Suomen kärkinaiset välttivät kolarin Salpausselän ladulla, mutta putosivat muuten kärjen kyydistä

Norjan Therese Johaug voitti ylivoimaisesti Lahdessa maastohiihdon 15 kilometrin yhdistelmäkilpailun. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Norjalaiset palasivat rytinällä maastohiihdon maailmancupiin, kun vuonomaan naiset saavuttivat kolmoisvoiton Salpausselän 15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa. Therese Johaug otti voiton ennen Helene Marie Fossesholmia ja Heidi Wengiä. Krista Pärmäkoski oli parhaana suomalaisena yhdeksäs.

– Halusin mennä pito edellä, että pääsen pertsan osuuden rennosti. Kärki meni sellaista kyytiä, että rentous oli kaukana, reilun minuutin voittajalle hävinnyt Pärmäkoski mietiskeli.

– Isossa porukassa hypittiin suksille ja hiihdettiin suksien päälle. Ei ollut missään nimessä rentoa hiihtoa.

Kilpailussa hiihdettiin ensin 7,5 kilometriä perinteisellä ja sen jälkeen 7,5 kilometriä vapaalla.

Perinteisen osuuden alkupuolella alamäessä tapahtui paha kolari, mutta Pärmäkosken ja muiden kärkihiihtäjien letka oli jo selvittänyt alamäen jälkeen odottavan kaarteen, missä häntäpään hiihtäjät muutamia sekunteja myöhemmin kompuroivat. Kymmenkunta hiihtäjää kaatui tai ainakin törmäili muihin.

– En nähnyt kolaria. Tapahtuiko se pertsalla vai vapaalla, toiseksi parhaana suomalaisena 12:nneksi sijoittunut Kerttu Niskanen kyseli.

Johaug tiesi kuntonsa

Johaugin voittomarginaali Fossesholmiin oli tyly 28,1 sekuntia. Pärmäkoski taisteli loppusuoralle asti kuudennesta sijasta, mutta taipui loppukiritaistelussa ja maalikamerakuvissa.

– Kiva olla takaisin maailmancupissa. Rukasta olikin vierähtänyt jo aikaa. Mukava nähdä kaikkia tuttuja, voittaja jutteli televisiohaastattelussa.

– Tiesin jo viime viikonlopun Norjan mestaruuskisojen jälkeen, että kunto on hyvä. Otin nyt ensimmäisen kierroksen varovasti, sitten lisäsin vauhtia, ja se onnistui.

Johaug ja muut norjalaiset eivät osallistuneet Tour de Skille eivätkä muihinkaan maailmancupin kilpailuihin marraskuun lopun Rukan viikonlopun jälkeen. Pärmäkoski oli tammikuun alussa hiihdetyn Tourin viides. Niskasen Tour keskeytyi vatsavaivojen vuoksi.

Johaugin hurja vire ei yllättänyt Niskasta.

– Olimme samaan aikaan iltalenkillä ja vaihdoimme kuulumisia. Hän sanoi, että onpa liukas keli ja tuntuu, että on kunnossa, Niskanen naurahti.

Maailmancupin avaus Rukalla meni Pärmäkoskelta pieleen, mutta iskukyky on parantunut.

– Tulin ok pertsalla. Vapaalla ei lähtenyt, mutta seuraavalla kierroksella meni jo paremmin. Ohituksissa oli kuin olisi liimaa hiihtänyt, Pärmäkoski kuvaili Lahden suojasäätä.

– Ei katastrofi. Haluaisin olla pallilla, mutta se on puolen minuutin päässä. Nyt pitää taikoa puoli minuuttia pois, kuukauden päästä alkaviin MM-hiihtoihin valmistautuva Pärmäkoski sanoi.

Mononen mietti suksivalintaa

Suomalaisista maailmancupin pisteille survoivat myös Johanna Matintalo (19:s), Laura Mononen (21:s) ja Riitta-Liisa Roponen (23:s).

– Perinteinen oli vaikea. En tiedä, olisiko pitänyt ottaa vähän matalampi suksi. Varsinkin pursuit-monon kanssa oli hankalaa. Kärkiporukassa ei ollut mitään mahdollisuutta pysyä. Vapari oli ihan hyvä, Mononen summasi.

Matintalo säväytti Tourilla esimerkiksi kymmenen kilometrin perinteisen kilpailun viidennellä sijallaan, mutta Italiassa nähtyä lentoa ei Lahdessa löytynyt. Norjalaisten saapuminen maailmancupin laduille toi tungosta kärkikymmenikköön.

– En odottanut mitään, joten ei ollut tavoitteita. Ei ollut huippukulku. Tourilla oli parempi olotila. En ole tehnyt kisatehoista treeniä Tourin jälkeen, joten nyt oli tukkoisemman tuntuista. Pertsalla piti hiihtää kuitenkin kovaa. Vapaalla yritin päästä tasapainoisesti maaliin, Matintalo sanoi.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut