"Ihan järjetön esitys, minulta loppuvat sanat" – orimattilalainen Oona Halme, 17, nousi Ponikuninkuusravien ykkösnimeksi

Orimattilalainen Oona Halme voitti sunnuntaina Teivossa neljä mestaruuslähtöä. Mirja Hussain

ESS

Vuoden 2020 Ponikuninkuusravit kilpailtiin poikkeuksellisesti yksipäiväisenä sunnuntaina Teivossa. Päivän ykkösnimeksi nousi orimattilalainen Oona Halme, joka ohjasti Pomona II:n ponikuningattareksi ja Odd Mollyn poniruhtinattareksi.

Viimeistä kauttaan poneja ohjastava 17-vuotias Halme sai tuulettaa ponien rattailla molempien osalähtöjen voittoja kummassakin kilpailussa ja nousta podiumille peräti neljä kertaa päivän aikana.

17-vuotiasta teräsponi Pomonaa valmentaa sipoolainen Mats Havulehto, joka myös omistaa sen yhdessä Emil Havulehdon kanssa. Ponin on kasvattanut Nils-Arne Åkersson. Titteli oli Pomonalle uran toinen, ensimmäinen tuli jo vuonna 2012 Mats Havulehdon ohjastamana. Kuluvan vuoden jälkeen tamman kilpakengät nostetaan naulaan ja se siirtyy siitosuralle.

– Ihan järjetön esitys, minulta loppuvat sanat! Poni oli esittelyssä superlatautunut ja lähti hyvin liikkeelle. Kisan jälkeen tuli sellainen fiilis, että tämä on ihan järjetön poni – se vaan tulee ja tulee. Nyt nähtiin ehdottomasti parasta Pomonaa ja saatiin viimeinen kruunu ponin uralle, Halme tunnelmoi Hippoksen tiedotteessa.

– Olen ajanut Pomonaa nyt reilun vuoden ajan ja yhteistyö on sujunut hienosti. Olemme vaihtaneet ajatuksia ja kokeilleet virityksiä, tämän ponin taustalla on mahtava porukka.

Toisen suurvoittonsa Halme ohjasti oman valmennettavansa Odd Mollyn rattailla. Ponin omistaa Maria Taipale, jolta Halme on vuokrannut ponin kilpailuoikeuden yhdessä Teemu Okkolinin kanssa. Ponin on kasvattanut Anna Sjöblom.

– Mollya on hiitattu suomenhevosten kanssa, sillä siihen on saatu vauhtia ja sen motivaatio on pysynyt yllä, Halme kertoi.

Halme joutui molempien ohjastettaviensa kanssa starttaamaan reilulta takamatkalta molempiin osalähtöihin, mutta kylmähermoinen ohjastaja sai pidettyä poninsa oikealla askellajilla ohitustehtävistä huolimatta.

– Tiesin, että molempien voitto olisi hyvänä päivänä mahdollista, mutta kaiken piti osua kohdalleen. Vaatii paljon, että kaikki menee kuin elokuvissa, Halme totesi.

– Nämä olivat minulle viimeiset Ponikuninkuusravit, ja paremmin ei olisi voinut loppua. Koko päivä on ollut aikamoista tunteiden vuoristorataa.

16-vuotias orimattilalainen Oona Halme juhli Kuninkuusraveissa Suomen mestaruutta

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut