Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

26 vuotta on kulunut mutta Annemari Kiekara on yhä naisten kympin valtias

Annemari Kiekara palasi yhdentoista vuoden tauon jälkeen naisten 10 000 metrin juoksun Suomen mestariksi, ja 43-vuotiaan elämänkokemuksella hän kuvasi tuntojaan näin:

– Tuntui tosi erikoiselta.

Kiekaran uran jatko on hämärän peitossa, eikä syynä ole vain koronapandemia.

– Haikeaa, kun en tiedä tulenko ensi vuonna radalle. Maantiellä juoksen kyllä vielä, mutta en tiedä tulenko enää radalle. Toisaalta niin minä ajattelin monta vuotta sittenkin.

Kiekaran tavoite oli juosta tänä kesänä arvokisoissa, mutta niiden siirtyminen tulevaisuuteen saattoi merkitä myös Kiekaran arvokisahaaveiden hautautumista.

– Elämässä on paljon muitakin haaveita.

Kiekaran ensimmäinen kympin SM-kulta tuli kesällä 1994. Lauantainen Suomen mestaruus oli Kiekaran uran 13:s Kalevan kisoista, mutta hän muistutti, että lukema voisi olla paljon isompikin.

– Parhaana ratavuotenani juoksin Kalevan kisoissa vain 1 500 metriä ja senkin siksi, että vedin kaverille tonnin ja tulin sitten toiseksi. En ole niinä vuosina juossut Kalevan kisoissa.

"Menin tunteella"

Juoksun lähtökaarteessa Kiekari ojensi oikeaa kättään kohti Natalia Nylundia kuin hätistääkseen tämän pois edestään. Nylund kuitenkin kiilasi Kiekaran eteen kakkossijalle Johanna Peiposen taakse, mutta vain hetkeksi. Kiekara ohitti pian Nylundin, ja sen jälkeen naisten ratakymppi kulki kilometritolkulla Peiposen vetäessä ja Kiekaran hengittäessä hänen oikean olkapäänsä takana.

Juuri ennen yhdeksännen kilometrin täyttymistä Kiekara nykäisi Peiposen ohi, eikä voittajasta ollut enää mitään epäselvyyttä. Loppusuoralla Kiekaralla oli aikaa vilkuttaa Paavo Nurmen stadionin yleisölle ennen kuin hän ylitti maaliviivan ajassa 34.12,33. Naisten kympin edelleen voimassa oleva Suomen ennätys on Kiekaran 19-vuotiaana Atlantan olympialaisissa 1996 juoksema 31.40,42.

– Menin tunteella. Olin ajatellut lähteä jo aikaisemmin, mutta sitten päätin juosta perässä, Kiekara selvitti taktiikkaansa.

Kiekara, 43, voitti Turun Kalevan kisoissa torstaina 5 000 metrin Suomen mestaruuden kaksikymmentäviisi vuotta matkan ensimmäisen SM-kultansa jälkeen.