MM-jääkiekkoa ei pelata Valko-Venäjällä, päätti Kansainvälinen jääkiekkoliitto – "Päätöstä ei voinut välttää"

Minskissä ei nähdä keväällä MM-jääkiekkoa. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

STT

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on päättänyt , ettei tämän vuoden miesten MM-kisoja pelata Valko-Venäjällä. Kisaisännästä tai -isännistä päätetään myöhemmin.

IIHF on ollut kisojen suhteen pitkään paineen alla, sillä MM-turnauksen järjestäminen Valko-Venäjällä on kirvoittanut voimakasta kritiikkiä maan ihmisoikeustilanteen takia. Myös kisojen sponsoreilta tuli painetta liittoa kohtaan, ja näin Valko-Venäjällä ei MM-kiekkoilla loppukeväällä. IIHF kertoo päätöksen olleen sellainen, jota "ei voinut välttää" ja joka pohjaa "turvallisuustekijöihin".

– On hyvin valitettavaa joutua poistamaan Minskin ja (Latvian) Riian yhteisisännyys. Tämän prosessin aikana olemme yrittäneet tuoda esiin sitä, että MM-kisat voisivat toimia sovittelevana välineenä Valko-Venäjän sosio-poliittisten asioiden rauhoittamisessa. Ja vaikka IIHF:n hallitus tunteekin, ettei MM-kisoja pidä käyttää poliittisena aseena minkään osapuolen toimesta, se tunnistaa sen, että turnauksen järjestäminen Minskissä ei ole sopivaa samalla kun kyseessä on isompia asioita. Ja joukkueiden, katsojien sekä toimitsijoiden turvallisuus on etusijalla, IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel muotoili.

Kisojen pelipäiviksi on määritelty 21. toukokuuta–6. kesäkuuta. IIHF harkitsee nyt isäntäratkaisua.

– Koska Minsk/Riika 2021 on yhteishanke, IIHF:n hallituksen täytyy harkita Latvian asemaa järjestäjänä. Koronavirustilanteen myötä harkinnassa on myös mahdollisuus järjestää kisat yhdessä paikassa, IIHF tiedotti.

Latvian ulkoministeri: Olemme valmiita harkitsemaan koko kisojen isännöimistä

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics kiitti kansainvälisen jääkiekkoliiton päätöstä siirtää miesten MM-kisat pois Valko-Venäjältä. Rinkevics sanoi tviitissään , että päätös on oikea merkki siitä, että urheilua ei käytetä autoritaaristen hallintojen eduksi.

– Latvia pitää kiinni sitoumuksistaan ja on valmis arvioimaan koko MM-kisojen isännöimistä, Rinkevics kirjoitti.

Päätöstä kiitti myös Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja, jonka mukaan valkovenäläisten ääntä on nyt kuultu.

– Tämä on erittäin viisas toimi, tukea ihmisoikeuksia ja reilua urheilua, eikä tehdä yhteistyötä Valko-Venäjän hallinnon kanssa.

Suomessa urheilusta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) piti myös ratkaisua oikeana.

Hän kiitti tviitissään Kalervo Kummolaa ja Jääkiekkoliittoa hyvästä yhteistyöstä ja linjakkuudesta asian edistämiseksi.

Jalonen tervehti ilolla: "Erittäin hyvä ja odotettu päätös"

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen kiitteli kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n päätöstä ottaa tämän vuoden miesten MM-turnauksen isännyys pois Valko-Venäjältä.

– Erittäin hyvä ja odotettu päätös, Jalonen totesi.

– Jääkiekon imagon osalta hieno juttu, että päätyivät tähän ratkaisuun.

Kisajärjestäjistä ei vielä ole varmuutta, sillä toisen kisaisännän Latvian asemaa pitää IIHF:n mukaan pohtia, koska kyseessä oli Valko-Venäjän ja Latvian yhteisisännyys. Latvian ohella esillä ovat olleet Tanska ja Slovakia mahdollisina vaihtoehtoina, ja IIHF:n mukaan kisojen järjestäminen yhdessä paikassa on sekin harkinnassa.

Suomi oli jo alun perin Latvian Riiassa pelattavassa alkulohkossa, joten siinä mielessä Valko-Venäjän poistaminen ei alkukisojen osalta Leijonien kuvioihin vaikuta. Jos ja kun Latviassa kuitenkin pelataan. Jalonen on valmis ratkaisuun kuin ratkaisuun, sen kummempaa suosikkia ei luotsilla ole pelipaikasta.

– Pelaamme siellä missä päätetään. Sitä ei minun tarvitse murehtia, joku muu tekee ne päätökset, Jalonen sanoi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut