Päijät-Hämeen urheiluseuroilta vetoomus koronarajoituksista päättäville: "Keskeyttäminen ei ole oikea toimenpide", lue vetoomus täältä

ESS

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu sekä 36 sen jäsenseuraa ovat kirjoittaneet vetoomuksen lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan jatkumisen puolesta Lahden kaupungin ja Hollolan kunnan päättäjille sekä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle.

Allekirjoittajat toteavat, että lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan keskeyttäminen ei ole oikea toimenpide.

Seurojen vetoomus:

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on tehnyt rajoituksien tiukennuksia ennakoivasti aiempaa herkemmin leviävien virusmuunnosten vuoksi leviämisvaiheessa oleville alueille (Lahti ja Hollola). Hyvinvointiyhtymä suosittaa sisätiloissa kokoontuvien lasten ja nuorten harrastusryhmien toiminnan keskeyttämistä, vaikka epidemiatilanne ei ole heikentynyt.

Suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 26.1.2021 alkaen ja tämänhetkisen arvion mukaan 15.2.2021 asti.

Sekä Lahden kaupunki että Hollolan kunta on ilmoittanut peruvansa lasten ja nuorten harjoitusryhmien salivuorot kyseiseltä ajalta.

Me vetoomuksen allekirjoittajat olemme huolissamme rajoitusten vaikutuksista lasten ja nuorten fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Monelle lapselle ja nuorelle oman seuran treenit tutussa kaveriporukassa säännöllisesti ovat viikon kohokohta ja merkittävä kokonaisvaltaista hyvinvointia lisäävä ja ylläpitävä tekijä. Jatkuvien rajoitusten ja harrastusten keskeytymisen seurauksena yleinen passiivisuus, liikkumattomuus ja psyykkinen pahoinvointi lasten ja nuorten keskuudessa lisääntyy, millä voi olla laajoja ja kauaskantoisia negatiivisia vaikutuksia yhteiskuntaamme. Tätä ilmiötä torjumaan on myös hallitusohjelmassa ”harrastetakuu”, joka turvaa jokaiselle lapselle sosioekonomisesta asemasta riippumatta ainakin yhden vapaa-ajan harrastuksen viikossa.

Lajiliittojen keskuudessa tehtyjen selvitysten perusteella jo nyt on nähtävissä selkeä seurojen harrastajamäärien väheneminen koronan seurauksena. Useimmat seuratoiminnan pudokkaat ovat niitä vähemmän liikkuvia lapsia, joiden terveydelle, hyvinvoinnille ja liikkumisen motivaatiolle seuran tarjoama tuki olisi ensisijaisen tärkeää. On myös moneen kertaan osoitettu, että mitä pidempi tauko harrastukseen tulee, niin sen suurempi on kynnys palata takaisin.

Jatkuvat rajoitukset vaikeuttavat myös seurojen toimintaa ja vaarana on seuratoiminnan laajamittainen alasajo ja toiminnan lamaantuminen. Monen seuran talous on jo tällä hetkellä hyvin tiukoilla ja seuratyöntekijöiden ja vapaaehtoistoimijoiden jaksaminen äärirajoilla.

Avi vahvisti: Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15. helmikuuta saakka – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää koronan takia

Eri alueilla tehdyissä selvityksissä on osoitettu, että koronavirus leviää hyvin huonosti lasten keskuudessa ja että lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnassa koronan leviäminen on hyvin pientä ja marginaalista. Tämä näkyy mm. Pirkanmaan alueella tehdyssä selvityksessä sekä Espoon kaupungin seuroilleen toteuttamassa laajassa kyselyssä. Myös tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, Olympiakomitean puheenjohtaja ja Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori sekä HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen totesivat aihetta käsittelevässä A-Studion keskustelupaneelissa 19.1.2021, että viruksen torjunnassa lasten ja nuorten liikuntaryhmien keskeyttäminen ei ole tehokas keino.

Seuroissa hämmennystä on myös aiheuttanut suositusten moniselitteisyys ja tällä hetkellä eri seurat sekä yksityisen sektorin toimijat tulkitsevatkin suosituksia hyvin eri tavoin. On myös havaittavissa ilmiö, jossa harrastajat siirtyvät Hollolasta ja Lahdesta naapurikuntiin harjoittelemaan, koska siellä ryhmätoiminta saa jatkua ja liikuntatilat ovat auki. Tämä ei varmastikaan ole toivottavaa koronan ehkäisyn näkökulmasta.

Me allekirjoittaneet urheiluseurat haluamme toimia vastuullisesti ja olla osa koronapandemian vastaista rintamaa. Seuroilla on hyvät valmiudet ja tahtotila minimoida tartuntariskit ohjatussa ryhmätoiminnassa mm. rajoittamalla ryhmäkokoja ja pukuhuoneoleskelua, ottamalla mahdollisuuksien mukaan kasvomaskit ja turvavälit käyttöön, huolehtimalla käsihygieniasta sekä keskeyttämällä turnaustoiminta ja kisamatkat.

Sen sijaan katsomme, että lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan keskeyttäminen ei ole oikea toimenpide, eikä sen hyödyistä koronan leviämisen ehkäisyssä ole selvää näyttöä. Siksi vetoamme Lahden kaupungin ja Hollolan kunnan päättäjiin sekä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään sen puolesta, että kunnallisia liikuntatiloja ei suljettaisi ja että lasten ja nuorten seuratoiminta voisi jatkua.

Allekirjoittajat:

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry

Lahden Uimaseura ry

Speedo Masters Finland ry

Junior Pelicans ry

Viipurin Reipas ry

FC Reipas ry

FC KuusYsi ry

LCS Panthers ry

Lahden Ahkera ry

Lahti Ringette ry

Lahden Taitoluistelijat ry

Lahden Karate ry

Päijät-Hämeen Urheiluakatemia

Hollolan Voimistelu ry

Lahti Basketball Juniorit ry

Salpis ry

Lahden Mailaveikot ry

Lahden Sugata ry

Päijät-Hämeen Salibandyseura ry / Pelicans SB

Urheiluseura Hollolan Toverit ry

LVS Tennis ry

Herralan Hukat ry

Lahden FK ry

Lahden Vesisamoilijat ry

Lahden Judoseura ry

Lahden Tenniskerho ry

Nastolan Naseva ry

Lahden Kortteliliiga ry

Vesikansan Urheilijat-78 ry

Parkour Akatemia

Lahden Suunnistajat ry

Nick's Dancing ry

Lahti Yuko Aikikai ry

Lahden Suunnistajat -37 ry

Lahden Naisvoimistelijat ry

Lahden Pingviinit ry

Lahden Hiihtoseura ry

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut