyttäreensä.

Perhe muutti maalle viime syksynä ja perusti hevostilan. Vuoden alussa Emmi Innanen sai raviponin ja on siitä lähtien treenannut sitä ahkerasti, säällä kuin säällä. Koskaan tyttöä ei pakoteta. Nyt poneja on jo kaksi.

– On parempi, että on kaksi ponia, ettei Emmi aja yhtä ponia niin paljon, Iina Rastas naurahtaa.

Emmi Innanen valmentaa poneja hevosten harjoitusohjelmasta mallia ottaen. Hölkkäpäivää seuraa hiittipäivä ja sitä vapaa. Välillä hän treenaa poneja ratsastaen, usein ajaen.

Äiti toivoi tytöistään ratsastajia, mutta viimekesäisen ravileirin ja ponikortin suorittamisen jälkeen vanhemman tyttären suunta on ollut selvä. Ajaminen on hänen juttunsa. Sen sijaan 8-vuotias Iida Innanen tykkää ainakin vielä enemmän ratsastuksesta. Ratsuna toimii erityisen kiltti Veera-poni.

Ammattimaisesti, ei ammatiksi

Kun vanhemmatovat raviammattilaisia, vaikkakin nykyisin muissa päivätöissä, lasten hevosharrastus on päässyt heti oikeille raiteille, niin ratsastustunneilla kuin vanhempien opissa. Iina Rastas muistetaan maailman parhaaksi ravihevoseksi yhä kutsuttavan italialaisori Varennen hoitajana. Puoliso Samuli Innanen ajoi hevosia ammatikseen vuosien ajan.

Nyt Rastas vastaa Fortumilla kierrätys- ja jäteliiketoiminnan markkinoinnista. Innanen työskentelee puolestaan ensihoitajana tehden vuorokauden pituisen työvuoron joka neljäs vuorokausi.

– Tässä työrytmissä pystyy pitämään hevosia ammattimaisesti, Samuli Innanen kertoo.

Pitkän raviammattilaisuuden jälkeen hevosia ei harrasteta pelkästä harrastamisen ilosta.

– Tavoite on pitkässä juoksussa pitää pelkästään lauantain 75-lähtöjen tasoisia hevosia ja kilpailla kunnon palkinnoista, Samuli Innanen jatkaa.

Omalla tilalla on pienimuotoista valmennustoimintaa, jota ei ole tarkoituskaan paisuttaa suureksi. Hevosia on neljä ja poneja kolme.

Omia kasvatteja on syntynyt silloin tällöin. 10-vuotias Invantaggio on oma kasvatti ja yli 100 000 euroa palkintorahoja juossut tallin tähti, mutta jo uransa loppupuolella. Iina Rastas on yrittänyt kasvattaa omaa varennelaista jo pitkään, mutta vielä ei ole täysin tärpännyt. Varenne on yhä 24-vuotiaana paljon käytetty siitosori.

– Minulla on ollut kaksi varennelaista, mutta ne eivät perineet paljoakaan isältänsä. Halusin koettaa, josko kolmas kerta toden sanoo, mutta tänä vuonna varsa syntyi virheasennossa ja kuoli. Olimme odottaneet varsaa koko perheen voimin, Iina Rastas suree.

Turvallisuudesta pidetään kuria

Samuli Innanen kasvoi isänsä Kari Innasen ravitallilla ja aloitti hevosten ajamisen 13-vuotiaana. Siihen aikaan ei harrastettu poniraveja.

– Ei ollut tällaista turvallista välivaihetta. Emmi pystyy itsenäisesti hakemaan ponin tarhasta, valjastamaan ja ajamaan, kunhan meistä vanhemmista jompikumpi on paikalla. Turvallisuushommat olemme käyneet tarkasti läpi. Siinä kuri on kova. Ponin massaero lapseen on valtava, Samuli Innanen sanoo.

Emmi Innanen valjastaa Jussin ja laittaa käsivarteensa nopeusmittarin. Ponit tuppaavat jättämään osan vauhdistaan käyttämättä ja Jussikin tarvitsisi hieman lisää eteenpäin pyrkimystä. Nopeusmittarista nuori kuski tarkistaa, että poni juoksee kovemmissa treeneissä välillä liki kisavauhtia.

– Jussi meni 2.54. Se ei ole mennyt ennen niin kovaa, Emmi Innanen hihkuu rattailla viime syksynä rakennetulla hiittisuoralla.

Mikä?

Poniravit

Poneilla ajetaan kilpaa niin kärry- kuin raviratsastus- eli montélähdöissä.

Ponit kahteen sarjaan: A-ponit säkäkorkeus enintään 107 cm, shetlanninponit. B-ponit muut puhdasrotuiset ponit, säkäkorkeus 107,1–130 cm.

Ohjastaja on A-poneissa 10–17-vuotias, B-poneissa vähintään 12-vuotias.

Ponien ennätykset vaihtelevat kilometriajoissa 4.00,0 ajasta alle 2.00,00 aikaan.

Jokimaan Kuninkuusraveissa kisataan ponien Suomen mestaruuksista sekä kärrylähdöissä että montéssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.