Rukalla riittää lippuja, lappuja ja tarkkoja sääntöjä – pohjoismaisten hiihtolajien kupla venyy, mutta ei vielä puhjennut

Norjan joukkue asetettiin karanteeniin, ja joukkueen osallistuminen Rukan hiihtoihin oli vaakalaudalla ennen uusintatestin tulosta. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Petteri Ikonen / STT

Mies tuli vuonolta, näyttäen huonolta, norjalaispaitoineen, Juice Leskinen lauloi vuonna 1991 ilmestyneessä Norjalainen villapaita -kappaleessaan.

Vajaat 30 vuotta myöhemmin norjalaisten kasvot vääntyivät pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin aattona Rukalla, kun maastohiihtovalmentaja Eirik Myhr Nossumin kerrottiin saaneen positiivisen koronavirustestituloksen.

Norjan osallistuminen maailmancupiin oli muutaman tunnin ajan epävarmaa, kunnes toinen testitulos osoittautui negatiiviseksi. Maastohiihtoväki selvisi vielä säikähdyksellä, mutta torstain episodi antoi esimakua siitä, millainen koronaralli maailmancupilla voi olla vielä edessä.

– Lunta riittää, ja ladut ovat hyvässä kunnossa, mutta muuten täällä on hyvin erilaista kuin aiemmin, kun olemme kuplassa. Joukkueille, järjestäjille ja medialle on kaikille omat reittinsä, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen avasi jo maanantaina ensituntumaansa Rukan järjestelyihin.

Suomen joukkueen valtaosa saapui paikalle keskiviikkona ja sulkeutui kuplaan.

– Onhan täällä kaikki eri tavalla kuin ennen, Ristomatti Hakola tuumi torstain virtuaalilehdistötilaisuudessa ja katseli ympärilleen maskinaamaisten joukkuetoverien suuntaan.

– Eilen (keskiviikkona) piti täytellä lippuja ja lappuja. 25 minuuttia meni, että sain negatiivisen tuloksen koronavirustestissä, Hakola avasi.

Keskittyminen pääasiassa

Urheilijoiden keskittymistä poikkeusolot eivät vaikuta nakertaneen. Maastohiihtäjät välttävät turhia kontakteja ja esimerkiksi kättelyä normaalioloissakin, ja tänä vuonna arki on muuttunut entisestä vielä tarkemmaksi.

– Varmasti se on näkynyt niin, että enemmän ja enemmän olemme omissa oloissa. Mietin onko tarpeellista liikkua eri paikoissa ja missä voi istua, maajoukkueen konkariosastoon kuuluva Anne Kyllönen kertoi.

Ulkoilmalajina maastohiihdon asema vallitsevassa tilanteessa on ollut turvallisempi moneen muuhun lajiin verrattuna.

– Tilanne ei ole näkynyt niinkään harjoittelussa, mutta saliharjoittelussa hygieniasta on täytynyt pitää erityisesti huolta, Kyllönen ruoti.

Andersson kokee olonsa turvalliseksi

Norjalaiset saapuivat Rukalle vahvalla urheilijarintamalla, jonka tähtinä tuikkivat Johannes Hösflot Kläbo ja Therese Johaug. Viimeksi mainitun kovimmiksi haastajiksi on povattu Ruotsin nuoria Ebba Anderssonia ja Frida Karlssonia, jotka mittelivät tiukasti jo kotimaansa kilpailuissa.

Anderssonin mukaan kilpailuihin pääseminen on ollut piristävää pitkän ja poikkeuksellisen harjoituskauden jälkeen.

– On ollut mukava nähdä muita kilpailijoita ladulla, tervehtiä ja vaihtaa kuulumisia.

Epävarmuustekijöitä riittää, mutta Andersson on tyytyväinen olosuhteisiin, jotka Rukalle on pystytty luomaan.

– Tänne on rakennettu ratkaisu, joka on kaikille niin hyvä kuin vain voi olla tässä tilanteessa. Koen, että täällä on turvallista olla.

Rukalla kilpaillaan myös mäkihypyssä ja yhdistetyssä. Itävalta saapui paikalle mäen B-miehistöllä koronatartuntojen vuoksi, ja Venäjän mäkijoukkue vetäytyi Mihail Maksimotshkinin tartunnan vuoksi.

Puseron sisältä lehahti lentoon se aamuinen koi, Leskinen päätti laulunsa. Päivä nousee varmasti, mutta kuinka pitkään maailmancupit pyörivät, on arvoitus. Kisa-asut saattavat jäädä pitkiksi ajoiksi kaappeihin, jos kupla puhkeaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut