Omille kasvateille vastuuta – Pelicans-miehistön runko on vahvasti lahtelaispitoinen

Liigajoukkueen sopimuspelaajista kuusi on syntynyt Lahdessa. Lisäksi on useita muita, jotka ovat nousseet Liigaan Pelicansin omasta junioriputkesta.

Antti Tyrväinen, 31, kuuluu Pelicans-miehistön kokeneeseen lahtelaisosastoon. Tyrväinen on pelannut turkoosipaidassa lähes 270 Liigan runkosarja-ottelua. Mirja Hussain

Mikael Hoikkala

Pelicansilla on tällä kaudella vahvasti lahtelaispitoinen joukkue. Tarkkaa prosenttiosuutta on vaikea määritellä, koska joukkueessa on muutamia lainapelaajia ja juniorisopimuksella mukana olevia nuoria, eikä yksiselitteistä laskentatapaa siten ole.

Pyöreästi voi kuitenkin sanoa, että liigajoukkueen pelaajaringistä lähes kolmasosa on seuran omia kasvatteja.

Pelicansin liigamiehistön varsinaisista sopimuspelaajista kuusi on syntynyt Lahdessa: Jasper Patrikainen, Joonas Jalvanti, Matias Rajaniemi, Topias Vilén, Hannes Björninen sekä Peliitoissa kautensa aloittanut Leevi Tukiainen. Myös Seinäjoella syntyneen Antti Tyrväisen voi huoletta laskea lahtelaiskasvatiksi.

– Olin viiden vanha, kun muutimme Lahteen. Yhden talven taisin olla Seinäjoella S-kiekon luistelukoulussa, mutta siitä sitten Kiekkoreippaan junnuihin, Tyrväinen kertaa.

Sakke Hämäläinen on alun perin HeKin kasvatti, mutta liittyi Pelicansiin jo 14-vuotiaana C-junioreissa. Katja Juurikko

Sakke Hämäläistä voi pitää rajatapauksena. Hän on syntynyt Heinolassa ja pelannut varhaiset junnuvuotensa HeKissä, mutta käynyt läpi lahtelaisen juniorimyllyn C-ikäisestä eteenpäin. Päijät-Hämeen kasvatti joka tapauksessa.

Edellä mainittujen lisäksi Aleks Haatanen, Waltteri Merelä ja Artturi Toivola ovat tulleet Pelicansiin A-ikäisinä. Heitä ei omiksi kasvateiksi voi laskea, mutta lyhytkin aika omassa junioriputkessa tekee pelaajasta tutun.

Päävalmentaja Tommi Niemelälläkin on vahva Pelicans-tausta. Helsinkiläislähtöinen Niemelä aloitti valmennusuransa lahtelaisseuran U16-joukkueessa vuonna 2009 ja valmensi samaa ikäluokkaa kuusi kautta putkeen, C:stä A-junioreihin asti.

Niemelän luotsaamasta juniori-ikäluokista on nykyisessä Liiga-Pelicansissa mukana yksi pelaaja, kapteeni Hannes Björninen.

Roolit on mietitty tarkkaan Pelicans-pukukopissa – Istumajärjestyksellä luodaan joukkuehenkeä, yhdistetään tutkapareja ja ehkäistään kuppikuntien muodostumista

Kun katsotaan tilastoista nimenomaan Pelicansissa pelattuja liigaotteluita, virkaiältään joukon vanhimmaksi nousee Björninen. Koko ikänsä lahtelaisseuraa edustanut, lokakuussa 25 vuotta täyttävä Björninen on pukeutunut turkoosiin 295:ssä Liigan runkosarjaottelussa.

Täpärästi kakkosena on paluumuuttaja Joonas Jalvanti. Jalvanti lähti Pelicansista pitkälle kierrokselleen vuonna 2012 ja oli tuolloin jo ehtinyt 23 vuoden ikään mennessä tahkota turkooseissa kunnioitettavat 282 liigapeliä. Nyt Jalvanti on 32-vuotias ja pelannut läpi uransa ilman vakavia loukkaantumisia. Tilille on kertynyt Pelicansin ohella yli sata liigapeliä Espoon Bluesissa, lähes 250 ottelua Ruotsin SHL:ssä sekä 39 KHL-ottelua Jokereissa.

Kolmantena tilastossa tulee Antti Tyrväinen. Hänen saldonsa Pelicansissa on 267 runkosarjaottelua Liigassa.

Pelicansissa pelattujen liigaotteluiden historiatilastossa ylivoimaisena ykkösenä on puolustaja Jan Latvala, joka liitelee omalla sataluvullaan 725 runkosarjapelin saldolla.

Kakkosena on Toni Koivunen (477). Koivusen lukemaan on laskettu myös Hockey-Reippaassa ja Reipas Lahdessa pelatut ottelut.

Huumoria, myös mustana – Tällainen on Pelicansin vahvasti uudistunut valmennusryhmä

Tilastojen lähde: Eliteprospects.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.