Easter Tournament on monille nuorille jo perinne – turnaus toi Lahteen jälleen tuhansia koripallon harrastajia

Otteluiden väliajat käytetään harjoitteluun. Helmi Lehtonen heittää. Mirja Hussain

Pirjo Kamppila

Lahdessa pelataan parhaillaan perinteistä Easter Tournament -koripalloturnausta. Vuorossa on 25. kerta ja osallistujia on jälleen paljon, noin 3 000. Heistä muodostuu 217 joukkuetta, joiden pelaajista pääosa on lapsia ja nuoria. Ulkomaisia joukkueita on 34, joiden jäsenistä suurin osa on lapsia. Kauimmaiset tulevat Espanjasta.

Uutta on videointi, jolloin kotijoukkueet voivat katsella tapahtumia omilla sohvillaan reaaliajassa ja myöhemminkin tallenteena.

Ottelut videoidaan suorana lähetyksenä ja myös taltioidaan. Mirja Hussain

– Se on iso ponnistus vapaaehtoisilta, mutta siitä on jo saatu hyvää palautetta, kertoi turnauksen johtaja Jimi Koskinen lauantaina.

Puolet osallistujista majoittuu Lahteen, osa hotelliin, mutta noin tuhat yöpyy kouluissa. Ottelut pelataan pääosin Suurhallissa eli Lahti Energia -areenalla.

– On onni, että sää suosii. Se helpottaa siirtymisiä.

Lahtelainen LBG eli Lahti Basket Girls Oona Pasanen, Viivi Viikilä, Mea-Maaret Laaksonen, Hilma Ampuja, Aada Sundelin, Minja Karppinen ja Helmi Lehtonen. Mirja Hussain

SBG:n eli tytöt Hilma Ampuja ja Vilma Viikilä osuivat kuviin jo kaksi vuotta sitten pelatussa turnauksessa. Joukkueessa pelaavat myös Aada Sundelin, Minja Karppinen, Helmi Lehtonen, Mea-Maarit Laaksonen ja Oona Pasanen.

Lauantaina tyttöjen joukkueella oli peräti neljä peliä ja sunnuntaina yksi tai kaksi.

Kokeeksi vammaisurheilua

Suurhallissa sai kokeilla myös pyörätuolikoripalloa. Samuel ja Riina-Kaisa Ojala antoivat ohjeet:

– Peppu tuolissa, ei saa törmätä. Palloa saa pitää kädessä kolmen rullauksen ajan.

Samuel Ojala ei ole löytänyt vammaisjoukkuetta Lahdesta. Mirja Hussain

Oulusta Lahteen muuttanut pariskunta ei ole löytänyt Lahdesta vammaisurheilujoukkueita. Niinpä Samuel Ojala käy pelaamassa Helsingissä ja Riihimäellä. Hän harrastaa kelkkajääkiekkoa ja sähköpyöräsalibandyä.

Riina-Kaisa Ojala haluaa antaa lapsille kokemuksen vammaisurheilusta.

– Olen ollut useissa lasten kisoissa mukana, ja aina lapset jonottavat pyörille. He ovat tulevaisuuden vaikuttajia. On hyvä että heillä on kokemusta asiasta.

Orimattilan Jymyn Anni Laaksonen nautii hedelmävälipalaa. Mirja Hussain

Orimattilan Jymyllä oli turnauksessa peräti viisi joukkuetta, joiden pelaajista nuorimmat olivat 8-10-vuotiaita. Anni Laaksonen nautti hedelmävälipalaa kesken lauantain neljän ottelun urakan. Joukkueen kesken oli sovittu, että turnauksen aikana syödään vain terveellisesti. Herkkujen aika on jälkeenpäin.

Lippuja ja lippiksiä

Lahti Basketin Tomi Pirkola ja Kristian Heinonen ovat jo pääsiäisturnauksen konkareita. Heidän ikäsarjansa on vuosina 2003–2004 syntyneet. Lauantain ohjelmaan kuului neljä ottelua ja siksi riittävästä juomisesta piti pitää huolta.

Lahti Basketin Tomi Pirkola ja Kristian Heinonen odottavat seuraavaa peliä. Mirja Hussain

Jaana Tammi myi Lahti Basketin paitoja ja lippiksiä sekä lippuja sunnuntain koripallo-otteluun. Lippuja meni vilkkaasti kaupaksi, ja esimerkiksi Kaarina Mäkinen osti kolme. Juuli Piiroiselle koripalo on tärkeä osa elämää, ja sen kunniaksi hän osti mustan lahtelaispaidan.

Jaana Tammi myi lippuja sunnuntain otteluun. Kaarina Mäkelä osti kolme. Mirja Hussain
Juuli Piiroiselle koripalo on tärkeä osa elämää, ja sen kunniaksi hän osti mustan lahtelaispaidan. Mirja Hussain

Tammi on ollut koripallovapaaehtoinen parikymmentä vuotta, mutta aikoo nyt jättäytyä sivuun. Hän on hyvin iloinen lajin uudesta noususta Lahdessa kolmisen vuotta sitten.

– Nyt on uudet vetäjät, innokkaita pelaajia ja katsojakunta on nuortunut.

Turnauksen nuorille pelaajille oli järjestetty suurhallissa lauantaina vielä iltadisko, ensin alle 11-vuotiaille ja myöhemmin 11-15-vuotiaille. Kello 21.30 pitää kuitenkin lähteä kohti majapaikkoja. Turnaus päättyy sunnuntaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.