Pärmäkoski ja Vuorela onnistuivat hienosti Tourin sprintissä – Pärmäkoski starttaa loppunousuun kiertueen kokonaiskilpailun sijalta kolme ja Vuorela sijalta 20

Krista Pärmäkoski saavutti kuudennen sijan Tour de Ski -maastohiihtokiertueella perinteisen hiihtotavan sprintissä. (arkistokuvaa) VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Pasi Rein / STT

Krista Pärmäkoski ja Markus Vuorela onnistuivat suomalaisista parhaiten Tour de Ski -maastohiihtokiertueen sprintissä perinteisellä hiihtotavalla. Krista Pärmäkoski selviytyi Val di Fiemmessä naisten finaaliin, sijoittui kuudenneksi ja nousi kokonaiskilpailussa kolmanneksi.

Myös Vuorela jatkoi kiertuetta noususuunnassa. Vahvasti distanssihiihtäjäksi leimattu Vuorela jäi välierässään kolmanneksi ja sijoittui lopputuloksissa seitsemänneksi. Hän lähtee Tourin viimeiseen kilpailupäivään sijalta 20.

Pärmäkoski ei ollut saada itseään sprintissä käyntiin. Syke todisti uupumuksen kiertueen rasituksissa.

– Oli melkoinen päivä. Aamulenkillä jalka oli ihan ok, mutta aika-ajo oli tukkoinen, kun syke ei tahtonut nousta, Pärmäkoski kertoi Hiihtoliiton äänitallenteessa.

– Erissä taktiikka oli, että hiihdän lähdöt mahdollisimman kovaa. Alkuerä lähti hyvin liikkeelle, mutta finaalissa tuli pieni taktinen kömmähdys, kun en heti kääntänyt letkassa Maja Dahlqvistin perään. Siitä olisin voinut tulla pallille.

Pärmäkoski sairasteli syksyllä, ja kausi alkoi verkkaisesti. Sen takia Pärmäkoski on yllättynyt vireestään Tourilla.

– Lähtökohtaisesti tämä on mennyt paremmin kuin kuvittelin. Kiertueen viimeisessä lähdössä minulla on pelkästään voitettavaa.

Kolmoisvoitto ruotsalaisille

Ruotsin hiihtäjät Linn Svahn, Dahlqvist ja Emma Ribom ottivat kilpailussa kolmoisvoiton.

– Todella hienoa. Sanoin jo etukäteen, että otetaan kolmoisvoitto, Svahn kommentoi ruotsalaisjuhlaa Ylen tv-lähetyksessä.

– Upea juttu kerta kaikkiaan, sillä on eri asia sanoa jotain ja sitten toteuttaa se.

Yhdysvaltain Jessica Diggins johtaa Tourin kokonaiskilpailua 54 sekunnin erolla. Pärmäkoski lähtee kiertueen päätöskilpailuun sijalta kolme. Hän on jäänyt vajaat kaksi minuuttia Digginsistä ja vajaan minuutin toisena olevasta Venäjän Julia Stupakista.

Johanna Matintalo kamppaili naisten sprintissä tiukasti välieräpaikasta, sijoittui puolivälierässään neljänneksi ja karsiutui aikavertailussa 17 sekunnin sadasosalla jatkosta. Matintalon sijoitus oli 16:s ja kokonaiskilpailua hän jatkaa sijalta 17.

Vuorela hiihti rohkeasti

Vuorela saavutti maailmancupin sprintissä ensimmäiset pisteensä ja oli jopa päästä saman tien loppukilpailuun. Hän ällisteli itsekin suoritustaan.

– Uskomaton päivä. Nyt toimii kaikki. Välierässäkin oli vielä voimaa, ei tuntunut missään, Vuorela ihmetteli Ylen tv-haastattelussa.

Vuorela oli aika-ajossa yhdeksäs ja hiihti erissä rohkeasti sekä viisaasti. Jälkeenpäin hän tosin pohti, olisiko pitänyt hakea loppusuorapaikka hyökkäävämmin.

– Federico Pellegrinon takana oli hyvä hiihtää, mutta lopussa olisi pitänyt tulla röyhkeämmin. Siinä oli vähän semmoinen pussipaikka, kun tultiin loppusuoralle, Vuorela pohdiskeli.

Aggressiivisemmasta paikanhausta olisi kuitenkin ollut uhkana hylkääminen.

Juho Mikkonen oli sprintissä 18:s, Lauri Lepistö 21:s ja ainoana suomalaisena eristä karsiutunut Verneri Suhonen 31:s.

Vuorela on miesten kokonaiskilpailussa parhaana suomalaisena 20:s.

Bolshunov hallitsee kokonaiskilpailua

Ruotsin Oskar Svensson voitti miesten sprintin 24 sekunnin sadasosan erolla Venäjän Gleb Retivihiin. Tourin kokonaiskilpailua ja maailmancupia ylivoimaisesti johtava Venäjän Aleksandr Bolshunov oli kolmas ennen italialaista Pellegrinoa.

Bolshunov on voittanut Tourilla kaikki viisi distanssimatkaa. Val Müstairin vapaan sprintissä hän oli toinen, joten hän on päässyt podiumille jokaisessa startissa.

Kahdeksan kilpailun Tour de Ski -kiertue päättyy sunnuntaina vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailuihin. Naiset hiihtävät kymmenen ja miehet 15 kilometriä Alpe Cermisin loppunousuun.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut