Niskanen jaksoi kahdeksanneksi Salpausselällä – Hakolan "miekkailu ja kamikazeiskut" toivat maailmancupin pisteitä

Iivo Niskanen hallitsi odotetusti perinteisellä, mutta taipui vapaan osuudella kahdeksanneksi maastohiihdon maailmancupin yhdistelmäkilpailussa Salpausselällä. Niskanen harmitteli sitä, että 15 kilometrin perinteisen jälkeen lupaava meno hyytyi 15 kilometrin vapaalla.

– En ole tyytyväinen vaihtoon. Olen keskittynyt siihen, että skiathlon (yhdistelmäkilpailu) olisi oma lajinsa. Olimme (Sjur) Röthen kanssa irti, mutta lihas ei tarttunut mukaan vaihtoon. Parin kierroksen jälkeen se vapaan hiihto löytyi, Niskanen kertasi kilpailua.

Suomalainen jäi kärjestä 33 sekuntia. Norja hallitsi ladulla, kun Emil Iversenin imussa Röthe oli toinen, Pål Golberg kolmas ja Simen Hegstad Krüger neljäs.

– Nämä ovat kovia kisoja, ja vastustajat ovat kovia. Sillä on merkitystä, miten on treenannut pohjille. Viikon päästä on jo napsun parempaa, ja MM-kilpailuissa toivottavasti vielä parempaa, Niskanen avasi kuntoaan.

– Olen tyytyväinen, vaikka hullulta kuulostaakin olla tyytyväinen kahdeksanteen sijaan.

Ruuhkaa ladulla

Niskanen kesti kärkimiesten kyydissä 26 kilometriä, mutta muilla suomalaisilla oli vaikeaa. Vain Ristomatti Hakola ylsi maailmancupin pisteille. Hakola oli perinteisen osuuden jälkeen vielä kymmenentenä ja 5,2 sekuntia kärjestä, mutta hyytyi lopulta 26:nneksi.

– Pertsa oli hyvää ja rentoa. Vapaan kaksi ensimmäistä kierrosta olivat hirveät. Tyylin vaihtaminen ei lähtenyt. Vapaa ei maistunut, mutta pertsa oli hyvää.

Yhdistelmäkilpailussa lähdettiin liikkeelle yhtenä joukkona, joten ladulla oli ruuhkaa.

– Piti tehdä pari kamikazeiskua, että pääsi rennommin hiihtämään. Taas tuli mieleen, millaista miekkailua se on, kun 50 miestä laitetaan neljälle ladulle, Hakola kuvaili.

Hyvärinen teki väärän suksivalinnan

Joni Mäki johti alussa ja oli neljän kilometrin kohdalla vielä kärkiryhmässä, mutta kaatui ennen viiden kilometrin väliaikapaikkaa.

– Pyllylläänhän minä kävin. Hapot laskeutuivat jalkoihin. Siihen asti olin mukana, mutta kun pääporukasta putoaa, niin on vaikeaa saada kiinni, Mäki avasi kisan pilannutta kömmähdystä.

Ajatus keskeytyksestä ei ottanut valtaa.

– Halusin hyvän harjoituksen ja hiihdin siksi loppuun asti. Vapaa tuntui ihan hyvälle, lopulta 36:nneksi urakoinut Mäki tuumi.

Myös Perttu Hyvärinen jäi maailmancupin pisteiden ulkopuolelle maalikamerakuvassa, kun hän hävisi taistelun 30. sijasta Irlannin Thomas Maloney Westgaardille.

– Tein kardinaalimunauksen pertsan suksitestissä. Otin pitävimmän suksen. Se oli matalin, mutta pito oli hankautunut sileäksi. Niin puhdas oma virhe. Vapaa meni paremmin. Onpahan kolmekymppiä hiihdetty, Hyvärinen puhalteli.

Neljänkymmenen joukkoon ehti myös Juho Mikkonen, joka jäi kärjestä lähes viisi minuuttia.

Sunnuntaina Lahdessa hiihdetään viestit.

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut