Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Mäkiviikon kilpailut hypätään apeissa koronatunnelmissa ilman yleisöä

Mäkiviikko järjestetään koronapandemian toisen aallon takia tavallista apeammissa tunnelmissa. Perinteisestä kansanjuhlasta ei ole jäljellä kuin hypyt, kun Oberstdorfin, Garmisch-Partenkichenin, Innsbruckin ja Bischofshofenin kilpailut järjestetään ilman yleisöä.

Mäkimaajoukkueen päävalmentaja Janne Väätäinen myöntää, että ilmapiiriä on vaikea edes aavistaa ennalta.

– Hyvin outoa tästä tulee. Tunne on varmasti omituinen, koska yleisö seuraa tavallisesti näitä kisoja niin läheltä, Väätäinen arveli STT:n puhelinhaastattelussa sunnuntaina.

– Lisäksi jokaisella näillä neljällä kilpailupaikkakunnalla on myös ollut erityypinen yleisönsä.

Tunnelmaan on haettu lisäkipinää ensimmäisen hyppykierroksen pudotuskilpailulla, joka voi nyt tuntua tavallistakin oudommalta ilman läsnä olevan yleisön riehakasta kannustusta.

Karsinnan läpäisseet 50 hyppääjää kilpailevat ensimmäisellä kierroksella pareittain toisiaan vastaan. Karsinnan 25:s ja 26:s aloittavat. Viimeisessä parissa hyppäävät karsinnan voittaja ja 50:s mies.

Toiselle kierrokselle selviää 25 parinsa voittanutta hyppääjää ja lisäksi viisi "lucky loseria". Toinen kierros hypätään tavalliseen tapaan.

Virkeä suomalaiskaksikko

Kilpailumuoto tuskin suosii Antti Aallon ja Niko Kytösahon menestysmahdollisuuksia. Päävalmentaja siunaa kilpailumuodon siitä huolimatta.

– Tähän on jo totuttu, ja myös tällaiset kisat ovat minun mielestäni mielenkiintoisia, Väätäinen kertoi.

– Hauska homma tämä on, joten täysillä vaan. Ja kaikki käy, jos hyppy vain kulkee.

Suomalaiset ovat osallistuneet alkukaudesta vain Rukan ja Engelbergin maailmancupeihin sekä lentomäen MM-kisoihin Planicassa.

Kytösaho löysi hyppyynsä juonen sunnuntaina, kun hän sijoittui Engelbergin maailmancupissa 18:nneksi. Aalto oli Planican kisoissa 16:s.

Mäkiviikkoa edeltävällä viikolla kaksikko ei käynyt mäessä lainkaan.

– Ohjelmassa oli lepoa ja fysiikkatreeniä, jota tehtiin kevyesti ja harkiten. Eli matkassa on virkeitä miehiä, Väätäinen totesi.

Granerud hyppää suosikkina

Norjan Halvor Egner Granerud aloittaa Mäkiviikon suursuosikkina, sillä hänellä on maailmancupista viisi peräkkäistä voittoa. Lentomäen MM-kisoissa hän jäi niukasti Saksan Karl Geigerin jälkeen hopealle.

Kymmenen viime vuotta Japanissa asunut Väätäinen toivoo, että Granerudin ja saksalaisten voittokamppailuun kiilaisi myös Japanin Ryoyu Kobayashi.

Alkukaudesta Kobayashi on tavoitellut voittoja yltiöpäisen ahneesti, mutta Väätäisen mielestä Mäkiviikon 2019 voittaja voi naulata hyppynsä kuosiin millä hetkellä tahansa.

– Toivon, että Kobayashi saisi hyppynsä kohdalleen ja tulisi sotkemaan pakkaa. Hänellä riittää eväät voittokamppailuun, mutta on arvoitus, saako hän hanat auki juuri nyt.