Mercedeksen mahti murentaa Lewis Hamiltonin suosiota – lisäksi värikkään mestarin ylivoimainen menestys, tavat ja puheet ärsyttävät monia

F1-kuljettaja Lewis Hamilton varmisti seitsemännen mestaruutensa sunnuntaina kauden neljänneksi viimeisessä kisassa Turkin gp:ssä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Lewis Hamilton on seitsenkertaisena formula 1 -mestarina Michael Schumacherin rinnalla ja jakaa takavuosien mestarin kanssa saman ongelman. Suosiota murentaa kilpatallin ylivoima.

Schumacher jyristeli ylivoimaisella Ferrarilla viisi peräkkäistä mestaruutta 2000–04. Hamilton on nyt ajanut neljä peräkkäistä mestaruutta Mercedeksellä, ja saksalaistalli on saavuttanut jo seitsemän peräkkäistä valmistajien mestaruutta.

– Suurin urheilija, joka tästä maasta on koskaan tullut. Siitä ei ole pienintäkään epäilystä, Manchester Unitedin ja Englannin jalkapallomaajoukkueen entinen puolustaja Rio Ferdinand tviittasi, kun Hamilton varmisti sunnuntaina Istanbulissa seitsemännen mestaruutensa.

Ajatuksen jakaa ainakin Hamiltonin faniryhmä Team LH, mutta brittimestari jättää yllättävän monet haaleaksi. Monia hän jopa ärsyttää.

Britti on pienemmän puolella

Hamilton tiedostaa tilanteen ja ymmärtää Mercedeksen ylivoiman haittavaikutukset.

– Formula 1:n ei pitäisi olla tällaisessa tilassa, mutta tilanne on nyt tämä, ja lajissa on koettu samankaltaista ylivoimaa ennenkin. Se ei kuitenkaan ole meidän vika, jos henkilökuntamme on niin hyvä työssään, Hamilton totesi viime vuonna.

Hamiltonin kansansuosiota on syönyt myös muutto veroja karkuun ensin Sveitsiin ja myöhemmin Monacoon. Eivätkä britit tykänneet hänen ratkaisustaan siirtyä McLarenilta Mercedekselle.

– Britit kannattavat mielellään pienempää ja altavastaajaa, Sun-lehti muistutti jutussaan Hamiltonin suosiosta.

Hamilton ei suostu perinteiseen moottoriurheilutähden rooliin. Julkkisystävät, huippumuoti, näyttävät korut ja tatuoinnit, kärjekkäät amerikkalaistyyliset kommentit ja jopa puhetapa haittaavat monia F1-faneja.

– Brittiläiset urheilutähdet eivät ole yleensä olleet myöskään niin etäisiä kuin Hamilton, Daily Mailin F1-toimittaja John McEvoy arvioi mestaria.

Vihreä F1-kuljettaja

Lisäksi Hamiltonia moititaan tekopyhäksi. Hän ryhtyi vegaaniksi 2017 ja alkoi F1-kuljettajana puhua ympäristöasioista. Hän sai jopa osan kilpakumppaneista vastaansa, kun hän tuki joidenkin mielestä liian kärkkäästi Black Lives Matter -liikettä ja odotti sille myös muiden kuljettajien tukea.

Brittikuljettaja Lando Norris sentään asettuu varauksetta Hamiltonin tueksi. Hän kokee Hamiltonin tekevän hienoa työtä arvokkaiden asioiden puolesta.

– Saavutuksiltaan hänen rinnalleen voi nostaa vain yhden ihmisen eli Michael Schumacherin. Ja Lewis johtaa meitä monella rintamalla myös ratojen ulkopuolella, Norris kehuu.

– Lewis on kilpa-autoiluun tuleville nuorille hyvä esimerkki.

"Jatkosopimus vasta kauden päätyttyä"

Mercedes saattaa tehdä tähtikuljettajansa Lewis Hamiltonin kanssa jatkosopimuksen vasta kauden päätyttyä, kertoo tallipäällikkö Toto Wolff. Hamilton varmisti sunnuntaina seitsemännen henkilökohtaisen F1-luokan maailmanmestaruutensa, ja hänen nykyinen sopimuksensa päättyy tähän kauteen.

Kummallakaan osapuolella ei ole tarvetta kiirehtiä sopimusta.

– Pidän jopa todennäköisenä, että asia venyy vuoden lopulle, Wolff kertoi englantilaisen Autosportin haastattelussa .

– Kyse ei ole siitä, etteikö meillä olisi aikaa toisillemme, mutten halua laittaa tälle kysymykselle aikapainetta. Sopimus syntyy, kun se on syntyäkseen.

Hamilton ja Wolff ovat aiemmin sanoneet, etteivät he aloita neuvotteluja ennen kuin mestaruus on ratkennut.

– Olen koko ajan sanonut, että minun pitää ensin hoitaa hommani ja nykyinen sopimukseni loppuun. Halusin sopimusasiat siksi ajaksi syrjään, Hamilton kertoi sunnuntaina.

– Vielä on kolme kilpailua jäljellä, mutta otamme sopimusasian esiin varmaankin lähiviikkoina. Sopimusta ei ole vielä tehty, mutta emmeköhän me saa sen aikaiseksi.

Myös Wolff arvioi, että molemmilla osapuolilla on halu jatkaa MM-sarjaa yhdessä.

Tämän kauden MM-sarjasta on ajamatta kolme kilpailua. Kausi päättyy Abu Dhabin kilpailuun 13. joulukuuta.

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut