Pelaaja-agentti pitää Liigan näkymiä synkkinä: "Voi olla, että työpaikat vähenevät roimasti tulevaisuudessa"

Työttömänä on paljon hyvätasoisia liigapelaajia, mutta pelipaikat ovat kortilla kun seuroissa talous on tiukoilla ja saatavilla on edullisia NHL-lainoja. Tilanne voi muuttua NHL-lainasopimusten päättyessä – jos Liigaa ylipäätään pystytään pelaamaan. "Tilanne on todella kamala", sanoo pelaaja-agentti Tomi Haula.

Atte Tolvanen ei ole kuluvalla Liiga-kaudella saanut vielä minuuttiakaan peliaikaa Pelicans-maalilla. Mirja Hussain

Mikael Hoikkala, Aleksi Sammalisto

Pelicansilla oli vielä syyskuun alussa liigamiehistössään kenttäpelaajista pulaa, mutta viime hetken hankintojen ja NHL-lainojen myötä jokaiselle tontille on ollut kauden alettua riittävästi tarjontaa ja jopa hieman yli tarpeen.

Maalivahtiosasto sen sijaan on ollut ruuhkainen jo keväästä lähtien, kun Patrik Bartosak hankittiin ykköstorjujaksi. Kakkosvahdin paikasta ovat kilpailleet viime kauden lopulla päävastuun kantanut Atte Tolvanen ja lupaava Jasper Patrikainen. Patrikainen, 20, on päässyt pelaamaan tähän mennessä kahdessa ottelussa, mutta Tolvaselle, 25, ei ole herunut peliaikaa minuuttiakaan.

Patrikainen on esiintynyt pelaamissaan otteluissa hyvin. Pelicansilla on korkea intressi pitää kiinni omasta kasvatistaan, jottei hän joutuisi epätyydyttävään rooliin ja vaihtaisi maisemaa kauden päätteeksi.

Normaalitilanteessa Pelicans todennäköisesti kaupittelisi Tolvasta aktiivisesti muualle, mutta koronakurimuksen keskellä ottajia ei noin vain löydy.

– Valmennusjohto tekee päätökset, kuka pelaa ja kuka ei. Vaihtoehdot siihen, että vaihdettaisiin seuraa, ovat niin huonot, ettei sitä kannata edes ajatella, Tolvasen agentti Tomi Haula kertoi Etelä-Suomen Sanomien Hockey Time -podcastin haastattelussa torstaina.

Pelicans-vahdin agentti avaa haastavaa tilannetta: "Mahdollisuudet seuran vaihtoon ovat tällä hetkellä huonot"

– Katsotaan sitten, miten pelaajien kanssa toimitaan ja olisiko paikkoja jossain, kun NHL-lainat lähtevät pois. Tällä hetkellä markkinat ovat todella kiinni.

Ilman vähäisintäkään ilkikurisuutta voi sanoa, että Tolvanen voi olla tyytyväinen siihen, että hänellä ylipäätään on työpaikka.

– Toinen vaihtoehto olisi olla kotona eikä ollenkaan töitä. Tilanne olisi vielä paljon huonompi, Haula totesi.

Jasper Patrikainen on suoriutunut alkukauden Liiga-peliminuuteistaan hyvin. Mirja Hussain

NHL-lainojen saatavuus on ollut Liigan seuroille siunaus, mutta työttömänä oleville pelaajille kirous.

– Liigassa tällä hetkellä 27 vai 28 NHL-lainaa. Se tarkoittaa useissa tapauksissa sitä, että pelaajat ei saa lainkaan palkkaa kyseisestä SM-liigajoukkueesta, vaan jonkinlaista kulukorvausta kuten asuntoa, autoa ja tällaista. He ovat vieneet paikat pois niiltä suomalaisilta pelaajilta, joilla ei ole nyt duunia, Haula huomautti.

Haula ymmärtää, että vallitsevassa taloudellisessa tilanteessa tällaiset ratkaisut ovat olleet seuroille erittäin järkeviä.

– Miten tämä vaikuttaa loppukauteen, se on toinen asia.

Loppukauden ennusmerkit eivät ole lupaavia. Yleisömäärät laahaavat kaikkialla selvästi alle budjetoidun ja on todennäköistä, että useilla seuroilla tulee kestokyvyn rajat nykyisellä kustannusrakenteella vastaan jo hyvinkin äkkiä.

Pelaajien palkkoja leikattiin jo keväällä, kun kaikissa liigaseuroissa käytiin yt-neuvottelut.

– Pelaajat ja myös agentit lähtivät tähän mukaan. Palkat ovat pudonneet 10–30 prosenttia vähän seurasta ja paikkakunnasta riippuen, Haula kertoi.

NHL-lainat ovat vieneet paikat niiltä suomalaisilta pelaajilta, joilla ei ole nyt duunia.

Pelaaja-agentti Tomi Haula

Jos raja tulee vastaan, laittavatko seurat vain toimintansa säppiin ja maksavat pelaamattomille pelaajille palkkaa niin kauan kuin kassat kestävät? Vai tuleeko uusi palkkaleikkausten kierros?

– Tilanne on todella kamala. Kukaan ei tiedä, mihin tämä menee. Tuskin paljon parempaan, Haula sanoi suoraan.

– Suljetaanko tämä yhteiskunta taas kokonaan, se on jonkun muun päätettävissä kuin minun. Ehkä nyt jos suljetaan kaikki, voi olla, että työpaikat vähenevät oikein roimasti tulevaisuudessa.

Ainakin toistaiseksi pelit jatkuvat, ja Pelicans kohtaa perjantaina Isku Areenassa Ilveksen.

Kaanien maalivahtitilanteeseen ei ole odotettavissa muutoksia. Keskiviikon KooKoo-ottelussa Bartosak jätti pelin kesken huonovointisuuden vuoksi, mutta hänellä ei ole mitään vakavampaa vammaa, Pelicansin viestinnästä kerrottiin torstaina. Bartosakin korvannut ja voittoisasti pelannut Patrikainen on ainakin peliesitysten puolesta lujittanut asemaansa nokkimisjärjestyksessä.

Pelicans–Ilves, Liigaa Isku Areenassa perjantaina 18.30.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut