Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Herola ja Hirvonen taistelivat palkintokorokkeelle Val di Fiemmessä – "Voittoon olisi tarvittu 20 sekuntia parempi lähtöpaikka"

Suomen Ilkka Herola ja Eero Hirvonen sijoittuivat kolmanneksi yhdistetyn maailmancupin parisprintissä Val di Fiemmessä. Kaksikko oli mäkiosuuden jälkeen yhdeksäntenä, mutta nousi väkevällä hiihdolla kärkikolmikkoon. Hirvonen kukisti loppukiritaistelussa Saksan kakkosjoukkueen ankkurin Julian Schmidin ja Norjan ykkösjoukkueen ankkurin Jörgen Graabakin.

– Eero on niin nopea jätkä, että kun hän saa paikan, niin saa olla aika kova vastus, joka pärjää hänelle. Kyllä minä Graabakia pelkäsin, koska olen pitänyt häntä yhtenä nopeimmista. Saksan nuori poika hiihti lopun hienosti ja oli yllättävän kova, puhelimitse tavoitettu Suomen päävalmentaja Petter Kukkonen kehaisi.

Saksan ykkösjoukkue voitti kokoonpanolla Eric Frenzel ja Fabian Riessle, ja Itävallan ykkösjoukkue Johannes Lamparter ja Lukas Greiderer oli toinen. Suomi jäi voittajista 50,7 sekuntia.

– Pojat hiihtivät tosi vahvasti koko ajan, mutta Saksa ja Itävalta olivat tehneet sellaiset joukkuetaktiikat, ettei heidän kakkosjoukkueet saaneet auttaa meitä. Heidän ykkösjoukkueet taistelivat voitosta, Kukkonen selvensi.

– Siihen he jäivät selän taakse ja hidastelemaan. Ei se kiellettyä ole, mutta voimat siinä menee, kun pitää vetää koko ajan. Kaiken kaikkiaan palkintokorokesijoitus on hieno taistelu ja työvoitto meiltä.

Suomen kakkosjoukkue Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho oli mäessä 16:s ja piti sijoituksensa ladulla.

– Hermoilua hyppyrimäessä eli sama homma kuin Eerolla mäessä. Kisasuorituksiin tulee puristusta. Pojat pystyvät parempaan, ja hyppyrimäessä pitää saada lisää metrejä. Heidän hiihtokunto on hyvä, Kukkonen kuvaili Mutrun ja Mäkiahon päivää.

Paukut säästyivät loppukiriin

Parisprintissä kukin hiihtäjä lykki viisi 1,5 kilometrin osuutta, joten yhden joukkueen kilometrimääräksi kertyi 15.

– Kolmannen kierroksen paikkeilla alkoi hahmottua, ettemme saa kiinni kärkiporukkaa. Neljäs kierros meni minulta huilailuksi ja keräilin voimia viimeiselle kierrokselle, joka olikin pelailua. Siinä oli nykyjä, seisoskelua ja katselua mitä kukakin tekee. Sen jälkeen laskimme stadionille ja aloimme polkea vasta sitten, Hirvonen avasi jännitysnäytelmää.

Loppusuoran alussa Hirvonen jäi Graabakin ja Schmidin taakse, mutta koukkasi röyhkeästi ohi ja taivutti vastustajat viimeisten kymmenien metrien aikana.

– Loppukiristä tuli tiukempi kuin piti, ja täytyi puristaa sprintti viimeiselle sadalle metrille. Jännitystä riitti, mutta meni lopulta hyvin.

– Viimeinen lasku on sellainen, ettei kukaan halua lähteä siihen keulasta. Jarruttelimme ja minulle sopii paremmin, että kiihdytämme vauhtia kuin että lähtisimme siihen kovasta vauhdista.

Herola säväytti mäessä

Mäkiosuudella Herola leiskautti kisan neljänneksi pisimmän siivun 102,5 metriä, mutta Hirvonen jäi HS104-mäessä 92 metriin. Kaksikko lähti ladulle 38 sekuntia jäljessä mäkiosuuden etevintä Japanin kakkosjoukkuetta, joka hyytyi hiihdossa 10:nneksi.

– "Ilu" teki varmaan yhden elämänsä parhaista kisahypyistä. Eerolta ok-suoritus, mutta totuuden nimissä hänellä on ollut vaikeaa mäessä. Viisi metriä puuttuu mittaa. Voittoon olisi tarvittu 20 sekuntia parempi lähtöpaikka. Sellainen mäestä olisi pitänyt irrota, Kukkonen näki.

Herola ja Hirvonen ylsivät palkintokorokkeelle edellisen kerran helmikuussa 2019, jolloin kaksikko voitti Lahdessa. Perjantaina Herola otti kauden ensimmäisen palkintokorokesijoituksensa, kun hän oli henkilökohtaisen kilpailun toinen. Sunnuntaina Val di Fiemmessä kisataan jälleen henkilökohtainen kilpailu.