Patrik Bartosak neuvotteli Pelicansiin siirtymisestä jo viime kaudella. Hänelle on tärkeää, että elämä kaukalon ulkopuolella sujuu. "Parin ensimmäisen kuukauden perusteella Lahti on ollut oikea valinta." Sami Lettojärvi

Pelicans sai Patrik Bartosakista huippumaalivahdin, joka on hautaamassa menneisyyden haamujaan – "Minulla oli Tshekin sarjahistorian rahakkain sopimus, mutta raha ei tuo onnea"

Lahtelaisten tshekkiveskari kellisti MM-kisoissa esikuvansa, sai pojan ja solmi huippusopimuksen kotimaansa liigaan. Korvien välissä kaikki ei kuitenkaan ollut kunnossa.

Aleksi Sammalisto

Perjantai 10. toukokuuta vuonna 2019 on painunut lähtemättömästi Pelicansin tshekkivahti Patrik Bartosakin mieleen. Viikkoja kestäneen leirityksen jälkeen maansa MM-kisamiehistöön murtautunut Bartosak torjui Tshekin maalilla Slovakian MM-kisojen alkusarjaottelussa Ruotsia vastaan. Tre Kronorin tolppien välissä seisoi Bartosakin suurin maalivahti-idoli, Henrik Lundqvist.

– Olen katsonut hänen [Lundqvist] pelivideoita 15-vuotiaasta saakka. Pelasin Lundqvistia vastaan jo MM-kisoihin valmistavassa maaottelussa. Voittoomme päättyneen ottelun jälkeen otin yhteiskuvan hänen kanssaan. En voinut uskoa tapahtunutta todeksi.

– Vain viikkoa myöhemmin kohtasimme MM-kisoissa. Voitimme ottelun maalein 5–2, muistelee Bartosak vajaan 1,5 vuoden takaisia tapahtumia.

Maalivahtiesikuvan kellistäminen olisi saattanut jo itsessään tehdä kyseisestä perjantaista ikimuistoisen, mutta Bartosakin kohdalla päivämäärä jäi mieleen toisesta syystä.

– Poikani syntyi samana päivänä.

Ruotsi-voiton jälkeen Bartosak ajoi Bratislavasta Tshekin puolelle Ostravaan katsomaan vaimoaan ja vastasyntynyttä pienokaistaan.

Palkkanauhan sijaan asetin terveyteni ja perheeni etusijalle.

Pelicansin maalivahti Patrik Bartosak

– Yöllä piti kuitenkin lähteä takaisin Slovakiaan valmistautumaan lauantain Norja-otteluun, koska joukkueessamme oli lisäkseni vain yksi leimattu maalivahti.

Norja-matsissa Tshekin luukkuvahtina silmät ristissä istunut "Barto" oli onnesta ymmyrkäisenä.

– Elämäni paras perjantai.

Bartosak tuo Pelicansin maalille arvokisatason kokemusta. Sami Kuusivirta

Nuo MM-kisat päättyivät suomalaisittain iloisesti Leijonien kultajuhliin. Myös Bartosakille elämä näytti hymyilevän kauden 2019–20 alkaessa. Poika oli syntynyt ja taskusta löytyi HC Ocelari Trinecin kanssa solmittu rahakas sopimus.

HopLopissa viettäisin mielelläni nykyistä vähemmän aikaa.

Patrik Bartosak

Pelikausi käynnistyi elokuussa mestareiden liiga CHL:ssä. Ensimmäisenä vastustajana oli sattumoisin Lahden Pelicans.

Kiekko tarttui mallikkaasti Bartosakin rukkaseen, ja torjuntaprosentit huitelivat 93:n paremmalla puolella. Kaikki ei kuitenkaan ollut kunnossa.

– Kävin läpi raskaita henkilökohtaisia asioita, joita en osannut käsitellyt oikealla tavalla. Ne marras-joulukuun hetket olivat todella synkkiä aikoja. Holy shit.

Nyt Bartosak puhuu mielenterveysongelmistaan avoimesti.

– Rehellisesti sanottuna minulla oli ensimmäisen kerran ongelmia jo 6–7 vuotta sitten. Tuolloin olin vastuussa vain itsestäni, mutta tällä kertaa minun täytyi ottaa huomioon myös perheeni.

Ikävien asioiden patoaminen saavutti lopulta rajansa, jonka jälkeen Bartosak alkoi käsitellä ongelmiaan ammattilaisen avulla.

Hyvin sujuneen alkukauden seurauksena Bartosak sai entisestäänkin rahakkaampia sopimustarjouksia myös KHL:stä. Hän ei kuitenkaan tarttunut täkyyn, vaan vihelsi pelin poikki ja päätti panostaa omaan henkilökohtaiseen hyvinvointiinsa.

– Minulla oli [Tshekin] sarjahistorian arvokkain sopimus, mutta raha ei tuo onnea. Palkkanauhan sijaan asetin terveyteni ja perheeni etusijalle. Tarvitsin positiivista tunnelmaa, tervehenkistä ilmapiiriä ja luotettavia ystäviä, jotta pystyin kokemaan oloni onnelliseksi.

Pelicans kohtasi Ocelari Trinecin viime vuoden elokuussa CHL:n ottelussa. Patrik Bartosak vartioi tuolloin Trinecin maalia. Sami Kuusivirta

Jätettyään Trinecin Bartosak palasi tolppien väliin ruotsalaisseura MODOn maalilla. MODO ylsi Ruotsin liigan eli SHL:n karsintoihin ennen kuin koronapandemia keskeytti kauden keväällä.

Pelicansin suuntaan neuvotteluyhteys avautui elo-syyskuun keskinäisten CHL-pelien myötä.

– Keskustelin Lahteen tulemisesta jo tammikuussa, kun tiesin lähteväni Trinecistä. Tartuin lopulta MODOn tarjoamaan sopimukseen, koska tiesin Pelicansin vaikean tilanteen ja halusin päästä pelaamaan nousukarsintaotteluita, Bartosak kertoo.

– Viime kauden jälkeen MODO tarjosi minulle jatkosopimusta, mutta halusin jatkaa uraani Euroopan pääsarjatasolla. Pelicans tarjosi tähän loistavan mahdollisuuden.

Taustatietoja lahtelaisseurasta hän sai aiemmin Pelicansissa pelanneilta maanmiehiltään Tomas Kudelkalta (Pelicansissa 2014–15) ja Radek Philippiltä (2003–04).

– Tärkein asia oli löytää sellainen paikka, missä olemme perheeni kanssa onnellisia. Parin ensimmäisen kuukauden perusteella Lahti on ollut oikea valinta, sanoo Bartosak ja kehuu erityisesti uuden kotikaupunkinsa komeaa satama-aluetta.

– Tämä on kaunis kaupunki, mutta Lahden HopLopissa viettäisin mielelläni nykyistä vähemmän aikaa. Olemme olleet siellä vähintään kuusi kertaa kahden viikon sisään, koska puolitoistavuotias poikani viihtyy siellä.

Menneisyyden henkilökohtaisista töppäilyistään kovaa hintaa maksanut tshekkivahti on kääntänyt uuden sivun elämässään. Hän ei halua velloa menneessä vaan keskittyä onnelliseen elämään tässä ja nyt.

– "Hakuna matata" [suom. ei huolta], kuten Leijonakuningas-elokuvassa sanotaan. Olen käynyt lyhyessä ajassa läpi niin ylä- kuin alamäkiä. En halua miettiä, mitä mahdollisesti menetin tai mitä olisin voinut tehdä paremmin. Pyrin jättämään negatiiviset asiat menneisyyteen.

Bartosak on NHL-seura Los Angeles Kingsin varaus vuodelta 2013. Maajoukkueessa hän on edustanut Tshekkiä muun muassa vuoden 2018 talviolympialaisissa.

Bartosakin ura Pohjois-Amerikassa umpeutui viisi vuotta sitten langetettuihin pahoinpitelysyytteisiin, ainakin toistaiseksi. Nykyisin hän ei suutu omien sanojensa mukaan juuri mistään.

– Osaan asettua henkisesti sivuun sellaisista tilanteista, mitkä saattoivat aiemmin hermostuttaa minua. Tuomarin [väärä] tuomio voi hetkellisesti nostattaa kierroksia, mutta kun menen ottelun jälkeen kotiin leikkimään poikani kanssa, en muista enää koko tilannetta.

Maine tai mammona eivät määrittele 27-vuotiaan Bartosakin tulevaisuuden tavoitteita. Vuoden mittaisen sopimuksen Pelicansin kanssa solminut maalivahti saatetaan nähdä Lahdessa pidempäänkin.

– En ole lähdössä täältä mihinkään, jos tunnen oloni jatkossakin onnelliseksi. Mikäli olen myös Pelicansin mielestä oikea maalivahti heille, jatkosopimuksen tekeminen ei ole tulevaisuudessa mikään ongelma.

Vapaa-ajallaan positiivisia elämänviisauksia pursuava Bartosak viihdyttää itseään tarttumalla nelikieliseen bassokitaraansa.

– Koen suurta onnellisuutta, jos kykenen soittamaan uuden kappaleen onnistuneesti muille ihmisille. Epätodelliselta kuulostava unelmani olisi päästä soittamaan 50–60 tuhannen ulvovan fanin eteen kuin AC/DC konsanaan, naurahtaa Pelicans-kopin musiikkivastaavana punk- ja rock'n roll -painotteista soundia suosiva torjuja.

Maailmankatsomuksesta ja vanhoista uskonnoista kiinnostunut Bartosak haaveilee luovansa tulevaisuudessa ratkaisun johonkin sellaiseen asiaan, mitä kukaan muu ei ole aiemmin tajunnut.

– Maailmassa on vielä paljon asioita, jotka kaipaavat ratkaisua tai joiden tapahtumista ei ole ymmärretty. Haluaisin ojentaa auttavan käteni näihin kysymyksiin.

Kuka?

Patrik Bartosak

Syntymäaika ja -paikka: 29. maaliskuuta 1993 Koprivnice, Tshekki.

Lempinimi: Barto.

Pituus: 185 cm. Paino: 95 kg.

Solmi toukokuussa yksivuotisen sopimuksen Pelicansin kanssa.

Seurat: HC Koprivnice (kasvattajaseura), HC Vitkovice (juniorit), HC Poruba (juniorit), HC Frydek-Mistek (juniorit), Red Deer Rebels (WHL) 2011–14, Manchester Monarchs (AHL/ECHL) 2014–16, HC Vitkovice Steel/HC Sumperk 2015–16, HC Vitkovice 2016–19, HC Ocelari Trinec/MODO Hockey 2019–20.

NHL-varaus: 2013 Los Angeles Kings 5. kierros #146. KHL-varaus: 2015 Dinamo Minsk #125.

Maajoukkueessa: Alle 20-vuotiaiden MM-kisat 2013 (valittiin turnauksessa Tshekin kolmen parhaan pelaajan joukkoon), olympiakisat 2018, MM-kisat 2019 (valittiin turnauksessa Tshekin kolmen parhaan pelaajan joukkoon).

Saavutukset: AHL-mestaruus 2014–15, Tshekin Extraliigan paras torjuntaprosentti kausilla 2017–20.

Tiesitkö tätä Patrik Bartosakista?

Värjäsi tukkansa turkoosiksi Pelicans-sopimuksen synnyttyä

Aloitti jääkiekon 4-vuotiaana. Pelasi aluksi heikolla menestyksellä hyökkääjänä. Vanhemmat halusivat Patrikin vaihtavan jääkiekon esimerkiksi tennikseen. Yli 1 000 NHL-ottelua pelannut setä Radek Bonk kuitenkin kannusti Patrikia pysymään jääkiekon parissa. Bonk lainasi Bartosakin perheelle rahaa uusien varusteiden ostamiseen – "Eräänä päivänä sanoin vanhemmilleni, että haluan maalivahdiksi. Ostimme kaikki tarvittavat varusteet. Rakastuin kiekkojen torjumiseen välittömästi".

Kotoisin reilun 20 000 asukkaan Koprivnicestä – "En halua heittää lokaa kotipaikkakuntani niskaan, mutta kaupunki ei ole kovinkaan viihtyisä. Sirpin ja vasaran jälki näkyy selkeästi. Koprivnicen kuuluisin nähtävyys on raskaita ajoneuvoja valmistava Tatran autotehdas.

Tutustui Pelicansin tshekkihyökkääjä Rudolf Cervenyyn vuoden 2019 MM-leirityksen aikana. Kaksikko istui tuolloin kopissa vierekkäin ja asuu nykyisin samassa kerrostalossa Lahdessa.

Värjäsi tukkansa siniseksi Pelicans-sopimuksen julkistamisen jälkeen – "Värin haalistuessa se alkoi muistuttamaan enemmän turkoosia".

Energinen persoona, joka nauttii vitsailusta ja joukkuekavereiden kanssa hassuttelusta – "Kaikella on tietysti rajansa. Kukaan ei halua, että toverillinen naljailu muuttuu kiusaamiseksi. Kopin positiivinen tunnelma tekee koko joukkueesta yhtenäisemmän".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt