Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Cavani-tuomio kiehuttaa Uruguayssa – kieli-instituutti ärähti Englannin jalkapalloliitolle

Jalkapallon Englannin Valioliigassa pelaavan Manchester Unitedin uruguaylaishyökkääjä Edinson Cavani sai kovan tuomion torstaina, kun Englannin jalkapalloliitto mätkäisi hänelle kolmen ottelun pelikiellon sekä 100 000 punnan sakon kielenkäytöstä sosiaalisessa mediassa.

Cavani, 33, teki kaksi maalia ja antoi maalisyötön ManU:n voittaessa Southamptonin 3–2 Valioliigan pelissä 29. marraskuuta. Ottelun jälkeen Cavani julkaisi Instagramissa viestin, jossa hän vastasi onnitteluviestiin käyttämällä termiä "negrito" (pieni mustaihoinen henkilö). Cavani poisti viestinsä nopeasti ja julkaisi pahoittelunsa asiasta. Rasistiseksi tulkitun viestinsä Cavani sanoi olleen tarkoitettu "tervehdykseksi ystävälle, kiittäen tätä tämän onnitteluista pelin jälkeen".

Englannin jalkapalloliiton mukaan viesti oli "loukkaava, sopimaton ja jalkapalloa halventava", ja siinä oli "joko suora tai viittaava viittaus ihonväriin ja/tai rotuun ja/tai etniseen syntyperään".

Uruguayssa toimiva espanjan kielen instituutti osallistui tapaukseen perjantaina ilmoittamalla, että sanat "negro" tai sen diminutiivimuoto "negrito" ovat yleisesti käytettyjä "hellittelymuotoja". Instituutin mukaan sitä voi verrata vaikka sanoihin "gordo/gordito" (läski/pullukka) tai "flaco" (laiheliini).

– Uruguayn espanjassa esimerkiksi pariskunnilla tai ystävillä, vanhemmilla ja lapsilla, kuulee ja lukee usein ilmaisuja kuten gordito, negri, negrito... Ja näin kutsuttu ihminen ei välttämättä ole ylipainoinen tai tummaihoinen,

Instituutti ilmoitti "vahvan vastalauseen" Cavanin saamaa rangaistusta kohtaan ja näki, että "kyseenalainen päätös" juontuu "kulttuurisen ja kielellinen tiedon köyhyydestä".

– (Englannin jalkapalloliitto) on syyllistynyt vääryyteen uruguaylaista urheilijaa kohtaan ja osoittanut tietämättömyyttä koskien kielen käyttöä, ottamatta huomioon kaikkia sen monimutkaisuuksia ja konteksteja.