Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakkaalla vanhuksella on monta nimeä, mutta mikä sinusta on terminä soveliain? Vastaa kyselyyn!

Suomi oli radalla nopeampi, Ruotsi kestävämpi – länsinaapuri vei odotetusti molemmat maaottelut

Poikkeusjärjestelyt, poikkeusolot ja raskas matkustaminen eivät syöneet riittävästi ruotsalaisten iskukykyä viikonlopun yleisurheilumaaottelussa Tampereen Ratinassa.

"Kuplassa" pidetyt ruotsalaiset palasivat Tukholmaan molempien maaotteluiden voittajana, kun miesten ottelu kääntyi päätöslajissa Ruotsille pistein 206–201, eivätkä naisetkaan yltäneet iskuetäisyydelle (221–186).

Naisten maaottelu oli tasaisempi kuin tilastot antoivat ymmärtää, mutta edes poissaolleiden Kristiina Mäkelän, Annimari Kortteen tai Ella Junnilan panos ei olisi keikauttanut vaakaa merkittävästi.

Kaksi vuotta sitten nähty Ratinan hurmos jäi sekin tänä syksynä piippuun, vaikka Suomi johti miesten maaottelua pisteellä ennen päivän päätösmatkaa 800 metriä.

Ruotsalaiset pussittivat Suomen kärkijuoksija Joonas Rinteen jo hyvissä ajoin, eivätkä nuoret Benjamin Lee (alle 17-vuotiaiden SE 1.50,20) ja Santtu Heikkinen olleet ennätyksistään huolimatta vielä kypsiä kärkitaisteluun.

– Piste-ero ei vaikuttanut taktiikkaan mitenkään. Otettiin, mitä oli otettavissa. Nuoriso teki ennätykset, ja pärjättiin paremmin kuin paperilla, Rinne kertoi.

Historiallinen kolmoisvoitto

Pikajuoksuissa Suomi näytti länsinaapurille kaapin paikan niin miehissä (67–57) kuin naisissa (71–53), mutta kestävyysjuoksuissa kyyti oli kylmää molemmissa kilpailuissa. Ruotsi murjoi kestävyysjuoksuissa Suomen miehet pistein 62–45 ja naiset 57–40.

Yksi viikonlopun suurimmista yllätyksistä oli suomalaismiesten kolmoisvoitto 200 metrillä.

Samuel Purolan, Samuli Samuelssonin ja Oskari Lehtosen juoksut painuivat historian kirjoihin matkan ensimmäisenä kolmoisvoittona kautta aikain miesten maaottelussa.

– Kyllä se kertoo meidän pikajuoksun tasosta Suomessa. Tällä hetkellä on todella monta kovaa kaveria. Kilpailu kotimaan sisällä tekee hyvää, ja pusketaan toinen toisiamme eteenpäin, Purola iloitsi.

Oulun Pyrinnön juoksija ohitti Samuelssonin loppusuoran alussa ja kellotti kauden toiseksi parhaan aikansa 21,06.

– Kauden viimeinen kakkonen oli kauden paras kakkonen juoksullisesti. Vielä kun saa tuon kaarteen kuntoon, niin tulee todella hyvä.

Neziri maaotteluvoittojen kärkeen

Naisten pika-aidoissa kolmoisvoittoa osattiin sen sijaan odottaa, vaikka kauden kärkinimi Korte puuttuikin lähtöviivalta.

Nooralotta Neziri juoksi helppoon voittoon kauden toiseksi heikoimmalla ajallaan 13,12 ennen Lotta Haralaa (13,16) ja Reetta Hursketta (13,31).

Samalla Neziri nosti maaotteluvoittojensa määrän jo seitsemään, millä hän jakaa nykyjoukkueen kärkipaikkaa yhdessä Anne-Mari Kiekaran kanssa.

– Vau, yllätyin, sillä olen joutunut jättämään muutamia maaotteluita väliin, Neziri iloitsi.

– Onneksi tämä järjestettiin. Aluksi tuntui, etten ollut ihan valmis, kun sain tiedon tämän järjestämisestä. Mutta jälkikäteen ajateltuna tosi hienoa.

Nezirin alkukausi lupaili kesästä paljon nähtyä parempaa. Kauden paras noteeraus 12,84 syntyi jo kauden toisessa startissa.

– Pysyn edelleen siinä kannassa, että kunto oli pankissa. Mutta sitten tuli vähän vaivaa ja probleemaa. Ja pienetkin jutut vaikuttavat äkkiä pari kymmenystä.

Suomi johtaa Ruotsia miesten maaotteluvoittojen tilastossa lukemin 46–34. Naisten ottelussa Ruotsi johtaa 45–25.