Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Joonas Rinne kiri neljänteen peräkkäiseen mestaruuteensa Kalevan kisojen miesten 1 500 metrillä – naisten mestaruus Sara Kuivistolle

Kilpakumppanit rakensivat Kalevan kisojen 1 500 metrin juoksun kuin tilauksesta mestaruutta puolustaneelle Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinteelle. Rinne kiitti mukavasta matkavauhdista karkaamalla 200 metrin kirillä ylivoimaiseen mestaruuteen.

Rinteen, 25, neljäs peräkkäinen Kalevan kisojen mestaruus heltisi ajalla 3.49,84. Konsta Hämäläinen ja Samu Mikkonen ottivat odotetusti himmeämmät mitalit Joensuun Katajalle.

– Juoksu meni suunnitelmien mukaan, Rinne totesi.

– Ennen kilpailua kävi mielessä, millainen juoksu olisi optimaalinen minun kannaltani ja aikalailla sellainen tuli. Ensimmäinen kierroksen jälkeen vauhti alkoi kiihtyä ja juuri sitä toivoin.

Rinteen kiri irtosi herkästä. Hämäläinen jäi hänestä kaksi ja Mikkonen yli kaksi ja puoli sekuntia.

– En nähnyt tilannetta, mutta kenttäkuulutuksesta kuulin, ettei kukaan ole ainakaan ihan kantapäillä, Rinne kertoi.

Tavoitteena tuplamestaruus

Rinteen urakka Turun kisoissa jatkuu 800 metrin alkuerissä lauantaina. Sunnuntaina hän tavoittelee tuplamestaruutta, kun hän jahtaa ensimmäistä Kalevan kisojen voittoaan 800 metrillä.

– Täytyy tilastoykkösenä lähteä hakemaan kultaa. Ville Lampinen on varmaan ykköshaastaja, ja veikkaan kärkeen myös mestaruutta puolustavaa Markus Teijulaa, vaikka hänelle on ollut vaikeuksia, Rinne ennusti.

Hyväntuulinen Rinne ei suuremmin riehaantunut neljännestä mestaruudestaan.

– On aina hieno voittaa Kalevan kisoissa, mutta eihän ensimmäisen mestaruuden tunnetta voita mikään, Rinne viittasi vuoden 2017 SM-kultaan.

Sara Kuiviston kiri pehmitti kilpakumppanit 1 500 metrillä

Sara Kuivisto sai Turun Kalevan kisojen 1 500 metrillä helpon mestaruuden. Uran kahdeksas Kalevan kisojen mestaruus heltisi 300 metrin kepeän kirin päätteeksi ajalla 4.29,39.

Porvoon Akillesta edustava Kuivisto, 28, suunnitteli jo ennalta, että hän juoksee tonnivitosen voimia säästellen ja yrittää omalla vauhdinpidolla hyvää loppuaikaa sunnuntain 800 metrillä. Suunnitelma toteutui, sillä hänellä oli vara juosta jopa loppukiri kaikkeaan yrittämättä.

– Ehkä 85-prosenttinen, Kuivisto arvioi loppukirinsä puristusta.

– Valmentaja (Ari Suhonen) sanoi, että saan vetää kovempaa korkeintaan 300 metriä, mutta vaikea oli malttaa.

Lahden Ahkeran Ilona Mononen otti SM-hopean ajalla 4.31,61. Kuiviston ykköshaastaja Kaisa Tyni juoksi pronssin Pyhtään Yritykselle ajalla 4.32,78.

Juoksusta puuttui äitiyslomalle vetäytynyt Kristiina Mäki, jonka kanssa Kuivisto on tottunut koviin kaksinkamppailuihin.

– Kristiinalle Tshekkiin terveiset, että on ikävä, Kuivisto sanoi.

Mäki asuu Tshekissä ja edustaa maata myös kansainvälisissä kisoissa.

