Hiihtomuseossa avautuu uusi näyttely

Näyttelyssä on nähtävissä useita nostalgisia videopätkiä. Yksi niistä on Siiri Rantasen kotiinpaluu. Sami Kuusivirta

Hiihtomuseossa avautuu uusi Sisulla sankariksi -näyttely tulevana perjantaina. Näyttely on esillä Hiihtomuseon pohjakerroksessa, jonne on avattu täysin uusi, lumiluolamainen näyttelytila.

Sisulla sankariksi -näyttelyn aiheena suomalaisen hiihdon kultakausi 1950-luvulta 1970-luvun alkuun. Se kertoo kilpahiihtäjien valmennuksesta, kisaan valmistautumisesta sekä median, yleisön ja urheilijan suhteesta. Filmi- ja televisio-ohjelmapätkissä on katsottavissa muun muassa juuri valitun Mr. Seefeldin eli Eero Mäntyrannan haastattelu ja Siiri Rantasen kotiinpaluu.

Hiihtomuseon museoamanuenssi Susanna Korhonen huomauttaa, ettei ammattiurheilua tuohon aikaan vielä tunnettu tai hyväksytty. Huippuhuiihtäjien harjoittelu oli ammattimaista, mutta se sovitettiin yhteen työ- ja perhe-elämän kanssa.

– Toistuva teema hiihtäjien muistelmissa on sisu. Puhutaan sisuelimistöstä, sitkeydestä, suunnitelmallisuudesta, voimien äärirajoille vievästä harjoittelusta ja voitonhalusta, Korhonen kertoo tiedotteessa.

Samassa tilassa toisena näyttelykokonaisuutena on Hiihtomuseon Nordic Ski Hall of Fame, joka perustettiin Lahden MM-hiihtojen kynnyksellä helmikuussa 2017. Tuolloin kunniagalleriaan valittiin 22 hiihtäjää, mäkihyppääjää ja yhdistetyn hiihtäjää.

Vuoden 2019 valinnat julkistetaan tiedotustilaisuudessa Hiihtomuseossa torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 2. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 3. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Vastakohta ei ole väärässä, vaan erilainen
 4. Yön uutiskooste: Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla
 5. Pääkirjoitus: Korona varjostaa Vanhasen budjettiesitystä
 6. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 7. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 8. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 9. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 10. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 11. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 12. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 13. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 14. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 15. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.