Kautonen ja Zeneli pistivät paikalliskamppailusta oman vedon pöytään – ESS näyttää FC Lahden ja Reippaan kohtaamisen suorana lähetyksenä

Reippaan pelaajilla mainio näytön paikka. FC Lahti valmistautuu cupin peleihin ilman neljää avainpelaajaa.

Tommi Kautonen on innossaan FC Lahden kohtaamisesta. Mirja Hussain

Esa Rauhanlaakso

Lauantaina on lahtelaisten jalkapallofanien juhlapäivä, kun harjoituskauden tarjottimelle laitetaan paikalliskamppailu. FC Lahden kalenterissa oli varattu pelipäivän vastustajaksi TPS, mutta vastustaja vaihtuikin Kakkosen Lahden Reippaaksi. Peli pelataan Mukkulan palloiluhallissa ilman yleisöä. Ottelu näytetään suorana Etelä-Suomen Sanomien verkkopalvelussa ESS.fissä. Ottelu on tilaajien katsottavissa ja peli alkaa lauantaina kello 15.30.

FC Lahti pesi Lahden Reippaan - katso ottelun jälkitallenne tästä

Reippaan valmentaja Tommi Kautonen on innoissaan mahdollisuudesta ottaa mittaa kaupungin ykkösjoukkueesta.

– Totta kai se on makeaa. Pelaajille tämä on myös näytönpaikka, kun he saavat pelata livenä suoraan FC Lahden valmennuksen silmien alla, Kautonen sanoo.

Kautonen on itsekin innoissaan tapahtumasta, vaikka kyseessä on vain harjoituspeli. Pitkä pelaaja- ja valmentajaura FC Lahdessa takaavat sen, että Kautosellakin on intoa otteluun ehkä hiukan normaalia enemmän.

– Ilman muuta peli sykähdyttää, mutta ammatillisesti tässä on enemmän kyse siitä, että saadaan työkaluja oman joukkueen tilanteesta.

Reipas harjoittelee neljä kertaa viikossa. Kautonen on ollut tyytyväinen, että harjoitustapahtumiin on saatu keskiarvona noin 20 pelaaja, vaikka koronavirusrajoitusten aiheuttamat haasteet yhdessä pelaajien työ- ja kouluesteiden kanssa luovat omia mutkia matkaan.

Joulukuussa Reipas kertoi, että Jari Litmanen on myös mukana Reippaan valmennusryhmässä. Koronavirusrajoitukset ovat kuitenkin vaikuttaneet Litmasen mahdollisuuksiin osallistua joukkueen toimintaan.

– Torstaina hän oli paikan päällä ensimmäistä kertaa vuodenvaihteen jälkeen, Kautonen kertoo.

Keskusteluyhteys miesten välillä on kuitenkin tiiviimpää. Lauantain pelissä Litmanen ei ole paikalla.

Kaksi viikkoa sitten lauantaina Reipas pelasi ensimmäisen harjoituspelinsä Järvenpään Palloseuraa vastaan. Peli päättyi 2–2.

– Täytyy muistaa, että JäPS-peli oli meidän ensimmäinen ja pelaajien edellinen ennen sitä oli monta kuukautta aikaisemmin. Tämä lauantain ottelu on meille vasta toinen harjoituspeli, kun FC Lahdella on jo monta peliä alla, Kautonen muistuttaa.

Siitä huolimatta Kautonen uskoo, että oma joukkue pystyy haastamaan pääsarjassa pelaavan isoveljen.

– Lupaan, että tulee vauhdikas tapahtuma.

Ilir Zeneli odottaa Reippaalta vauhdikasta haastoa. Katja Luoma

Samalla linjalla on myös FC Lahden päävalmentaja Ilir Zeneli.

– Varmasti alussa on momentumia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita, Zeneli sanoo.

Hän kuitenkin toivoo, että pelin vanhetessa FC Lahti saa ottelun haltuunsa.

Zeneliä ei harmita Ykkösen TPS:n vaihtuminen Suomen cupin kenraaliharjoituksessa Kakkosen Reippaaseen.

– Tunnelataus tuo otteluun ekstramausteen, jota TPS eikä moni muukaan olisi pystynyt tarjoamaan, Zeneli muistuttaa paikallispelin merkityksestä.

Zeneli kehuu seurojen välisen yhteistyön alkumetrejä Kautosen kanssa. Yhteydenpito on viikoittaista. Zeneli on myös käynyt viirupaitojen harjoituksissa.

– Tommi on tärkeä pelaajaliikenteen ja pelaaja-arviointia kannalta, Zeneli kehuu Kautosta, joka on aikoinaan ollut kouluttamassa Zeneliä valmentajaksi.

Kristian Yli-Hietanen ilmestyi Reippaan harjoituksiin ja parin kerran jälkeen Kautonen soitti Zeneli ja vinkkasi miehestä.

– Yli-Hietanen tuli tosiaan Tommin kautta meille, mutta lauantaina hän pelaa Reippaassa, Zeneli sanoo FC Lahden kanssa sopimuksen tehneestä hyökkääjästä.

Molemmat valmentajat ovat samoilla linjoilla arvioissaan siitä kuinka moni Reippaan pelaaja voi liikkua kauden aikana FC Lahden suuntaan.

– Sanoisin 2–6 pelaaja eri muodoissa, harjoituksissa ja jopa otteluissakin, Zeneli miettii.

Lauantain asetelmista Zeneli harmittelee molempien joukkueiden pieniä vaikeuksia. Reipas ei ole vielä täydessä iskussa ja FC Lahdelta on loukkaantumisten vuoksi pois Eemeli Virta, Jasin Assehnoun sekä Arlind Sejdiu. Henritse Eninful on sivussa karanteenin vuoksi.

– Eninful on käytössä vasta ensi viikolla. Toivottavasti hän pääsee cupin peliin [6.2. FC Lahti–HJK], mutta miehen pelillinen kunto on vielä arvoitus, Zeneli sanoo.

Kuinka lauantain paikalliskamppailussa sitten käy?

– Ei minulla ole muuta vaihtoehtoa sanoa kuin, että Reipas voittaa, Kautonen nauraa.

– Lahden joukkue voittaa, Zeneli sanoo.

Hetken kuluttua Zeneli lisää nauravalla soinnilla pienen sisäpiiritiedon.

– Meillä on Augen [Kautonen] kanssa pieni veto. Häviäjä tuo pirtelön voittajalle. Ottelun jälkeen nautittavan juoman, Zeneli valottaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut