Kerttu Niskanen hiihti kuudenneksi Rukalla, Johaug löi ruotsalaishaastajat – sairastelujen hidastama Pärmäkoski jättää sunnuntain väliin "hyvin todennäköisesti"

Perjantain sprintissä Pärmäkoski jäi 32:nneksi ja hyytyi hänelle sopivammalla perinteisen kympillä lauantaina peräti 33:nneksi. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Maastohiihdon maailmancupin avausviikonloppu Kuusamon Rukalla on ollut pettymys Krista Pärmäkoskelle. Perjantain sprintissä hän jäi 32:nneksi ja hänelle sopivammalla perinteisen kympillä hiihtäjä hyytyi lauantaina peräti 33:nneksi.

Kilpailun jälkeen Pärmäkoski avasi vaikeaa syksyään, johon on sisältynyt sairastelua ja sitä seurannutta harjoittelun keskeytymistä.

– Sairastuin lokakuun loppupuolella, Pärmäkoski sanoi ja alleviivasi, ettei kyseessä ollut influenssa tai koronavirus.

– En ole käytännössä treenannut viiteen viikkoon. Kunto laskee viidessä viikossa, eikä sen jälkeen voi heti treenata täysillä. Olo oli sellainen kuin kevään lepojakson jälkeen, kun lähdin taas harjoittelemaan.

Vuosi sitten Pärmäkoski sijoittui Rukan perinteisen kympillä toiseksi Norjan Therese Johaugin jälkeen. Nyt Johaug oli jälleen nopein.

– Nyt oli nopea kisa. Jos olisi satanut lunta ja ollut hitaampi keli, se olisi saattanut pelastaa (paremmille sijoituksille), Pärmäkoski sanoi.

Neljä suomalaista maailmancupin pisteille

Viikko sitten Taivalkosken Suomen cupissa Pärmäkoski jäi vapaan kympillä kolmanneksi ja taipui liki puolella minuutilla voittaja Kerttu Niskaselle. Rukan perinteisellä Niskanen ylsi parhaana suomalaisena kuudenneksi.

– Lähtökohtaisesti tilanne oli nyt parempi kuin viikko sitten, mutta täällä latuprofiilit ovat kovemmat kuin Taivalkoskella, Pärmäkoski ruoti.

Sunnuntaina kymppi hiihdetään vapaalla, mutta Pärmäkosken osallistuminen on vaakalaudalla.

– Nyt on tärkeää saada harjoittelua ja perusharjoittelua. En ole vielä jutellut valmentajien kanssa. Veikkaan, ettei minua vie eteenpäin huomenna kilpaileminen vaan se, että teen hyvän huoltavan harjoituksen, Pärmäkoski sanoi ja jatkoi jättävänsä sunnuntain väliin "hyvin todennäköisesti".

Suomalaisista Pärmäkosken edelle ja maailmancupin pisteille ehtivät Niskasen (6:s) lisäksi myös Jasmi Joensuu (23:s), Laura Mononen (25:s) ja Johanna Matintalo (30:s).

Joensuu pyyhki sprintin kyyneleet ja iloitsi hyvää sijoitusta

Niskanen kuvaili menoaan kohmeiseksi, kun ensimmäistä kertaa tällä kaudella hiihdettiin selkeässä pakkaskelissä. Viisi pakkasastetta helli hiihtostadionia ja teki kelistä nopean.

– Ei ihan niin hyvä fiilis ollut, kuin olisin halunnut. Sanotaan, että ihan ookoo veto. Kunto on hyvä, kun pystyy kuitenkin tuota vauhtia hiihtämään. Yritin pitää tasaista vauhtia. Katsotaan, mihin sija lopulta painuu, Niskanen vilkuili tulostaulun suuntaan.

Haastatteluhetkellä Niskanen oli viidentenä, mutta joutui antamaan periksi vielä yhden sijan.

Päivän iloisin suomalainen oli 24-vuotias Jasmi Joensuu, joka jäi perjantain sprintissä aika-ajoon 37. sijallaan. Sprintin jälkeen Joensuu tirautti haastattelualueella muutaman kyyneleen ja suomi itseään väärän suksiparin valinnasta.

Lauantaina haastatteluun saapui iloinen hiihtäjä.

– Nyt tuli tulos, jota eilen hain. Suksi onnistui, ja nyt sain irti kaiken. Kunto, suksi ja päivä olivat hyvä. Tämän hetken tasoa, Joensuu kertoi.

Joensuulle 23. sija on uran toistaiseksi paras maailmancupin henkilökohtaisissa kilpailuissa. Et siis yllättynyt sijoituksesta, kun kaikki edellä mainitsemasi asiat natsasivat kohdalleen?

– Sija sinänsä yllätti, mutta ei kuitenkaan muuten. Paljon olen tehnyt hyviä asioita, ja jo Taivalkoskella hiihdin kovan hiihdon. Tuloksena tämä ei ollut niin yllättävä, mutta hienoa on päästä näin korkealle, Joensuu vastasi STT:n kysymykseen.

Joensuu kisasi maailmancupissa jo vuonna 2014, mutta opiskeli sen jälkeen neljä vuotta Yhdysvalloissa.

– Neljä vuotta jenkeissä sain tehdä rauhassa töitä hiihdossa ja käydä koulua. Nyt olen keskittynyt hiihtoon, ja vuosien työ realisoituu, kauppatieteiden kandidaatti jutteli.

"Pitäisi hiihtää vähän kovempaa, että kannattaisi näissä kisoissa käydä"

Myös Eveliina Piippo on ollut yksi Suomen pettyjistä maastohiihdon maailmancupissa Rukalla. Perjantain sprintin 74. sijaa seurasi lauantaina toinen pohjakosketus, kun 22-vuotias hiihtäjä jäi kymmenen kilometrin perinteisellä 64:nneksi. Maaliin selvisi 72 urheilijaa.

– Aika hidas vauhti. Ei ole paljon muuta sanottavaa, Piippo aloitti.

Mikä mättää?

– Pitäisi hiihtää vähän kovempaa, että kannattaisi näissä kisoissa käydä, Piippo vastasi STT:n kysymykseen.

Piippo on tavoitellut tasapainon löytämistä urheilun ja opiskelun välille. Hän on kertonut kaipaavansa vastapainoa urheilulle, ja opiskelu on ollut keino saada ajatukset irti urheilusta ja päinvastoin. Viime kaudella hän teki rohkean ratkaisun ja siirtyi Yhdysvaltoihin Denverin yliopistoon, mutta vallitseva maailmantilanne on sekoittanut Piiponkin suunnitelmia. Hiihtäjän syksy on sujunut Suomessa, mutta opiskeluja on mahdollista edistää etänä.

Tällä kaudella Piippo on kilpaillut kotimaassa Taivalkosken Suomen cupissa, missä kympin vapaalla irtosi seitsemäs sija. Maailmancupissa Rukalla kyyti on ollut kylmää.

– Selityksiä aina löytyy. Hyvälle hiihto tuntuu, mutta vauhti on helvetin hidas. Suksen piikkiin en laittaisi neljää minuuttia, Piippo kuvaili eroaan lauantain voittajaan Johaugiin.

Ennen kauden alkua Piippo kertoi tavoitteekseen Oberstdorfin MM-kilpailut. Maailmancup jatkuu kahden viikon päästä Davosissa. Piippo ei tiedä, missä ja milloin kilpailee seuraavan kerran.

– Ei ole suunnitelmia, Piippo latasi, kiitti ja jatkoi matkaansa.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut