Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Niko Kytösaho ponnisti uran parhaan tuloksen maailmancupissa – Norjan Granerud otti Engelbergissä viidennen peräkkäisen cupvoiton

Norjan Halvor Egner Granerud nappasi sunnuntaina Engelbergissä viidennen peräkkäisen voiton mäkihypyn maailmancupissa. Päivä oli myös alkukauden paras suomalaispäivä, kun Niko Kytösaho ylsi uransa parhaaseen sijoitukseensa maailmancupissa ja myös Antti Aalto pääsi toiselle hyppykierrokselle.

Granedrud vankisti HS140-mäessä 141,5 ja 135,5 metrin hypyillä etumatkaansa maailmancupissa. Saksan Markus Eisenbichler oli toinen, ja Puolan Piotr Zyla jätti Slovenian Anze Lanisekin neljänneksi.

Kytösaho pääsi ensimmäisellä yrityksellä 125 ja toisella 131,5 metriin, ja hypyt riittivät 18. sijaan. Aallon ponnistukset riittivät 124,5 ja 124 metrin ilmalentoon ja sijalle 23.

Kytösaho todisti taitonsa

Kytösaho pääsi Engelbergin parhailla hypyillään tasolle, jota valmentajat ja myös hän itse on odottanut hyvän harjoituskauden jälkeen.

– On tätä odotettu, ja Niko sanoi kilpailun jälkeen, että "nythän se tuntui normaalilta", päävalmentaja Janne Väätäinen totesi.

– Tarkastelen päivän kilpailua yhtenä osana kehitysprosessia. Nyt se näkyi tuloksissa tuolla tavalla ja osoitti, että olemme menossa hyvään suuntaan.

Tekninen oivallus Kytösahon hypyssä syntyi lentomäen MM-kisoissa joulukuun alkupuolella, kun hänen laskuasentoaan korjattiin helpommaksi.

– Asento oli ahdistunut, kun hartia painui polveen liikaa. Nyt laskuasento mahdollistaa puhtaamman ensimmäisen ponnistusliikkeen niin, että se lähtee jalasta ja reisistä eikä hartiavedolla, Väätäinen selitti muutosta.

Granerud on Mäkiviikon suosikki

Granerud ylsi ensimmäisenä norjalaishyppääjänä viiteen peräkkäiseen cupin osakilpailuvoittoon.

– Uskomatonta. En tahdo löytää sanoja tälle tasaisuudelle ja sille, että normaalitasoni on nyt näin korkea, Granerud ihasteli Ylen tv-lähetyksessä.

Maailmancup jatkuu 29. joulukuuta Mäkiviikon ensimmäisellä kilpailulla Saksan Oberstdorfissa. Granerud on cupsuoritustensa ja lentomäen MM-kisojen hopeamitalin jälkeen Mäkiviikon voittajasuosikki.

– Taitaa tulla raskas joulu, sillä alan varmaan nähdä unta Mäkiviikosta jo ensi yönä, Granerud arveli.

– Ja yritän tehdä muille voittamisesta niin vaikeaa kuin mahdollista.

Granerud johtaa maailmancupia ylivoimaisesti. Hänellä on kauden seitsemästä kilpailusta 600 pistettä. Eisenbichler on 463 pisteellä toisena ja Norjan Robert Johansson 244 pisteellä kolmantena.

Aalto on cupin pisteissä sijalla 38 ja Kytösaho sijalla 51. Suomalaiset ovat osallistuneet vain neljään cupin seitsemästä kilpailusta.