Ampumahiihtoikonit jättivät kisaladut, korona pysyy – Kontiolahdella kilpaillaan maailmancup-pisteistä taas tyhjille katsomoille

Kontiolahti, lauantaina 14. maaliskuuta 2020: Pohjois-Karjalaan ulottunut ampumahiihdon maailmancup-kiertue päättyy kesken kauden koronaviruksen pelästyttämänä. Laji-ikonit Kaisa Mäkäräinen ja Martin Fourcade päättävät kilpauransa tyhjille katsomoille.

Kontiolahti, perjantaina 27. marraskuuta 2020: Mäkäräinen ja Fourcade ovat sivussa, mutta korona varjostaa viikonloppuna kahdeksan ja puolen kuukauden tauolta palaavaa maailmancupia yhä.

Kisajärjestäjillä oli tarkoitus ottaa Kontiolahden ampumahiihtostadionille enintään 4 500 katsojaa viiteen eri katsomolohkoon sijoitettuna. Kun Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä suositteli torstaina yli 50 hengen yleisötilaisuuksien perumista alueella, cup-järjestäjät nostivat kädet pystyyn ja päättivät, että kisat viedään läpi tyhjille katsomoille.

– Yleisön puuttuminen aiheuttaa talouteen lovea, mutta maaliskuuhun on se ero, että tähän olemme ehtineet valmistautua. Maaliskuussa tilanne tuli päälle ryminällä, maailmancup-kisojen tapahtumajohtaja Sami Leinonen kertoo.

Järjestävältä seuralta Kontiolahden Urheilijoilta jäi maaliskuussa saamatta lipputuloja noin 400 000 euroa.

Kisojen keskittäminen kaukoviisasta

Cup-avauksen aattona on tullut tietoa eri maajoukkueiden koronatesteissä ilmenneistä positiivisista näytteistä. Viimeksi perjantaina uutisoitiin, että lajin suurmaista koronatartuntoja olisi Italian joukkueessa. Tieto oli perätön.

– Kun ei ole oikein yhtenäistä testausjärjestelmää, tällaisia tuloksia voi tulla. Italian tapauksessa kyse oli aiemmin sairastelleista, Leinonen sanoo.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU teki syyskuun lopussa kaukoviisaan ratkaisun, kun se päätti keskittää kauden neljä ensimmäistä cup-tapahtumaa neljän maan sijasta kahteen maahan, joissa koronatilanne on paremmin hallinnassa. Tällä vähennetään kisapaikkakunnalta toiselle matkustelun riskejä.

Cup-kalenterin alkupäähän perinteisesti sijoittunut Ruotsin Östersundin kisa siirtyi Kontiolahdelle, joka siis järjestää marras-joulukuussa kaksi cup-tapahtumaa.

– Päätös kuvaa, että IBU suhtautuu koronan ehkäisemiseen suurella vakavuudella. Turvallisuus edellä, Leinonen kehuu.

Suomalaistoimittajillakin uusintatesti

Ampumahiihtoväkeä ei voi syyttää välinpitämättömyydestä koronaa kohtaan. Kontiolahdella odotti äskettäin negatiivisen testinäytteen antaneita suomalaistoimittajiakin pian heidän perille saavuttuaan uusi testi.

Ahkerimmin testataan tietysti urheilijoita.

– Meillä oli viikolla kaksi testiä, ja kisapäivänä lauantaina odottaa aamulla uusi testi, Mari Eder kertoo Suomen joukkueen puolesta.

– Ulkomailta tulijoilla pitää olla rajatarkastuksessa todistus negatiivisesta testistä. Sen jälkeen pitää tehdä 72 tunnin kuluessa uusi testi, ja IBUlla on omia kontrollitestejä, Leinonen kuvailee.

Eder kehuu lajiväen valmiutta koronan suitsimiseksi.

– IBUlla tuntuu olevan pitävä systeemi. Tuntuu, että olemme turvallisissa käsissä, vaikkei tilanne loppupeleissä tietysti omassa hallinnassa olekaan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut