Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Huuhkajien tiivis syksy päättyi tappioon – silti kolmoskorissa MM-karsinnan lohkoarvontaan

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien lento Kansojen liigassa tyssäsi alivoimaisiin loppuvaiheisiin myöhään keskiviikkoiltana Cardiffissa, mutta ensi vuotta ajatellen yksi tavoite kuitenkin realisoitui: Suomi pääsee hyvän syksynsä myötä kolmoskoriin vuoden 2022 MM-lopputurnauksen karsintalohkojen arvonnoissa.

Euroopan karsinta alkaa maaliskuun lopulla, mutta päävalmentaja Markku Kanervalla ja muillakin MM-prosessin seuraavaan jännitysetappiin on matkaa vain kaksi ja puoli viikkoa. MM-karsinnan lohkojaot kun tehdään joulukuun 7. päivän iltana Zürichissä, korona-ajan tapaan ilman osallistuvien joukkueiden edustusta paikanpäällä.

Karsinnan lohkoarvonnan korit muodostetaan kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan ensi viikon torstaina julkistaman maajoukkuerankingin mukaan, mutta korit ovat jo tiedossa muun muassa ESPN:n ja Sky Sportsin laskelmissa. Suomen kanssa kolmoskorissa ovat Venäjä, Unkari, Irlanti, Tshekki, Norja, Pohjois-Irlanti, Islanti, Skotlanti ja Kreikka. Näitä eivät siis Huuhkajat kohtaa MM-karsinnoissa.

Edellisissä MM-karsinnoissa Suomi oli lohkoarvonnan viitoskorissa. Eteenpäin on siis menty kahden korin verran siitä, kun vuoden 2018 lopputurnaukseen vievät karsinnat lohkoarvottiin kesällä 2015.

– Kaiken kaikkiaan mielestäni olemme ottaneet askeleita eteenpäin tänä vuonna, ja tästä on hyvä jatkaa seuraaviin haasteisiin, Kanerva summasi viiden voiton ja kolmen tappion syksyn tv-haastattelussa Euroopan jalkapalloliiton Uefan mukaan .

A-liiga jäi haaveeksi

Cardiffissa päättyi miesten maajoukkuevuosi, josta odotettiin suomalaisen jalkapallon riemukkainta tai ainakin ikuisesti muistoihin jäävää. Syksyn Kansojen liigan piti olla "vain" jälkilöylyä historialliseen EM-lopputurnauskesään, mutta kaikki tietenkin muuttui globaalin koronaviruspandemian myötä. EM-huuma siirtyi ensi kesään.

Kansojen liigassa Suomi voitti niin Irlannin kuin Bulgariankin kahdesti, mutta Wales oli sekä Helsingissä liigan avauskierroksella että Cardiffissa lohkon päätöskierroksella parempi. Suomi sijoittui näin B-liigan lohkossaan toiseksi, eroa Walesiin jäi lopulta neljä pistettä. Wales nousi maanosan eliittijoukkoon A-liigaan, Suomi jatkaa B:ssä seuraavankin kansainliigan pyörityksen.

Voittoa Cardiffista lohkovoittoon tarvinnut Suomi joutui jo 12. minuutilla alivoimalle Jere Urosen lennettyä suihkuun. Uronen repi läpiajoon pyrkineen Harry Wilsonin alimpana miehenä nurin, eikä erotuomarille jäänyt vaihtoehtoa punaiselle kortille.

Wilsonin ja Daniel Jamesin maalit veivät Walesin 2–0-johtoon, mutta sinnikkäästi loppuun saakka Kansojen liigan ja maaottelusyksynsä vienyt Suomi tuli vajaallakin vielä maalin päähän Teemu Pukin osumalla. Ihmenousu ei toki toteutunut, mutta kuluneen sanonnan mukaisesti Huuhkajat kaatui Cardiffissa saappaat jalassa.

– Lohkon paras joukkue voitti meidät kotikentällään yhden miehen ylivoimalla, mutta ei voitto ollut selvä. Olen ylpeä jätkistä. Punainen kortti oli tietenkin ottelun käännekohta, mutta teimme sen minkä pystyimme, meillä oli paikkoja ja taistelimme hyvin, maalivahti Lukas Hradecky summasi tv-haastattelussa.