Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lylynperä keskeyttää Tour de Ski -kiertueen

Suomalaishiihtäjien kaarti Tour de Ski -kiertueella typistyy seitsemään hiihtäjään, sillä Katri Lylynperä keskeyttää kiertueen sen puolivälissä. Hiihtomaajoukkue kertoi Lylynperän keskeytyksestä Twitter -tilillään.

Lylynperä teki päätöksen valmentajien kanssa. Hän oli pettynyt tänään Toblachissa hiihdettyyn vapaan hiihtotavan kymppiin, jolla hän oli vasta 50:s. Taakse jäi kaksi naista.

– Tourille lähtiessä ajatuksena oli, että hiihtäisin 3–5 kilpailua. Tähän mennessä on ollut melko haastavia matkoja, eikä nähty hirveän järkeväksi hiihtää huomista perinteisen matkaa huonoista lähtökohdista, Lylynperä kertoi.

Lylynperä kertoi Hiihtoliiton äänitallenteessa, että keskittyy kauden edetessä sprinttimatkoihin. Kiertueen avanneessa Val Müstairin sprintissä Lylynperä oli vapaalla hiihtotavalla 35:s. Seuraava sprintti kiertueella olisi vasta lauantaina.

Pärmäkoski nousi neljä sijaa kuudenneksi

Krista Pärmäkoski hiihti tänään Toblachissa viidenneksi. Sijoitus on hänen parhaansa tämän kauden maailmancupissa. Pärmäkoski nousi kiertueella kymmenenneltä sijalta kuudenneksi.

– Tämä oli hyvä kisa, ja kaikki annettiin ladulle, Pärmäkoski kertoi Ylen tv-haastattelussa.

Hän löysi hiihdostaan kuitenkin parannettavaa.

– Ei ehkä niin terävää alkuvauhtia kuin mitä pitäisi esittää, Pärmäkoski vertasi hiihtoaan kärkivauhtiin.

Vapaan hiihtotavan naisten kympin voitti Yhdysvaltain Jessica Diggins, joka jatkaa kiertueen kärjessä. Pärmäkoski jäi hänen vauhdistaan 31,3 sekuntia.

Yhdysvaltain kaksoisvoiton varmisti Rosie Brennan, ja kolmanneksi hiihti Ruotsin Ebba Andersson, joka paransi selvästi Val Müstairin etapeilta.

Digginsillä on kiertueella 20 sekunnin johto Brennaniin. Kolmantena on Ruotsin Frida Karlsson, joka hyytyi tänään kovan alun jälkeen yhdeksänneksi yli 50 sekunnin erolla Digginsiin. Karlsson oli loukannut itseään aamulla leuanvedossa, ja kiertueen jatkaminen on epävarmaa.

– Minulle sattui pieni onnettomuus aamulla hotellihuoneessa. Yritin vetää leukoja ovenkarmissa, mutta se irtosi ja putosin selälleni. Toisessa pakarassa on kipua, ja käytin kipulääkettä, Karlsson kertoi Aftonbladetille .

Kiertueen kokonaistilanteessa Karlsson on runsaan minuutin päässä kärjestä.

– Hiihto ei tuntunut normaalilta, Karlsson kuvasi.

Takaa-ajossa voi tulla kiritaistelu

Suomalaisista Johanna Matintalo oli tänään 26:s ja Jasmi Joensuu 34:s.

Matintalolle vapaa hiihtotapa on selvästi huonompi kuin perinteinen, joten pistesija oli hänelle mieleen.

– Kyllä huomaa, että on aika monta kisaa on jo vedetty tällä Tourilla. Ei ollut kisan alussakaan vauhdin hurmaa, Matintalo kuvasi hiihtoaan Ylen tv-haastattelussa.

Kiertue jatkuu huomenna perinteisen hiihtotavan takaa-ajona. Kisan hiihtojärjestys määräytyy tämän päivän aikaeroilla.

– Jyrkkiä, kovia nousuja, mitkä näin ennakkoon sopivat minulle. Uskon, että siinä ajetaan kiinni ja saattaa tulla ihan loppukiritaistelu, Pärmäkoski ennakoi.

Bolshunov johti vahvaa venäläisrintamaa

Aleksandr Bolshunov vahvisti johtoaan maastohiihdon Tour de Ski -kiertueella. Bolshunov hiihti kolmannen peräkkäisen voittonsa kiertueella, kun hän oli ykkönen vapaan hiihtotavan 15 kilometrin kilpailussa.

– Nyt ei ollut apuja muista, vaan piti kuunnella väliaikoja, tyytyväinen Bolshunov sanoi Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n haastattelussa.

Venäläiset hallitsivat Italian Toblachissa kisaa mielin määrin, sillä he ottivat viisi sijaa tuloslistan kärjestä. Toiseksi hiihti Denis Spitsov, kolmanneksi Ivan Jakimushin, neljänneksi Aleksei Tshervotkin ja viidenneksi Artjom Maltsev. Etenkin Spitsov piti Bolshunovia lujilla, sillä hän jäi vain 8,3 sekuntia.

Kuudenneksi hiihtänyt Ranskan Maurice Manificat rikkoi venäläisrintaman, sillä myös sijat seitsemän ja kahdeksan menivät venäläisille.

Miesten kilpailussa norjalaisten puuttuminen kiertueelta paistoi tuloslistasta selvästi, vaikka venäläiset ovatkin kovia menijöitä. Bolshunovilla on ennen keskiviikon takaa-ajokisaa minuutin ja 15 sekunnin johto Maltseviin. Kolmantena kiertueella on Spitsov.

Keskiviikon kisa hiihdetään tiistaina matkan aikaeroilla perinteisellä hiihtotavalla.

Suhonen sai intoa jatkaa kiertuetta

Suomalaismiehistä vain Markus Vuorela yksi maailmancupin pisteille eli 30 parhaan joukkoon, kun hän oli 24:s. Eroa Bolshunoviin kertyi minuutti ja 20 sekuntia.

Vuorela saavutti cupin pisteitä jo kolmannessa kisassa putkeen. Ennen Tour de Ski -kiertuetta pistesijat olivat karanneet hänen ulottumattomiinsa.

Sprintteri Verneri Suhonen oli 52:s ja oli tyytyväinen normaalimatkan kilpailuunsa. Hän arveli Ylen tv-haastattelussa jatkavansa kiertueen loppuun eli Val di Fiemmeen viikonlopuksi. Siellä hiihdetään lauantaina kiertueen toinen sprintti. Kiertue huipentuu sunnuntaina Alpe Cermis -laskettelurinteessä hiihdettävään nousuun.

Kolme ja puoli minuuttia kärkivauhdista jäänyt Juho Mikkonen oli 56:s ja Lauri Lepistö viimeistä edellinen eli 61:s.

– Kyllä me kontataan porukalla, Lepistö tilitti Ylen tv-haastattelussa.