Sara Perttunen: "20 vuotta Saran Salaman kanssa oli käytännössä elämä, josta itse muistan jotakin"

Kolminkertainen ravikuningas Saran Salama merkitsi omistajalleen Sara Perttuselle enemmän kuin mikään muu hevonen.

Saran Salama juoksi nimensä suomalaisen raviurheilun historiaan suurin kirjaimin. Kolminkertainen ravikuningas ja nelinkertainen Suur-Hollola-ajon voittaja pysyy ihmisten mielissä. Perttusen perheen ori kosketti monia.

Yhä edelleen ihmiset saattavat pysäyttää Saran Salaman omistajan Sara Perttusen muistellakseen orimattilalaisoria.

Suvi-sisko vuorolla Saralle

Legenda itsekin, ravivalmentaja ja ohjastaja Tapio Perttunen on nimennyt kasvattamiaan hevosia perheenjäsentensä mukaan, ja Saran Salaman syntyessä 1996 oli Suvi-tyttären vuoro. Sara Perttusen ensimmäinen hevonen oli kuitenkin juuri myyty pois, joten vanhempien mieli muuttui.

– Olemme välillä vitsailleet siskon kanssa, että kenen hevonen sen olisi oikeasti pitänyt olla, Sara Perttunen nauraa.

Katkeruutta se ei ole aiheuttanut. Saran Salama oli koko perheen hevonen. Ei ole silti niinkään, etteikö sen omistamisella olisi ollut merkitystä. Hevosen juoksemat voittorahat menivät koko perheelle, mutta Sara Perttuselle Saran Salama on elämän hevonen.

– Olin 8-vuotias, kun sain sen. Kasvoin itsekin, kun hevonen kasvoi. Se oli oma. Täysin henkilökohtainen suosikki. Mikään muu hevonen ei ole koskaan merkinnyt niin paljon kuin se.

– Kävin katsomassa käytännössä kaikki sen startit paikan päällä. En useinkaan tiennyt, mikä ykköspalkinto on. Ei se kiinnostanut minua, vaan jännitys ja muu fiilis starttipäivänä. Jännitin sen startteja tosi tosi paljon.

Jännitys oli niin suurta, että Sara Perttuselle vitsailtiin, missä bajamaja on. Pahiten jännitys iski tietysti Kuninkuusraveissa.

– Kuninkuusravit on niin piinaava viikonloppu. Vaikka kaikki haluaa, että oma hevonen juoksee niissä ja se on ihanaa, se on niin stressaavaa. Yhä pääsen niihin fiiliksiin. Koko viikonlopun spekulaatio ja käytännössä kaikki ratkeaa viimeisellä sadalla metrillä kolmannella matkalla.

Salama viihtyi tutussa tallissa

Arkena valmentajatja hoitajat pitivät huolta Saran Salamasta. Lauantaina oli usein starttipäivä, ja sunnuntaina oli Sara Perttusen tehtävänä ratsastaa sillä.

Jo yllättävän nuorena ori oli nuoren tytön käsiteltävissä.

– Se oli pääosin hyväkäytöksinen. Se aina hirnui ympäri kyliä, että minä olen täällä, mutta ihan löysällä narulla sitä pystyi taluttamaan, Sara Perttunen muistelee.

– Salama oli palvelualtis. Menestyshevosia ei tule sellaisista, jotka eivät halua juosta ja palvella. Iskä sanoo, että hevonen syntyy sellaiseksi.

Kotitallissa ori sai joitain erityisoikeuksia, kuten lenkille lähtiessä haukata suullisen kauraa suoraan kauralaarista.

Kilpauran jälkeen Sara ja Suvi Perttunen ratsastivat ravikuninkaalla. Hetken aikaa Salama asui muualla kuin Tapio Perttusen ravitallilla, mutta se tuntui kaipaavan kotiin ravitallin hälinään ja tuotiin takaisin. Isolla laitumella se tykkäsi jahdata lintuja ja ohimeneviä autojakin.

Yhden aikakauden päätös

Saran Salama jouduttiin lopettamaan 20-vuotiaana vuoden 2016 loppupuolella polvivaivojen vuoksi. Sara Perttunen oli silloin 28-vuotias, nyt 2,5-vuotiaan Ennan tuore äiti. Lopetuspäätös oli vaikea mutta ainoa oikea.

– 20 vuotta Saran Salaman kanssa, 8-vuotiaasta lähtien, oli käytännössä melkein se koko elämä, josta itse muistan jotakin. Aikakausi päättyi siihen ja itselläkin alkoi uusi. Apu oli se, että oli juuri syntynyt tytär.

Vaikka Sara Perttusen elämään kuuluivat nuorena tietysti myös koulunkäynti ja kaverit, ravit ja oma hevonen muovasivat elämää paljon. Kotibileistäkin hän tuli aikaisin kotiin, jotta pääsi iskän kyydissä seuraavana päivänä raveihin.

Hevoset antavat paljon elämyksiä ja Saran Salaman kaltaiset hevoset vielä enemmän. Sara Perttunen oli jo nuorena vastailemassa kysymyksiin voittajahaastatteluissa. Oli matkoja ulkomaille. Menestysori kosketti monia ihmisiä, ja joskus hevosen fanit lähestyivät kirjeitse.

– Muistan ekan kerran, kun minulta tultiin pyytämään nimmaria. Olin aika pieni silloin, enkä tiennyt, pitääkö minun kirjoittaa siihen oma nimeni vai Saran Salama. Taisin kirjoittaa siihen molemmat, Perttunen nauraa.

– Jos Salamaa ei olisi ollut, olisinko tässä työssä, että päätyökseni juonnan ravilähetyksiä? Väitän, että sillä on ollut vaikutusta.

Ei enää tarvetta omistamiseen

Saran Salaman jälkeen Sara Perttusella ei ole ollut omaa hevosta. Hän seuraa raveja ja jännittää perheensä hevosten juoksuja, mutta sanoo, ettei hänellä ole enää paloa hevosenomistamiseen.

– Koen, että sain kaiken Salaman kautta. Niitä fiiliksiä en voi saada enää toisen hevosen kanssa. Nämä muistot kantavat loppuelämän.

Mikä?

Saran Salama

Suomenhevosori, 1996–2016.

Kasvattaja, valmentaja ja ohjastaja Tapio Perttunen.

Omistaja Sara Perttunen.

Kilpailu-ura 2000–2011: 201 kilpailua: 63-42-22. Voittosumma yli 830 000 euroa.

Ravikuningas vuosina 2006–08. Neljä Suur-Hollola-ajon voittoa. Suurmestaruus. Voitti Oslossa 2005 ruotsalaisen Järvsöfaksin, joka oli sitä ennen voittanut 42 kertaa putkeen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut