Vuoden urheilija Hradecky tuntee lämpöä Turkua kohtaan – "Runosmäestä lähti aamulla bussi numero 18"

Lukas Hradecky on onnistunut erinomaisesti Suomen maajoukkueen lisäksi myös Bayer Leverkusenissa. Martin Meissner / AFP

Reima Rautiainen / STT

Entisessä Tshekkoslovakiassa, Bratislavassa loppuvuodesta 1989 syntynyt Lukas Hradecky tuntee Varsinais-Suomen, tarkemmin Turun ja sen kaupunginosan Runosmäen kodikseen.

Lentopalloilija-isänsä pelaajauran perässä yksivuotiaana Suomeen muuttanut Hradecky käytännössä omisti Vuoden urheilija -valintansa torstaina Turulle.

Saksan Bundesliigassa kuudetta kauttaan pelaava Hradecky on noussut Euroopan eturivin maalivahtien joukkoon. Hänen nousuaan ovat kirittäneet Suomen maajoukkueen viime vuosien menestys ja Bundesliigan Leverkusenin murtautuminen saksalaisfutiksen kärkijoukkoon.

Toisaalta Hradecky on ollut joukkueissaan pitävä maalintilke. Saksassa Leverkusen pääsi juhlimaan viime kauden päätteeksi maan cup-mestaruutta ja Bundesliigan viidettä sijaa.

Saksan sarjapelien vastapainoksi Suomen maajoukkue Huuhkajat ja 31-vuotias Hradecky sen lukkona ovat herättäneet huomiota jalkapallomaailmassa.

Hradecky on toteuttanut jalkapallounelmiaan.

– Turun Runosmäestä lähti aamulla bussi numero 18, ja junnulla oli unelmia. Nyt ollaan Bundesliigassa. Huuhkajista on tullut lähin perheeni, Hradecky sanoi ja jakoi samalla vilpitöntä kiitosta vanhemmilleen.

– Isän ja äidin ansiosta uintini lähti tätä maailmaa kohti.

Hradeckylla on Bundesliigasta kokemusta jo vuodesta 2015 lähtien, sillä Leverkusenia edeltäneet kolme kautta kuluivat Eintracht Frankfurtissa.

Hradeckya ennen suomalaisista jalkapalloilijoista Vuoden urheilijaksi on valittu Jari Litmanen (1995), Sami Hyypiä (2001) ja Teemu Pukki (2019).

Vuoden urheilija on valittu Suomessa vuodesta 1947 lähtien. Tuolloin valinnassa päädyttiin tasapeliin pikaluistelija Lassi Parkkisen ja yleisurheilija Mikko Hietasen kesken.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut