Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yli tuhannen ja sadan jäähyminuutin veljekset johdattavat perinneseura FPS:n Mestikseen

Alpo Suhonen, Timo Sutinen, Mika Helkearo, Esa Keskinen ja Niklas Bäckström ovat tuttuja nimiä jääkiekkoa seuranneille, mutta harvempi muistaa heitä yhdistävän seuran. Se on Forssan Palloseura, joka kuului SM-liigan perustajiin 1975 ja keikkui 1. divisioonan (vuodesta 2000 alkaen Mestis) maratontaulukon kärkipaikalla vielä keväällä 2007, jolloin FPS putosi Suomi-sarjaan.

– Siitä kaudesta on monta tarinaa, ja jokaisella on oma versio. Vaikea se oli kaikin puolin. Seurakin oli varmaan sellaisessa jamassa, ettei ollut helppoa, mutta menimme sarjan loppuun saakka, 46-vuotias Asko Rantanen muistelee kautta 2006–07, jolloin hän toimi apuvalmentajana.

Torstaina Rantanen on päävalmentaja, kun FPS palaa Mestis-jäille ja vierailee Vantaalla. Mukana on myös pikkuveli Anssi Rantanen, 38, joka lähti 2007 pitkälle kierrokselle ja palasi kesällä kasvattajaseuraansa puolustajaksi sekä junioripuolen toiminnanjohtajaksi.

– Aika moni pelaaja siitä pudonneesta joukkueesta sai eväitä uralleen. Olisiko esimerkiksi Veli-Matti Savinainen saanut muualla sitä mahdollisuutta, jonka hän sai täällä, Anssi mainitsee maailmanmestarin, joka pelasi FPS:ssä Mestistä 2005–07.

Savinainen kävi Keskisen ja Bäckströmin tavoin hakemassa Forssasta lisäpotkua. Sutinen tähditti Suhosen valmentamaa liiganippua 1975–77. Forssalaiskasvatti Helkearo on 1. divisioonan kaikkien aikojen pisterohmu.

Uutta alkua rakennetaan työllä

Rantasen veljeksille on vihelletty Mestis-tasolla yli 1 100 jäähyminuuttia. Peruspakit vannoivat kovan työnteon nimeen silloin, kun he etenivät liigakaukaloihin, mutta myös nyt FPS:n haastaessa ennakkosuosikit.

– Harjoitusmäärissä ei hävitä yhdellekään liigaseuralle. Olemme tehneet hommia laadukkaasti ja järki mukana. Tämä on nykyään myös kestävyysurheilua, joten pitää olla tarkkana kuorman kanssa, nuorempi Rantanen tietää.

FPS:n runko koostuu Suomi-sarjaa pelanneista, mutta vahvistukset ovat vielä mahdollisia.

– Tavoitteena on viedä pelaajia eteenpäin. Osaa viedään miesten peleihin, osaa Suomi-sarjasta Mestikseen ja osaa kohti Liigaa. Muutama pelaajista opiskelee ja muutama käy töissä. 90 prosenttia pystyy harjoittelemaan kahdesti päivässä, päävalmentaja Asko avaa Mestiksen realiteetit.

Liigakarsinnat kirkkaina muistoissa

Forssan kasvamista kiekkokaupungiksi perusteltiin takavuosikymmeninä keskeisellä sijainnilla ja sillä, että kaupungissa kiekkoiltiin sisätiloissa jo vuodesta 1971 lähtien.

– Kuplahalli on jäänyt mieleen junnuajoilta. Kävimme siellä myös katsomassa joitain divaripelejä, Asko Rantanen muistelee.

Hänen peliuransa kohokohtiin kuului vuoden 1996 liigakarsinnat.

– Ensimmäisessä kotipelissä halli oli niin täynnä, että tuntui räjähtävän liitoksistaan. Tapahtui sellainen ihme, että tein ottelun avausmaalin, ex-puolustaja tuumii.

Teini-ikäinen Anssi seurasi karsintoja katsomosta.

– Ne olivat hyviä pelejä. Oli paljon hyviä ja värikkäitä pelaajia.

Paluu pääsarjaan ei onnistunut, koska liigapaikkansa puolesta taistellut TuTo oli vahvempi. Reilu vuosikymmen myöhemmin FPS putosi Mestiksestä, mutta 2020-luvun tavoitteena siintää sarjapaikan vakiinnuttaminen.

"Puheet kaljaliigoista sieppaavat"

Anssi Rantanen kuuluu Mestiksen kokeneimpiin pelaajiin, mutta edelliset ottelut sarjatasolla hän kiekkoili kaudella 2013–14 Kajaanin Hokissa.

Tuon jälkeen sarja on mullistunut, kun suuret Sport, KooKoo ja Jukurit on hyväksytty liigayhtiön jäseniksi.

– Ennen pelaaja sai Mestiksessä kolmessa kuukaudessa rahaa saman verran kuin mitä nyt saa koko kaudesta, Rantanen sanoo.

Rahahanojen kuivuttua moni Liigan ja Mestiksen välillä tasapainoillut pelaaja on löytänyt työpaikan Euroopan pienemmistä jääkiekkomaista. Rantanen siirtyi Hokista Tanskaan, jonka jälkeen tutuiksi tulivat Kazakstan, Venäjä, Slovakia, Puola, Valko-Venäjä ja Unkari.

– Sain paljon elämänkokemusta, kolme mestaruutta ja kaksi cupin voittoa. Cup-hommat ovat siellä vähän isompia kuin Suomessa.

– Puheet kaljaliigoista sieppaavat. Ei meillä ollut mitään vapaapäiviä, jolloin olisimme voineet kaljoitella. Esimerkiksi Unkarissa seurat ovat isoja yleisseuroja, joten Ferencvarosi oli täysin ammattilaisorganisaatio. Heidän jalkapallojoukkue pelasi Eurooppa-liigaa, Rantanen vertailee.

Rantanen myöntää ulkomaalaisvahvistuksiin kohdistuneen muita suuremmat paineet.

– Tulosta piti tulla. Pelkkä puolustavan pakin rooli ei riittänyt. Piti olla yleispätevä pelaaja, muuten hommat eivät jatkuneet kauaa.

Rantasen perheen tukikohta on sijainnut Jyväskylässä, kun mies on kiekkoillut ammatikseen ympäri Eurooppaa.

– Nyt perhe on ainakin samassa maassa, isoveli Asko sutkauttaa väliin.

Mestiksen 14 joukkuetta on jaettu maantieteellisesti kolmeen lohkoon, joten lähimpiä joukkueita vastaan kertyy otteluita aiempaa enemmän. Pitkiä pelimatkoja on aiempaa vähemmän.

FPS:n lohkossa pelaavat Koovee, TuTo, Kiekko-Vantaa ja toinen sarjanousija Kiekko-Espoo.

– Matkarasitukseen ei pysty Suomessa vetoamaan. Kazakstanissa lyhimmät bussireissut olivat 5–6 tuntia. Pisimmät yön yli. Venäjällä paikallispeliin ajettiin 16 tuntia. Viikon rundeilla menimme lentämällä Moskovaan ja jatkoimme bussilla. Tiet eivät ole siinä kunnossa kuin Suomessa, Anssi Rantanen tuumii.