Erdoganin suosikkijoukkue on kiperässä tilanteessa – Pariisin mahtiseura PSG tulee Istanbul Basaksehirin vieraaksi Mestarien liigassa

STT–AFP

Turkkilainen Istanbul Basaksehir kohtaa ranskalaisen PSG:n tavallista kiihkeämmissä tunnelmissa jalkapallon Mestarien liigan H-lohkon ottelussa keskiviikkona. Basaksehir tunnetaan presidentti Recep Tayyip Erdoganin suosikkina, ja vastassa on ranskalainen mahtiseura.

Ylimääräinen jännite johtuu presidentti Erdoganin käynnistämästä sanasodasta Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia vastaan. Erdogan vaati muun muassa ranskalaisten tuotteiden boikottia, kun Macron tuomitsi ranskalaisen opettajan terrorismisurman ja vaati radikaalin islamin suitsimista.

Vastustajat käyttävät Basaksehirista Erdogan-kytköksen takia pilkkanimeä "FC Erdogan", mutta nyt joukkueen on ehkä vaikea täyttää tukijansa toiveita edes kotikentällä.

Mestarien liigan tasolle vasta täksi kaudeksi kasvanut Basaksehir aloitti sarjan 0–2-tappiolla RB Leipzigia vastaan. Jatko-ohjelma on vielä vaativampi, kun joukkue kohtaa PSG:n jälkeen Manchester Unitedin kotona ja vieraissa.

Näyteikkuna "uuteen Turkkiin"

Viime kaudella Basaksehir saavutti ensimmäisen Turkin mestaruutensa. Se nousi yllätysmestariksi ohi liigan kestosuosikkien Fenerbahcen, Galatasarayn ja Besiktasin.

Istanbulilaisten suurseurojen kolmikko on jakanut 35 viime vuoden aikana maan mestaruuden yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Bursaspor järjesti edellisen mahtiyllätyksen 2010.

Basaksehirin nousun taustalla on Turkin hallituksen ja hallitsevaa AKP-puoluetta kannattavien talousvaikuttajien tuki. Seura siirtyi vuoden 2014 kaupassa Erdogania lähellä olevien bisnesmiesten omistukseen.

Joukkue pelaa kotiottelunsa Istanbulin luoteiskulmassa Euroopan-puoleisessa osassa. Modernia kaupunginosaa pidetään Erdoganin konservatiivisen "uuden Turkin" mallina.

Seuran talous voi olla Turkin liigan vakain, mutta sitä tuskin lasketaan Istanbulin suurseuroihin kovin nopeasti. Koronarajoitusten takia joukkue pelaa neljännekselle yleisökapasiteetista, eikä Basaksehirin kaduille kertynyt tungosta edes joukkueen mestaruusjuhlissa heinäkuussa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut