Kukkosta uhkaa Ramsaussa viileä vastaanotto – yhdistetyn päävalmentajan kritiikki hyppypukujen mittausongelmista on "herättänyt pahaa verta"

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen havaitsi maailmancupin avausviikonloppuna Rukalla "pukuongelman". Sen jälkeen hän on kertonut hyppypukujen mittaukseen liittyvistä vippaskonsteista, ja kohu on levinnyt ulkomaille saakka.

Kahdenkeskisissä keskusteluissa Kukkonen on saanut muilta valmentajilta myös ymmärrystä, mutta osa kilpailijoista ja valmentajista on ottanut kritiikin henkilökohtaisesti.

Kukkonen arvaa asian kiristävän tunnelmia, kun maailmancup jatkuu loppuviikosta Itävallan Ramsaussa.

– Olen kuullut huhuja, että kritiikki on herättänyt aika pahaa verta. On koettu, että olisin hyökännyt urheilijoita vastaan. Moni tuntee itsensä loukatuksi, joten Ramsaussa voi olla aika jäätävä meininki, Kukkonen ennakoi tilannetta alkuviikosta.

Kukkonen korostaa, ettei maininnut kritiikissään urheilijoita eikä joukkueita nimeltä.

Liitto ja Suek vetureiksi

Suomen kilpailunelikko Ramsaussa on Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Arttu Mäkiaho ja Perttu Reponen. Eli Rukalla cup-pisteitä saavuttanut kolmikko ja sunnuntain leirikilpailussa neljänneksi sijoittunut Mäkiaho.

Kukkosen mielestä pukukohu on vaikuttanut joukkueeseen, vaikka hän on saanut ongelman Hiihtoliiton hoidettavaksi. Liitto vie asiaa eteenpäin yhteistyössä Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin kanssa.

– Kokoamme nyt materiaalia, jonka perusteella mahdollisia sääntömuutoksia voisi tehdä, eikä se ole nopea prosessi.

Suomalaisten mielestä Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n pitäisi myös kehittää kolmannen osapuolen ohjaama protokolla, jonka avulla kansalliset liitot voisivat osoittaa tyytymättömyytensä asioihin.

Suomalaisten argumentteja ovat urheilijan oikeusturva ja yhtäläiset mahdollisuudet. Kukkonen puhuu lajin moraalista ja arvoista.

– Kyse on siitä, miten suhtaudumme sääntöjen kunnioittamiseen ja siitä, millaisen kuvan haluamme antaa lajista ulospäin, Kukkonen alleviivaa hyppypukujen epätarkkaa mittaustapaa.

– Ei voi olla niin, että lajissa menestyvät ne, jotka venyttävät sääntöjä äärimmilleen.

Maailmancupin voittoa puolustava Jarl Magnus Riiber hylättiin Rukan varakilpailun pukumittauksessa, minkä takia norjalainen jäi pois cupin kolmannesta kilpailusta.

Hyppypainotteinen leiriviikko

Pukukohun taustalla yhdistetyn maajoukkue selvittää myös hyppäämisen teknisiä ongelmia.

Joulukuun ensimmäinen viikko Rukan kisojen jälkeen meni palautellessa. Viime viikolla joukkue kokoontui Rukan-leirille, jota jatkettiin viikonloppuna Rovaniemellä.

– Harjoittelu oli hyppypainotteista, kun yritimme saada tekniikkaa kuosiin. Ihannetilanteessa hyppääminen on vapautunutta ja rentoa, mutta olemme nyt joutuneet työstämään tekniikkaa, Kukkonen totesi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut