Viime kausi jätti hampaankoloon monelle Pelicans-pelaajalle, ja nyt on aika parantaa – "Ei mitään selityksiä", sanoo Frank Gymer

Frank Gymer putosi lähes parinkymmenen pinnan tasolta vaivaiseen kolmen pisteen saldoon viime kaudella. Nyt on tilaisuus aloittaa puhtaalta pöydältä uuden päävalmentajan alaisuudessa.

Frank Gymerin ensimmäinen kausi Pelicansissa oli rikkonainen, mutta hän ei pane heikkoa tehotasoa loukkaantumisten piikkiin. Veli-Matti A. Pitkänen

Mikael Hoikkala

"Tämä kausi minun comeback-kauteni." Pelicansin tämän kauden joukkueessa on iso nippu pelaajia, joille tuo motto sopii. Viime kausi meni niin monella miehellä täysin seinille, että näyttöhalujen pitäisi olla tapissa.

– Joo, todellakin, hyökkääjä Frank Gymer vahvistaa.

Gymer haluaa palata liigaympyröihin uutena miehenä. Hänen viime kauden saldonsa Liigassa oli 22 ottelussa vaatimaton 2+1=3 pistettä.

– Pienet loukkaantumiset sekoittivat, mutta eivät niin paljon, että niillä voisi selitellä. Ei mitään selityksiä.

– Se oli monen asian summa. Huono kausi minulle. Kun oli myös joukkueelle vaikea kausi, se harvemmin auttaa.

Ennen siirtoa Pelicansiin Gymer oli kaudella 2018–19 nakuttanut KalPassa mukavat 19 (7+12) pistettä 44 ottelussa. Liukasliikkeisellä hyökkääjällä on kokemusta kovemmistakin ympyröistä, nimittäin KHL:stä kasvattajaseuransa Jokereiden paidassa.

Viime kausi oli kaikkea muuta. Syksyn loukkaantumisesta toipumisen jälkeen näyttöpaikat olivat satunnaisia, ja vauhtia piti hakea Heinolan Peliitoistakin. Silloinkin kun Pelicansista paikan sai, peliaika jäi vaatimattomaksi.

– Aina, kun kentällä olin, olin kyllä terveenä ja hyvässä kunnossa. Koutsit päättävät, ketkä pelaavat, Gymer kuittaa.

– Totta kai sitä haluaisi pelata ylivoimaa ja olla ratkaisuhetkillä kentällä. Viime kaudella sitä ei ollut ollenkaan. Ei se tietenkään optimitilanne ole.

Gymer haki talven aikana useampaankin kertaan vauhtia Heinolan Peliitoista. Tuomo Seppänen

Roolit on mietitty tarkkaan Pelicans-pukukopissa – Istumajärjestyksellä luodaan joukkuehenkeä, yhdistetään tutkapareja ja ehkäistään kuppikuntien muodostumista

Jos oli talvi vaikea, ei kevät koittanut Gymerille paljon sen helpompana. Koronapandemia ja Pelicansin talousahdinko löivät kasvoille yt-neuvotteluiden ja lopulta lomautuksen muodossa.

Poikkeuksellinen kesä ei lopulta kuitenkaan ollut harjoittelun näkökulmasta mitenkään erityisen erikoinen, Gymer sanoo. Hän asui kesän Helsingissä ja harjoitteli yhdessä muutamien sikäläisten liigapelaajien kanssa. Itsekurin pitäminen ei tuottanut ongelmia. Jää- ja kuntotreenien ohella varsinkin tenniskenttää tuli kulutettua ahkerasti.

– Omasta mielestäni olen hyvä treenaamaan itsenäisesti. On paljon kavereita ja isoveljet, joiden kanssa voin treenata. Mulle ei ole niin väliä, onko treeni omatoimista vai joukkueen kanssa. Molemmat käy.

Gymer palasi Pelicansin joukkueharjoituksiin elokuun viimeisenä päivänä, kun lomautus oli viimein ohi. Sisäänajo uuteen systeemiin ja tutustuminen päävalmentaja Tommi Niemelään – Jokereiden kasvatti hänkin – on vielä aluillaan.

– Positiivinen vaikutelma, positiivinen koutsi, Gymer summaa.

– Uskon, että viime kauteen verrattuna kaikki se, mitä jäällä ja peleissä tehdään, on selkeämpää. On vähän vapaampaa, mutta silti kaikki tietävät, mitä tehdään. Koen, että nyt pelataan raikasta ja energistä lätkää.

Gymer on junioreissa pelannut keskushyökkääjänä, mutta ammattilaisurallaan käytännössä pelkästään laidalla. Sentterin koulutuksesta saattaa olla tarpeen tullen hyötyä, sillä Pelicansin joukkueessa on laidoilla leveyttä mutta keskikaistalla juurikaan ei.

– Kaikki paikat otetaan vastaan, mitä tulee.

Huumoria, myös mustana – Tällainen on Pelicansin vahvasti uudistunut valmennusryhmä

Gymeristä puhuttaessa nousee silloin tällöin esiin ulkojääkiekkoilullinen kysymys: lausutaanko nimi "gymer" vai "gaimer"? Kumpaakin nimittäin kuulee.

– Virallisesti on "gaimer", mutta mulle käy molemmat, pelaaja naurahtaa.

Gymer on paljasjalkainen helsinkiläinen ja asunut koko ikänsä Suomessa. Koti on ollut kaksikielinen, sillä hänen isänsä on englantilainen. Sieltä nimikin tulee.

– Hän on seurannut lätkää isosti siitä lähtien kun on Suomeen tullut. Englannissa hän oli tietenkin futismiehiä, mutta nykyään hän tietää jääkiekosta paljon.

Lahti voitti Kalifornian auringon, kun Ryan Lasch mietti ratkaisujaan – "Tämä on hyvä juttu molemmille osapuolille"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.