Korte aitoi komean ajan alkuerässä - Harala paransi jälleen ennätystään

Annimari Korte antoi myrskyvaroituksen naisten 100 metrin pika-aitojen alkuerissä Turun kisoissa. Korte pinkoi ensimmäisen alkuerän voittoon ajalla 12,81. Korte jahtaa Turusta uransa ensimmäistä Kalevan kisojen mestaruutta.

Lotta Harala oli erän toinen uudella ennätyksellään 13,07. Haralan edellinen ennätys oli 13,10, jonka hän juoksi tiistaina Paavo Nurmen kisoissa.

Toisen erän vei Nooralotta Neziri ajalla 13,03. Puolustava mestari Reetta Hurske oli erän toinen ajalla 13,11.

Kalevan kisojen kilpailupäivä huipentuu aitafinaaliin kello 20.25.

Pohje petti - Ella Junnila joutui luovuttamaan korkeushypyn karsinnassa

Ella Junnila ei ennättänyt toipua Paavo Nurmen kisoissa iskeneestä pohjekrampista. Ponnistavan jalan pohjetta hoidettiin välipäivät huolellisesti, mutta Junnilan oli pakko luovuttaa korkeushypyn karsinnassa perjantaina jo ennen ensimmäistä hyppyvuoroaan.

Tilanne valkeni Junnilalle, kun hän yritti hypätä verryttelyssä normaalilla vauhdilla.

– Kramppi saatiin hierottua pois, mutta hoito oli hermostolle niin vaativa, ettei hyppääminen onnistunut. Kaikki varmaan näkivät tilanteen, Junnila kertoi kyyneliin päättyneen verryttelyn jälkeen.

Vielä aamulla tehdyn teippauksen jälkeen Junnila odotti karsintakilpailua luottavaisena.

– Pohje antoi hyviä merkkejä siitä, että voisin hypätä. Täydessä juoksuvauhdissa selvisi sitten hyvin nopeasti, etten pysty hyppäämään, vaikka kaikki tehtiin ja parhaani yritin, Junnila harmitteli.

Täysin yllättäen iskenyt pohjevaiva harmitti Junnilaa, 21, erityisesti sen takia, että hän tuntee olevansa hyvässä kunnossa. Hyppy on vihdoin alkanut kulkea täydestä vauhdista, ja hän olisi halunnut parantaa Suomen ennätystään 195.

– Olo on turhautunut, kun tiedän olevani hyvässä kunnossa, Junnila vahvisti.

– Konsultoin nyt fysioterapeutteja ja hierojia. Jatkosta päätän sen perusteella. Ennalta sovitut kilpailusuunnitelmat päättyivät tähän, mutta on edelleen mahdollista, että kilpailen tällä kaudella, kun pohje saadaan kuntoon.

Junnila tuli Turun Kalevan kisoihin hallitsevana mestarina.

Nokelainen jäi reiluun 51 metriin

Naisten keihäänheiton karsinnassa nähtiin jymy-yllätys, kun Heidi Nokelainen jäi reiluun 51 metriin ja karsiutui kisojen loppukilpailusta. Nokelainen pitää hallussaan kauden kotimaista kärkitulosta 60,43 ja hän lähti Turun kisoihin hallitsevana mestarina.

Nokelainen rakentaa valmentajansa Heli Rantasen kanssa heittoaan aiempaa parempaan vauhtiin, mutta karsinnassa hän ei saanut sitä toimimaan. Hän avasi karsinnan tuloksella 51,12, ja ratkaisevalla viimeisellä yrityksellään hän sai keihään vain tasan 49 metriin.

– Kun ei ole kunnollista latausta ja lähtee heittämään täydellä vauhdilla, heitto ei vaan etene. Sitä en tiedä, mitä tein sillä kolmannella heitolla, Nokelainen ihmetteli.

Nokelainen, 29, voitti Suomen mestaruuden myös kesällä 2016. Lisäksi hänellä on Kalevan kisojen pronssimitalit vuosilta 2015 ja 2018.