Pelicans-puolustuksen ydinmiehistöä: Alex Lindroos (vas.), Matias Rajaniemi, Topias Vilén, Casimir Jürgens, Joonas Jalvanti ja Julius Bergman. Kauden kynnyksellä joukkueeseen liittyneet lainamiehet Niclas Almari ja Oskari Laaksonen eivät olleet vielä kuvaushetkellä mukana. Sami Kuusivirta

Naamat ovat vaihtuneet Pelicansin takalinjoilla – "Jokainen pystyy pelaamaan hyökkäysalueella tehokkaasti"

Hyökkäysalueella Pelicans-pakkien paikka ei todellakaan ole vain siniviivalla päivystämässä, sanoo päävalmentaja Tommi Niemelä.

Mikael Hoikkala

Pelicansin puolustus on mennyt perusteellisesti uusiksi. Niin perusteellisesti, että aiheesta saa knoppikysymyksen: kuinka monta ottelua tämän pakiston jäsenet pelasivat viime kaudella Liigaa Pelicansin paidassa?

Päävalmentaja Tommi Niemelä on hyvin kartalla ilman pidempiä miettimisaikoja.

– Hmm, Raja pelasi vajaa parikymmentä peliä. Toppari taisi pelata yhden, ja Cassella oli varmaan neljä tai viisi sarjapeliä. Sanoisin siis, että noin kolmekymmentä, Niemelä vastaa.

Haarukka on oikea. ”Topparin” eli Topias Vilénin osalta Niemelä osui nappiin, pelejä oli tosiaankin yksi. Matias Rajaniemelle Liiga-otteluita kertyi kaksitoista ja Casimir Jürgensille yhdeksän.

Yhteensä siis 22 ottelua. Lukema ei olisi ollut näinkään korkea ilman Pelicansin kevään tyhjennysmyyntiä, joka avasi B-juniori-ikäisille Vilénille ja Rajaniemelle pelipaikat Liiga-miehistöstä.

Vaihtuvuus on ollut poikkeuksellista. Niemelä myöntää, että se asettaa omat haasteensa, mutta muistuttaa, että myös päävalmentaja on vaihtunut.

En sano, että pelipaikatonta, mutta varmasti tulee olemaan pelipaikkojen vaihtumista.

Päävalmentaja Tommi Niemelä

– En näe sitä sen kummoisempana haasteena verrattuna siihen, jos meillä olisi kahdeksan pelaajaa, jotka täällä ovat jo pelanneet. Pelaamisen tapa ehkä muuttuu viime vuodesta. Se on aina pelaajille oma prosessinsa, kun opettelee pelaamaan yhdessä. Meillä on ihan tarpeeksi aikaa siihen, Niemelä luottaa.

Nuoret Matias Rajaniemi ja Topias Vilén pääsivät viime keväänä debytoimaan Pelicansin liigamiehistössä. Vilénin visiitti jäi yhteen peliin, mutta Rajaniemi sai tyhjennysmyynnin keventämässä pakistossa huhkia hurjia minuuttimääriä. Juha Peurala

Puolustuksen koostumuksesta Niemelä on innoissaan. Paluumuuttaja Joonas Jalvannilla ja ruotsalaisvahvistus Julius Bergmanilla on kokemusta Euroopan huippusarjoista. Jürgens ja JYPistä tullut Alex Lindroos ovat parasta peli-ikää lähestyviä, Liigassa jo osaamisensa näyttäneitä pakkeja. NHL-organisaatioista lainaan saaduilla Niclas Almarilla ja Oskari Laaksosella on katto korkealla.

Rajaniemi (s. 2002) ja Vilén (s. 2003) ovat ”omien ikäluokkiensa kärkipakkeja koko Suomessa”, kuten päävalmentaja luonnehtii.

– Olen siitä innoissani, että kaikki ovat erittäin motivoituneita harjoittelemaan ja kehittämään itseään. Se on ollut kriteeri, jolla uusia jätkiä on tuohon tullut.

Vaikka vaihtuvuus on ollut suurta, Pelicans-taustaa on monella. Jalvanti on pitkältä kierrokselta palannut paluumuuttaja, ja Lindrooskin käväisi Lahdessa lyhyellä lainapestillä kaudella 2017–18.

Ilves-kasvatti Laaksonen ja HPK:ssa SM-kultaa 2019 juhlinut Almari tuntevat Liigan kuviot. Sen sijaan Ruotsin Frölundasta napattu Bergman on Suomen jäillä tyystin uusi kasvo. Bergmanilla, 29, on neljän kauden kokemus Pohjois-Amerikan AHL:stä.

– Tosi hyvä yleispakki. Hän on taitava luistelemaan, hän pystyy puolustamaan hyvin luistelusta. Hän ei ole maailman vahvin, mutta liike on niin hyvää, että sitä kautta puolustaminen onnistuu hyvin, Niemelä analysoi.

– Kun pystyy luistelemaan kiekon kanssa täysillä ja syöttämään täydestä luistelusta kaikkiin pelin suuntiin, silloin hyökkäyspeli on tosi tehokasta. Uskon, että hänestä tulee oikein hyvä liigapakki. Hän on osoittanut jo liigapeleissä, että tulee olemaan tosi tärkeä pelaaja meille.

Alex Lindroos (oik.) on edustanut viime vuotta Liigassa JYPiä. Kovuuttakin löytyy tarvittaessa. Risto Aalto

Luistelutaitavuus on yleisestikin ollut keskeisenä kriteerinä, kun Pelicans on pakkeja hankkinut.

– Luistelusta pelaaminen, luistelusta syöttäminen. Se on ollut lähtökohtana ajatuksissa, että sitä pystyvät tekemään sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan, Niemelä sanoo.

Entä minkä verran löytyy viivapelotetta? Harva näistä Pelicans-pakeista on aiemmin profiloitunut siniviivan tykkimiehiksi.

Niemelä uskoo, että luistelutaitavuus on valttia tässäkin.

– Hyökkäysalueen hyökkäyspelissä meidän pakit tulevat olemaan paljon muuallakin kuin viivassa. Sen on tarkoitus olla hyvin liikkuvaa. Ei voi sanoa, että pelipaikatonta, mutta varmasti siellä tulee olemaan pelipaikkojen vaihtumista.

– Sellaista taitoa löytyy jokaiselta, että pystyvät pelaamaan hyökkäysalueella tehokkaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt